BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Tοp λαχανικό το νεροκάρδαμο, λένε Αμερικανοί

Πρώτο ανάμεσα σε 41 υπερτροφές το νεροκάρδαμο, ξεπερνώντας το κινέζικο λάχανο και το σπανάκι, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα του πανεπιστημίου William Paterson του New Jersey.

Tοp λαχανικό το νεροκάρδαμο, λένε Αμερικανοί

2
0

Η διατροφική μελέτη του πανεπιστημίου William Paterson του New Jersey κατέταξε 41 φρούτα και λαχανικά βάσει της περιεκτικότητάς τους σε 17 θρεπτικά συστατικά και κατέληξε πως το νεροκάρδαμο είναι το πιο υγιεινό από όλα. Το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, C, Β6, Β12, C (περισσότερη από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια), D, E, κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο (περισσότερο από το σπανάκι), θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ και ψευδάργυρο. Ως φρέσκο τρώγεται σε διάφορες σαλάτες και σάντουιτς ενώ βράζεται και τρώγεται ως λαχανικό, σε σούπες κλπ.

Το νεροκάρδαμο ή Νasturtium officinale ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών. Υπάρχουν 20 περίπου είδη από το γένος αυτό αλλά στη χώρα μας το συναντούμε (σε Πελοπόννησο και νησιά) με τις ονομασίες Νεροκάρδαμο, Κάρδαμος (Κέρκυρα), Κάρδαμον (Κεφαλονιά και Ήπειρο), Αγριορρόκα (Σίφνο), Ρόκα του ποταμού (Κέρκυρα).

Φύεται σε όλη την Ευρώπη και το συναντούμε σε τρεχούμενα νερά στις άκρες των ρυακιών, στις πηγές, ακόμη και στα έλη, ενώ καλλιεργείται και στα περιβόλια (ως σαλατικό). Είναι υδρόβιο, πολυετές φυτό το οποίο φτάνει σε ύψος τα 60 περίπου εκατοστά, με στέλεχος έρπον, χυμώδες και λείο. Ο βλαστός είναι γωνιώδης και τα φύλλα του είναι πράσινα, λεία , έμμισχα, αντίθετα, πτερωτά με ωοειδή φυλλάρια. Τα άνθη του είναι λευκά, μικρά σε τσαμπί. Ο καρπός είναι κεράτιο, κυλινδρικός και καμπυλωτός. Οι σπόροι είναι σταχτιοί και στρογγυλοί.

πηγή: washingtonpost.com, herb.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία