Από την άλλη πλευρά, η πατάτα είναι ένα από τα πιο παχυντικά λαχανικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που κατέληξε ότι ένα πολύ καλύτερο υποκατάστατο είναι το καστανό ρύζι ή το ψωμί ολικής άλεσης. Το καλαμπόκι και ο αρακάς επίσης είναι λαχανικά που θα πρέπει να αποφεύγει κάποιος που προσπαθεί να μειώσει το βάρος του. Αντίθετα, η τακτική κατανάλωση μούρων, δαμάσκηνων και κουνουπιδιού μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα
Η ομάδα επιστημόνων του Χάρβαρντ κατέληξε σ’ αυτά τα συμπεράσματα και τα δημοσιοποίησε στην επιστημονική εφημερίδα PLOS Medicine μετά από μια έρευνα που διεξήγαγε εδώ και περίπου 24 χρόνια σε 133.000 άντρες και γυναίκες. Εν ολίγοις, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και μη αμυλούχων λαχανικών βοηθάνε στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους
Τα φρούτα, όμως, είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικά από τα λαχανικά, καθώς κάθε έξτρα μερίδα την ημέρα σχετίζεται με απώλεια 240 γραμμαρίων σωματικού βάρους σε 4 χρόνια, ενώ η αντίστοιχη μείωση με κάθε έξτρα μερίδα μη αμυλούχων λαχανικών είναι 110 γραμμάρια. Έτσι, τα μούρα προκαλούν την μεγαλύτερη απώλεια (630 γρ. με κάθε πρόσθετη μερίδα την ημέρα, σε 4 χρόνια). Ακολουθούν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα (585 γρ. σε 4 χρόνια, ανά πρόσθετη μερίδα την ημέρα), και τα αχλάδια με τα μήλα (μία μερίδα από το κάθε είδος την ημέρα παρέχει μείωση του βάρους κατά 579 γρ. στα 4 χρόνια)
Αντίστοιχα, οι φράουλες μειώνουν το σωματικό βάρος κατά 390 γρ. στα 4 χρόνια, τα σταφύλια και οι σταφίδες κατά 320 γρ, ενώ λίγο μικρότερη είναι η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με τα αβοκάντο, τα γκρέιπφρουτ, τα πεπόνια και τα πορτοκάλια
(Με πληροφορίες από: freshplaza.com και ygeia.tanea.gr)
Η ομάδα επιστημόνων του Χάρβαρντ κατέληξε σ’ αυτά τα συμπεράσματα και τα δημοσιοποίησε στην επιστημονική εφημερίδα PLOS Medicine μετά από μια έρευνα που διεξήγαγε εδώ και περίπου 24 χρόνια σε 133.000 άντρες και γυναίκες. Εν ολίγοις, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και μη αμυλούχων λαχανικών βοηθάνε στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους
Τα φρούτα, όμως, είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικά από τα λαχανικά, καθώς κάθε έξτρα μερίδα την ημέρα σχετίζεται με απώλεια 240 γραμμαρίων σωματικού βάρους σε 4 χρόνια, ενώ η αντίστοιχη μείωση με κάθε έξτρα μερίδα μη αμυλούχων λαχανικών είναι 110 γραμμάρια. Έτσι, τα μούρα προκαλούν την μεγαλύτερη απώλεια (630 γρ. με κάθε πρόσθετη μερίδα την ημέρα, σε 4 χρόνια). Ακολουθούν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα (585 γρ. σε 4 χρόνια, ανά πρόσθετη μερίδα την ημέρα), και τα αχλάδια με τα μήλα (μία μερίδα από το κάθε είδος την ημέρα παρέχει μείωση του βάρους κατά 579 γρ. στα 4 χρόνια)
Αντίστοιχα, οι φράουλες μειώνουν το σωματικό βάρος κατά 390 γρ. στα 4 χρόνια, τα σταφύλια και οι σταφίδες κατά 320 γρ, ενώ λίγο μικρότερη είναι η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με τα αβοκάντο, τα γκρέιπφρουτ, τα πεπόνια και τα πορτοκάλια
(Με πληροφορίες από: freshplaza.com και ygeia.tanea.gr)