BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ανιχνεύθηκαν στο μέλι Ολύμπου

Συστατικά με ισχυρότερη δράση από αυτή του μελιού Manuka της Ν. Ζηλανδίας, που έχει εγκριθεί για θεραπευτική χρήση και πωλείται έως και 200 ευρώ το κιλό, βρέθηκαν σε δείγματα μελιού, που παράγεται στον Όλυμπο.

Οι μελισσοκόμοι Ροδόπης ένα βήμα πριν την τυποποίηση

2
0

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μελέτησαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού που παράγεται στην περιοχή και ανίχνευσαν αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά συστατικά σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις. Στόχος είναι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να χρησιμοποιηθούν για να καταρτιστεί φάκελος που θα κατατεθεί στην Ε.Ε. για την κατοχύρωση γεωγραφικής ένδειξης ειδικά για το μέλι από τον Όλυμπο.

«Οι έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ίσως αποδείξουν ότι το μέλι που παράγεται στον ορεινό όγκο του Ολύμπου είναι χρυσό νέκταρ και για τους Θεσσαλούς μελισσοπαραγωγούς» λέει ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελιών από την περιοχή.

Η αρχική σκέψη, εξηγεί ο κ. Κουρέτας ήταν, «ότι στον Ολυμπο υπάρχει ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου αναπτύσσονται πολλά ενδημικά φυτά τα οποία διαθέτουν σημαντικές γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες. Εφόσον οι μέλισσες τρέφονται με αυτά τα φυτά, το μέλι που παράγουν οπωσδήποτε περιέχει πολλά από αυτά τα συστατικά στη χημική του σύσταση».

Αρχικά εξετάστηκαν μέλια από τις περιοχές Ελασσόνα, Καρυά, Συκέα, Δομένικο, Σκαμνιά, Σαραντάπορο, Κρανιά, Αζωρο, Βερδικούσσα και Καλλιθέα (στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε από τον φοιτητή Νικόλαο Σουλιτσιώτη). «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αρκετά από τα εξεταζόμενα μέλια είχαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνούσε αυτή του μελιού Manuka που θεωρείται φάρμακο» τονίζει ο κ. Κουρέτας. Η αντιοξειδωτική δράση φυσικών προϊόντων θεωρείται σημαντική γιατί μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση διάφορων ασθενειών απλά μέσω της διατροφής.

Δείγματα ελληνικών μελιών εξετάστηκαν στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου (επίβλεψη επίκουρος καθηγητής Δ. Μόσιαλος, μεταπτυχιακή εργασία Ελένη Ανθιμίδου) και για την αντιβακτηριακή τους δράση ειδικά έναντι δύο σημαντικών νοσοκομειακών παθογόνων βακτηρίων, της Pseudomonas aeruginosa και του Staphylococcus aureus. Και πάλι ορισμένα δείγματα βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση από αυτή του μελιού Manuka.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, καθώς πολλά νοσοκομειακά βακτήρια είναι κυριολεκτικά φονικά λόγω της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει. Όπως φαίνεται το μέλι που παράγεται σε συγκεκριμένες περιοχές του Ολύμπου έχει περισσότερες αντιμικροβιακές ιδιότητες κυρίως λόγω της χλωρίδας των περιοχών όπου βόσκουν οι μέλισσες.

Επειδή ωστόσο πολλές φορές ερευνητικά ευρήματα μένουν στο συρτάρι και τα αποτελέσματά τους δεν αξιοποιούνται ποτέ πρακτικά, οι επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο. Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Κων. Πετρωτός από το τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας με την ομάδα του ανέπτυξαν συγκεκριμένη μέθοδο και μετέτρεψαν το μέλι του Ολύμπου σε... σκόνη έτσι ώστε να μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και άλλα παρασκευάσματα και να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από τη βιομηχανία. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρασκευάζουμε βιολειτουργικά τρόφιμα» τονίζει ο κ. Κουρέτας.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση της έρευνας για τις ιδιότητες του μελιού που θα συνεχισθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ελασσόνας.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, στόχος είναι, τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να χρησιμοποιηθούν για να καταρτιστεί φάκελος που θα κατατεθεί στην Ε.Ε. για την κατοχύρωση γεωγραφικής ένδειξης ειδικά για το μέλι από τον Όλυμπο.

«Με αυτόν τον τρόπο οι μελισσοπαραγωγοί μπορούν να αποκτήσουν ένα προϊόν μεγάλης προστιθέμενης αξίας αντίστοιχο με το ονομαστό Manuka με προφανή οικονομικά οφέλη συνολικά για την οικονομία της Θεσσαλίας» καταλήγει ο κ. Κουρέτας.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία