BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Σημαντική αύξηση εισαγωγών ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ

Σε όρους αξίας εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ, η Ελλάδα καταγράφηκε πέμπτη το 2014, αλλά με νούμερα σαφώς μικρότερα από τις τρεις πρώτες χώρες. Εντούτοις, η ποσοστιαία μεταβολή των ελληνικών εξαγωγών, για τα έτη 2014-2015, παρουσίασε αρνητικό πρόσημο στο γενικό σύνολο, αλλά σημαντική αύξηση ελληνικών εισαγωγών παρατηρείται κατά την περίοδο 2012-2014 (+22,6%).

Νόμος του αγρότη η τιμή στο ελαιόλαδο

0
0

Σημειωτέον ότι το 2012, η χώρα μας ήταν ο έβδομος προμηθευτής ελαιολάδου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει έρευνα του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων, η κατανάλωση ελαιόλαδου στις ΗΠΑ αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω του εντεινόμενου ενδιαφέροντος για τις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία, όσο και εξαιτίας της διαχρονικής πτώσης της τιμής του.

Η αυξητική αυτή τάση δείχνει να εδραιώνει το ελαιόλαδο όλο και πιο πολύ όχι μόνο στο καθημερινό τραπέζι των Αμερικανών, αλλά και στη συνείδηση του καταναλωτή ως ένα από τα πλέον υγιεινά προϊόντα με εκλεπτυσμένη γεύση και απεριόριστη ποικιλία χρήσεων.

Παράλληλη αύξηση κατανάλωσης πραγματοποιείται στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς τα τελευταία έτη. Παρόλο που κατά την περίοδο 2014-2015, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,99% στις Η.Π.Α., η κατανάλωση παραμένει υψηλή και η επιτραπέζια ελιά αρχίζει να εντάσσεται στην διατροφή του Αμερικανού καταναλωτή (Market Newsletter, June 2015, IOC).

Το 2012, η χώρα μας ήταν ο έβδομος προμηθευτής ελαιολάδου στις ΗΠΑ, σε ποσοτικούς όρους, με τις δύο πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν η Ιταλία και η Ισπανία, που, όπως ήδη αναφέρθηκε, αποτελούν κύριες ανταγωνίστριες χώρες σε παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως.

Συγκριτικά, η ποσότητα ελαιολάδου που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα είναι πολύ μικρή, σε σχέση με της Ιταλίας, η οποία καταλαμβάνει μακράν την πρώτη θέση, με ποσότητα σχεδόν διπλάσια από τη δεύτερη κατά σειρά χώρα Ισπανία. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το 2012 η Ελλάδα υπολείπεται σε ποσότητα της Χιλής, η οποία μέχρι το 2000 δεν εξήγαγε ελαιόλαδο στις ΗΠΑ. Ομοίως, το Μαρόκο και η Αργεντινή που «ισοβαθμούσαν» το 2012, μέχρι το 2000 εξήγαγαν αμελητέες ποσότητες ελαιολάδου.

Σε ποσοτικούς όρους, το ελληνικό μερίδιο αγοράς το 2014 μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2012, και παραμένει εξαιρετικά μικρό σε απόλυτους και σχετικούς όρους, ιδιαίτερα αν υπολογίσει κανείς το μερίδιο αγοράς συνολικά των τριών πρώτων χωρών, το οποίο σε ποσοτικούς όρους ανέρχεται στο 90,03% του συνόλου των εισαγωγών. Διαχρονική και αδιάλειπτη αύξηση παρατηρείται στο σύνολο των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ. Από το 1990 έως σήμερα οι εισαγωγές σε ποσοτικούς όρους έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Σε όρους αξίας εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ, η Ελλάδα καταγράφηκε πέμπτη το 2014, αλλά με νούμερα σαφώς μικρότερα από τις τρεις πρώτες χώρες. Ωστόσο, από το 2000 έως το 2008, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ από το 2008 έως το 2012 σημειώνονται μικρές αυξομειώσεις.

Οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών ελαιών στις ΗΠΑ είναι μακράν καλύτερες σε σχέση με το ελαιόλαδο σε όρους μεριδίου αγοράς. Εντούτοις, η ποσοστιαία μεταβολή των ελληνικών εξαγωγών, για τα έτη 2014-2015, παρουσίασε αρνητικό πρόσημο στο γενικό σύνολο, αλλά σημαντική αύξηση ελληνικών εισαγωγών παρατηρείται κατά την περίοδο 2012-2014 (+22,6%).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία