BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Βήμα προς βήμα το νέο πλαίσιο για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ

Με απλοποιημένες διαδικασίες και με βάση το νέο κανονισμό για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθορίζει με νέα εγκύκλιο τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται προκειμένου παραγωγός ή Ομάδα Παραγωγών να υποβάλλει φάκελο για την κατοχύρωση, τροποποίηση ή/και κατάργηση μιας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή μιας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στο κρασί.

Βήμα προς βήμα το νέο πλαίσιο για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ

3
0
Η σχετική εγκύκλιος υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχο Κορασίδη, και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Όποιος έχει έννομο συμφέρον, είτε ομάδα παραγωγών είτε μεμονωμένος παραγωγός μπορεί να ζητήσει την κατοχύρωση, την τροποποίηση ή την κατάργηση μιας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή μιας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης στο κρασί».

Αναλυτικά, ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Διαδικασία για την χορήγηση, τροποποίηση και ανάκληση προστασίας των ονομασιών προέλευσης ή γεωγραφικών ενδείξεων των αμπελοοινικών προϊόντων.

Με την παρούσα εγκύκλιο ρυθμίζεται η διαδικασία για την προστασία, τροποποίηση και ανάκληση των ονομασιών προέλευσης ή των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο του Καν (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (εφεξής αναφερόμενος ως «Bασικός») και του Καν (ΕΚ) αριθ. 607/2009 της Επιτροπής (εφεξής αναφερόμενος ως «Eφαρμοστικός») ενόψει της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Καν. (ΕΚ) 607/2009 της Επιτροπής για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του Καν.(ΕΚ) 1234/2007 όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, την επισήμανση και παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα».

I. Διαδικασία χορήγησης προστασίας

Η διαδικασία χορήγησης προστασίας μιας ονομασίας προέλευσης ή μιας γεωγραφικής ένδειξης είναι η ακόλουθη:

1. Δικαιούχοι υποβολής αίτησης προστασίας.

Αίτηση προστασίας μιας ονομασίας προέλευσης ή μιας γεωγραφικής ένδειξης μπορεί να υποβάλει:

- μια ομάδα παραγωγών, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 118ε του «Βασικού κανονισμού»,

- ένας μεμονωμένος παραγωγός, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 του «εφαρμοστικού κανονισμού» για τους οίνους τους οποίους παράγουν.

2. Απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η αίτηση προστασίας (συνημμένο Υπόδειγμα Ι) συνοδεύεται από Τεχνικό Φάκελο που περιλαμβάνει:

α) την ονομασία που πρέπει να προστατευτεί,

β) το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του αιτούντος,

γ) ένα ενιαίο έγγραφο (συνημμένο Υπόδειγμα ΙΙ) με σύνοψη της προδιαγραφής του προϊόντος και

δ) την προδιαγραφή του προϊόντος, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον:

• Την ονομασία που πρέπει να προστατευτεί.

• Περιγραφή του (των) οίνου(-ων) και συγκεκριμένα:

-για οίνους με ονομασία προέλευσης, τα βασικά αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους,

-για οίνους με γεωγραφική ένδειξη τα βασικά αναλυτικά χαρακτηριστικά τους καθώς και αξιολόγηση ή ένδειξη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.

• Ενδεχομένως, τις ειδικές οινολογικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του (των) οίνου(-ων), καθώς και τους σχετικούς περιορισμούς για την παραγωγή του (των) οίνου(-ων).

• Την οριοθέτηση της σχετικής γεωγραφικής ζώνης.

• Την ανώτατη απόδοση των αμπελώνων ανά εκτάριο εκφρασμένη σε εκατόλιτρα παραγόμενου οίνου και σε χιλιόγραμμα συγκομιζόμενων σταφυλιών.

• Την ένδειξη της ή των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου από τις οποίες προέρχεται(-ονται) ο (οι) οίνος(-οι).

• Τα λεπτομερή στοιχεία από τα οποία συνάγεται ο δεσμός που αναφέρεται στο άρθρο 118β παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο i) ή, κατά περίπτωση, στο άρθρο 118β παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο i).

• Τις εφαρμοστέες απαιτήσεις που προβλέπονται από κοινοτικές ή εθνικές διατάξεις.

• Το όνομα και τη διεύθυνση των αρχών ή των οργανισμών που ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων των προδιαγραφών του προϊόντος, καθώς και τα συγκεκριμένα καθήκοντά τους με βάση την παρούσα απόφαση.

ε) Χάρτη της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

 

ΙΙ. Διαδικασία τροποποίησης προδιαγραφών Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.

1. Μία ομάδα, ή ένας μεμονωμένος παραγωγός σύμφωνα με το άρθρο 118ε του «Βασικού Κανονισμού» και το άρθρο 2 του «Εφαρμοστικού Κανονισμού» μπορούν να υποβάλλουν αίτημα τροποποίησης (συνημμένο Υπόδειγμα ΙV) των προδιαγραφών μιας Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε.

2. Στην περίπτωση που η αίτηση τροποποίησης αφορά ένα ή περισσότερα στοιχεία του ενιαίου εγγράφου εφαρμόζεται η διαδικασία που αναφέρεται στην ενότητα Ι της παρούσας.

3. Στην περίπτωση, που η τροποποίηση δεν συνεπάγεται μία ή περισσότερες μεταβολές του Ενιαίου εγγράφου, τότε υποβάλλεται :

α) Αίτηση τροποποίησης (συνημμένο Υπόδειγμα ΙV) στην οποία αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η τροποποίηση των προδιαγραφών. Η αίτηση μπορεί να συνοδεύεται από οποιοδήποτε υποστηρικτικό έγγραφο ή στοιχείο.

β) Προδιαγραφές του προϊόντος σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Για την αξιολόγηση της αίτησης εφαρμόζεται η διαδικασία της ενότητας Ι παρ. 3 σημείο Α) στοιχεία α) έως ζ) της παρούσας.

Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αιτούμενη τροποποίηση, η Διεύθυνση Μεταποίησης δημοσιοποιεί τις τροποποιημένες προδιαγραφές του προϊόντος, σύμφωνα με την ενότητα Ι παρ. 3 σημείο Α) στοιχείο γ) της παρούσας και ενημερώνει την Ε. Επιτροπή για τις εγκεκριμένες τροποποιήσεις και την αιτιολόγηση τους.



Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση: Διαδικασία χορήγησης ή τροποποίησης ΠΟΠ και ΠΓΕ αμπελοοινικών προϊόντων.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία