BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Οι νικητές στον 15ο διεθνή διαγωνισμό οίνου

Σχεδόν η πλειοψηφία των δειγµάτων που έλαβαν μέρος στον 15ο διεθνή διαγωνισμό ήταν άξια µεταλλίου.

Οι νικητές στον 15ο διεθνή διαγωνισμό οίνου

2
0

«∆ύσκολα» έβαλαν στους 35 καταξιωµένους γευσιγνώστες και ανθρώπους του αµπελοοινικού κλάδου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικού, οι συµµετέχοντες στο «∆ιεθνή ∆ιαγωνισµού Οίνου και Αποσταγµάτων» στη Θεσσαλονίκη του οποίου χορηγός επικοινωνίας είναι το Wine Trails, στα πλαίσια της φετινής 24ης Detrop, καθώς σχεδόν η πλειοψηφία των δειγµάτων ήταν άξια µεταλλίου.

Συγκεκριµένα οι δοκιµαστές το τριήµερο 24 έως 26 Φεβρουαρίου εκτιµώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόµενων δειγµάτων απένειµαν Μεγάλα Χρυσά, Χρυσά και Ασηµένια µετάλλια. Ωστόσο µετά τα «τυφλά» τεστ κατέληξαν πως το 76% από τα 560 δείγµατα οίνου και το 81% από τα 34 δείγµατα αποσταγµάτων, συγκέντρωναν βαθµολογία για µετάλλιο αλλά αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισµού που ορίζει ότι µέχρι το 30% των συµµετεχόντων δειγµάτων µπορούν να βραβευθούν.

Η βαθµολογία αυτή σίγουρα αποδεικνύει µε προφανή τρόπο την αναβαθµισµένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγµάτων που συµµετείχαν, ενώ αξίζει να σηµειωθεί πως ο διαγωνισµός αυτός είναι ο µοναδικός διεθνής διαγωνισµός που πραγµατοποιείται στην Ελλάδα µε την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό σύµφωνα µε τον κανονισµό του ∆ιεθνούς Οργανισµού Αµπέλου και Οίνου (O.I.V.).

Παράλληλα ο Γιάννης Αλµπάνης, γενικός διευθυντή της ΕΝΟΑΒΕ (που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης) επισήµανε στην Agrenda ότι ο κλάδος των αποσταγµάτων παρουσιάζει µεγάλη δυναµική και αποτελεί ανερχόµενη δύναµη στο χώρο των ποτών και ότι µε τη θέσπιση του διαγωνισµού επιχειρείται να αναδειχθούν τα επώνυµα αποστάγµατα που διασφαλίζουν και την υγεία του καταναλωτή, έναντι των ανώνυµων χύµα. Τα αποτελέσµατα και των δύο διαγωνισµών (οίνου και αποσταγµάτων) θα ανακοινωθούν και επισήµως το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση.

Tα βραβεία

Το ερυθρό κρασί του οινοποιού Στέργιου Τάτση «Old Roots» Ξινόμαυρο 2011 Π.Γ.Ε. Μακεδονίας απέσπασε το μεγάλο χρυσό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό οίνου της Θεσσαλονίκης. Το αμέσως επόμενο χρυσό βραβείο απέσπασε το επίσης ερυθρό κρασί «Κόκκινα Χώματα» του οινοποιείου Αφοί Στραταριδάκη Ο.Ε. ΠΓΕ Κρήτη 2012.

Ο 15ος διαγωνισμός οίνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 24 έως και τις 26 Φεβρουαρίου. Συγχρόνως έγινε για πρώτη φορά ο διεθνής διαγωνισμός αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης.

Το πρώτο χρυσό βραβείο αποσταγμάτων απέσπασε το Ζιβάνια (απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής) από το οινοποιείο Τσιάκκα της Κύπρου και το δεύτερο το Στίγμα – Τσίπουρου Τυρνάβου με Στίγματα Κρόκου (τσίπουρο Τυρνάβου) από τον ΑΟΣ Τυρνάβου εσοδείας 2014.

Στον «15ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης» απονέμονται ειδικές διακρίσεις σε οίνους που συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία, εφόσον συμμετέχουν στο διαγωνισμό τουλάχιστον 5 δείγματα ανά κατηγορία και η βαθμολογία τους αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο:

 - Σε έναν βιολογικό οίνο, ή σε οίνο (λευκό, ροζέ ή ερυθρό) ο οποίος προέρχεται από αμπελώνες Βιολογικής Καλλιέργειας

- Σε έναν  οίνο, (λευκό, ροζέ ή ερυθρό) ο οποίος προέρχεται από αμπελώνες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

- Σε τρεις  ξηρούς οίνους: ένα (1) λευκό, ένα (1) ροζέ και έναν (1) ερυθρό που προέρχονται αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες

-Σε τρεις ξηρούς οίνους: ένα (1) λευκό, ένα (1) ροζέ και έναν (1) ερυθρό που προέρχονται από συνδυασμό ελληνικών και διεθνών ποικιλιών, με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία όλων των οίνων των σημείων α - δ αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο.

Το διεθνή διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν κάθε χρόνο h Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος και η ΔΕΘ - HELEXPO Oenos.

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και συνεργασία φορέων του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα:

-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, O.I.V.)

-Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων

-Ένωση Ελλήνων ΟινολόγωνΠανελλήνια Ένωση Οινοχόων

-Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ)

-Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)

-Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)

-Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.)

-Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου

Δήμος Θεσσαλονίκης

Καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια τριήμερων γευστικών δοκιμών στη Θεσσαλονίκη.

 

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τον οίνο στη διεύθυνση

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα αποστάγματα στη διεύθυνση

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία