BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Νέο πρότυπο παραγωγής για το παραδοσιακό ρυζόγαλο

Τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παρασκευάζεται το ρυζόγαλο ώστε να χαρακτηρίζεται ως «παραδοσιακό» με «αυθεντική κρέμα», ορίζει νέα υπουργική απόφαση.

Νέο πρότυπο παραγωγής για το παραδοσιακό ρυζόγαλο

2
0

Αναλυτικά η παραγωγή του πρέπει να γίνεται ως εξής:

«"Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής"— Χαρακτηρίζεται το προϊόν που παρασκευάζεται από:

1. Νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών.

2. Ζάχαρη,

3. Ρύζι.

— Το "Παραδοσιακό ρυζόγαλο αυθεντικής συνταγής" θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,5% τουλάχιστον.

— Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο προσθήκη νερού κατά την παρασκευή "ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής".

— Κατά την παρασκευή του "ρυζόγαλου αυθεντικής συνταγής" επιτρέπεται μόνο:

Α. Η προσθήκη μικρής ποσότητας αμυλούχων ουσιών για παρασκευή προϊόντος πυκνότερης εμφάνισης.

Β. Η προσθήκη κρόκου αυγών.

Γ. Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.

−− Σε ομοειδή προϊόντα που παρεκκλίνουν του ανωτέρω πρότυπου δίνεται η δυνατότητα χρήσης μόνο του όρου "ρυζόγαλο"».

«2. Θεσπίζεται πρότυπο ως εξής:

«"Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής" — Χαρακτηρίζεται το προϊόν που παρασκευάζεται από:

1. νωπό ή παστεριωμένο γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύστασης με μόνη εξαίρεση την τροποποίηση της λιποπεριεκότητας. Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή μίγμα αυτών και η αντίστοιχη αναφορά για το είδος ζώου από το οποίο αυτό προέρχεται γίνεται στον κατάλογο συστατικών.

2. Αμυλώδεις ουσίες,

3. Ζάχαρη.

— Η "Παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής" θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος 2,8% τουλάχιστον.

— Κατά την παρασκευή της "κρέμας αυθεντικής συνταγής" επιτρέπεται μόνο:

Α. Η προσθήκη κρόκου αυγών.

Β. Η προσθήκη αρωματικών υλών με άρωμα βανίλιας, μαστίχας καθώς και ο επιφανειακός αρωματισμός με σκόνη κανέλλας.

— Σε ομοειδή προϊόντα που παρεκκλίνουν του ανωτέρω πρότυπου δίνεται η δυνατότητα χρήσης μόνο του όρου "κρέμα"».

Άρθρο 2

Καταργείται η τελευταία φράση του άρθρου 85 παρ. 5 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ήτοι: "Η χρησιμοποίηση του αποβουτυρωμένου ή αποκορυφωμένου γάλακτος για την παρασκευή κρέμας ή ρυζόγαλου απαγορεύεται".

Αναλυτικά η απόφαση για το Πρότυπο Παραγωγής Ρυζόγαλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία