BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Ενάμιση φρούτο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού μπορεί να μειώσει ενάμιση φρούτο την ημέρα έως και 40%, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως 150 γραμμάρια φρούτων την ημέρα (αντιστοιχούν σε περίπου ένα μήλο και μισή μπανάνα) παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ενάμιση φρούτο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

0
0

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με περίπου μισό εκατομμύριο εθελοντές, παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ECS 2014) και διήρκησε επτά χρόνια.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Χουαϊντόνγκ Ντου, ερευνήτρια στην Μονάδα Κλινικών Μελετών (CTSU) του πανεπιστημίου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, κατέγραψαν τη διατροφή και τα καρδιαγγειακά προβλήματα 451.681 εθελοντών από την Κίνα, οι οποίοι κατά την έναρξή της ήσαν υγιείς.

Έως το τέλος της μελέτης, είχαν καταγραφεί 19.300 κρούσματα στεφανιαίας νόσου και 19.689 εγκεφαλικά, τα 3.562 εκ των οποίων ήταν αιμορραγικά (οφείλονταν σε ρήξη αγγείου μέσα στον εγκέφαλο) και τα 14.688 ισχαιμικά (οφείλονταν σε διακοπή της ροής αίματος σε αρτηρία του εγκεφάλου).

Το 18% των εθελοντών έτρωγαν καθημερινά φρούτα, με την μέση ποσότητα να είναι 1,5 φρούτο ή 150 γραμμάρια. Αντιθέτως, το 6,3% των εθελοντών δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση 1,5 φρούτου μείωνε κατά 15% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, κατά 25% για ισχαιμικό εγκεφαλικό και κατά 40% τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Επιπλέον, όσο αυξανόταν η κατανάλωση φρούτων, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Σε μία ξεχωριστή ανάλυση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 61.000 άλλοι εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από καρδιοπάθεια ή υπέρταση, η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μειώνει και τον κίνδυνο θανάτου.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά φρούτα είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια και κατά 40% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό, ενώ η συνολική μείωση του κινδύνου ήταν 32%.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία