BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Πήραν το Ελληνικό σήμα τα αλκοολούχα, έπονται κρασί και μέλι

Τη δεύτερη κατηγορία προϊόντων για την οποία καθορίζονται και µε τη βούλα οι όροι για την απονοµή του Ελληνικού Σήµατος αποτελούν πλέον τα αλκοολούχα ποτά καθώς ο σχετικός Κανονισµός δηµοσιεύτηκε σε ΦΕΚ έχοντας πάρει την έγκριση των υφυπουργών Οικονοµικών, Γ. Μαυραγάνη, και Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουµάτου. Υπενθυµίζεται ότι ήδη από το καλοκαίρι έχει δηµοσιευτεί ο Κανονισµός για γάλα και γαλακτοκοµικά και, όπως έγραψε σχετικά η Agrenda, θα ακολουθήσουν το ελαιόλαδο, το κρασί και το µέλι.

Πήραν το Ελληνικό σήμα τα αλκοολούχα, έπονται κρασί και μέλι

1
0
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τον νέο Κανονισµό, τσίπουρο, ούζο, ρακή, κρασί, ρετσίνα, λικέρ και άλλα αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται και εµφιαλώνονται στη χώρα µας, µπορούν και επίσηµα πλέον να αποκτήσουν το σήµα. Μετά τη δηµοσίευση της σχετικής απόφασης µε τις διαδικασίες καταχώρησης των αλκοολούχων ποτών στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελληνικών Προϊόντων και ως εκ τούτου την απονοµή Σήµατος, οι µικροί ποτοποιοί µπορούν να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα έναντι των µεγάλων επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία που καταχωρίζονται στο ηλεκτρονικό µητρώο είναι τα εξής
1. η επωνυµία πώληση
2. η εµπορική ονοµασί
3. άλλες διακριτικές ενδείξεις σηµαντικές για την ταυτότητα του ποτο
4.  ο αλκοολικός τίτλο
5. τα πλήρη στοιχεία του παραγωγού ποτοποιού (ονοµατεπώνυµο φυσικού προσώπου ή επωνυµία νοµικού προσώπου, διακριτικός τίτλος, εάν υφίσταται, πλήρης διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας).

Σύµφωνα µε την απόφαση, µε την οποία εγκρίνεται ο Κανονισµός Απονοµής Ελληνικού Σήµατος στα Αλκοολούχα Ποτά, ισχύουν τα εξής

Άρθρο
Προϋποθέσεις απονοµής
του Ελληνικού Σήµατο
1) Προκειµένου να επιτρέπεται η χρήση του Ελληνικού Σήµατος, το αλκοολούχο ποτό πρέπει να πληροί τα εξής
α) να παρασκευάζεται και εµφιαλώνεται εντός των ορίων της Ελλάδας από εγκεκριµένους κατά νόµον ποτοποιούς
β) να είναι σύµφωνο µε τις διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νοµοθεσίας για τα αλκοολούχα ποτά
2) Για τα αλκοολούχα ποτά που φέρουν νοµίµως γεωγραφική ένδειξη που αναφέρεται στην Ελλάδα ή σε περιοχή της, ισχύουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από την οικεία υπουργική απόφαση, µε την οποία αναγνωρίζεται η εν λόγω γεωγραφική ένδειξη ή/και καθορίζονται οι όροι χρήσης της

Άρθρο
Φορέας Απονοµής και Ελέγχου του Σήµατος στα αλκοολούχα ποτά ορίζεται η Γενική ∆ιεύθυνση του Γενικού Χηµείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ)

Η Διαδικασία της χορήγηση
Ο ποτοποιός που επιθυμεί τη χορήγηση του σήματος για συγκεκριμένο προϊόν του, σύμφωνα με το άρθρο 5 της εν λόγω απόφασης, υποβάλλει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 192 του Ν. 4072/2012 στη Χημική Υπηρεσία που εποπτεύει το ποτοποιείο, όπου παράγεται το ποτό.
Η αίτησή του περιέχει τα εξής:
α) Επί φυσικών προσώπων, το ονοµατεπώνυµο, το επάγγελµα και τη διεύθυνση του αιτούντος. Επί νοµικών προσώπων, τη µορφή, την επωνυµία και τον διακριτικό τίτλο αυτών, την έδρα και το νόµιµο εκπρόσωπό τους.
β) Την άδεια ποτοποιού, που έχει εκδοθεί σύµφωνα µε το νόµο 2969/2001
γ) Τη βεβαίωση συµµόρφωσης προς τη νοµοθεσία (30/077/2131/2011 απόφασης) του υπό αίτηση ποτού
Η αρµόδια Χηµική Υπηρεσία υποβάλλει τα στοιχεία, µαζί µε την εισήγησή της, στη ∆ιεύθυνση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου, Ζύθου του Γενικού Χηµείου του Κράτους, η οποία είναι υπεύθυνη για την καταχώρισή τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο και η οποία τελικά χορηγεί στον δικαιούχο του Σήµατος τη σχετική βεβαίωση καταχώρισης.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία