BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει Χριστουγέννων

Εντατικούς ελέγχους στην αγορά τροφίμων ξεκινά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με επίκεντρο κυρίως την αλυσίδα της εμπορίας του κρέατος.

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει Χριστουγέννων

0
0

Σε σχέση με τη στόχευση της συνεργασίας των δύο πλευρών, στο επίπεδο των ελέγχων, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας αποκάλυψε ότι η προσοχή θα εστιαστεί τομεακά στο λιανεμπόριο, αλλά και στην αλυσίδα της αγοράς του κρέατος, τόσο στην χονδρική και στις εισαγωγές, όσο και στο κρεοπωλείο, ενώ γεωγραφικά το βάρος θα πέσει σε όλη την επικράτεια της περιφέρειας, με έμφαση στην αγορά του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης.

Περαιτέρω ο επικεφαλής του ΕΦΕΤ ανέφερε ότι με βάση τη νέα αντίληψη περί προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των επιμέρους ελεγκτικών οργάνων και υπηρεσιών και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας του αγροδιατροφικού τομέα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Στο σημείο αυτό δε, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρωτογενή τομέα και στη διασφάλιση της υγείας, της διατροφής και της μεταχείρισης των ζώων, στη χρήση ασφαλών προϊόντων φυτικής παραγωγής, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία (πχ. βαρέα μέταλλα κλπ), αλλά και στους παρασκευαστές και διανομείς των προϊόντων αυτών.

Ειδικά, πάντως, για το κομμάτι που αφορά στους ελέγχους των υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, σε σχέση με το Πολυετές Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ), άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε μέχρι στιγμής. «Η νέα αντίληψη θέλει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του αγροδιατροφικού τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινούν από το χωράφι και να φτάνουν μέχρι και το ράφι. Αυτό, όμως, προϋποθέτει έναν συντονισμό σε όλα τα στάδια, για να επιτυγχάνεται η διάθεση ασφαλών τροφίμων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάλτας, αλλά παραδέχθηκε ότι «ο βαθμός γενικού συντονισμού δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε, σε σχέση με τον ιδεατό στόχο, όπως αυτός προσδιορίζεται από το ΠΟΕΣΕ».

Παρόλα αυτά, όπως είπε «αν όλα λειτουργήσουν χωρίς αγκυλώσεις, θα μπορούσαμε σε λίγους μήνες από τώρα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την πλήρη ενεργοποίηση του πολυετούς σχεδίου ελέγχων».

Πάνω από 10.000 επιθεωρήσεις

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της έως τώρα συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ, ο κ. Νίκος Τράιος, διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων γνωστοποίησε πως στο εννιάμηνο του 2014 έχουν πραγματοποιηθεί 10.247 επιθεωρήσεις και άλλες περίπου 1.000 δειγματοληψίες.

Ως προς τις επιθεωρήσεις, οι 1.439 αφορούσαν παρασκευαστές και συσκευαστές, οι 425 διανομείς, οι 2.669 το λιανεμπόριο, οι 3.861 παρασκευαστές που πωλούσαν λιανική και οι υπόλοιπες το χώρο της παροχής υπηρεσιών. Αντίστοιχα, οι δειγματοληψίες είχαν κυρίως να κάνουν με προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής, μικροβιολογικές εξετάσεις για παθογόνα, ελέγχους σε μέλι, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο κλπ, κι ελέγχους για την προέλευση των προϊόντων, με έμφαση στο ελαιόλαδο.

Ο κ. Τράιος αποκάλυψε ακόμη πως διαπιστώθηκαν και κάποιες μη συμμορφώσεις επιχειρήσεων, σε σχέση με τις οδηγίες που τους δόθηκαν, τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για σχετικά διαχειρίσιμο αριθμό, ενώ αναφέρθηκε και σε 124 υποθέσεις στις οποίες επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) και σε άλλες 80 που εξετάζονται.

«Θα βρουν τον μπελά τους»

«Όσοι σκέφτονται να νοθεύσουν την αγορά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα περάσουν καλά. Έχουν βρει τον μπελά τους. Θα τους κυνηγήσουμε με όλα τα μέσα, διότι για εμάς εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια των καταναλωτών και δεν πρόκειται να παίξουμε με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Το μήνυμα αυτό έστειλε, με αυστηρό τόνο, προς τους επίδοξους παραβάτες της αγοράς και των κανόνων δημόσιας υγιεινής κι ασφάλειας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την εκδήλωση υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, καθώς τα αποτελέσματα της ανάλογης συνεργασίας, που υπογράφηκε πέρσι τέτοιο καιρό ανάμεσα στις δύο πλευρές, κρίθηκαν ιδιαίτερα θετικά.

«Αποφεύχθηκαν φαινόμενα διπλών ελέγχων και αλληλοεπικαλύψεων, ενώ παράλληλα δεν υπήρξε σπατάλη πόρων και καλό θα ήταν το συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΦΕΤ να το υιοθετήσουν και άλλοι δημόσιοι φορείς», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, κάνοντας μια μικρή αποτίμηση του πρώτου πρωτοκόλλου συνεργασίας.

Όσον αφορά στην επικείμενη εορταστική περίοδο, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στην περιφέρεια έχει δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας για τους πολίτες» και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει, εντός των επόμενων ημερών, και μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι έλεγχοι στη Χριστουγεννιάτικη αγορά.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία