BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Οι προοπτικές Λέσβου και Λήμνου σε αγροδιατροφικό τομέα και αλιεία

Οι απαραίτητες συνέργειες που απαιτούνται μεταξύ του υπουργείου και των αντιστοίχων τοπικών φορέων, της αυτοδιοίκησης, των Ομάδων παραγωγών αλλά και όλων των αγροτών της Λήμνου και της Λέσβου για την επίλυση βασικών σημαντικών θεμάτων των νησιών τέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στην πλατεία Βάθη.

Οι προοπτικές Λέσβου και Λήμνου σε αγροδιατροφικό τομέα και αλιεία

0
0

Στη συνάντηση με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιο Πάλλη και τον πρόεδρο του Λημνιακού Σωματείου «Ανεμόεσσα», κ. Κότσαλη, που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα, προβλήματα και προοπτικές της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου στον αγροδιατροφικό και αλιευτικό τομέα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος αναφορικά με την Λήμνο ήταν :

• Η προώθηση ένταξης στο κατάλογο εθνικών ποικιλιών, των τοπικών Λημνιακών οσπρίων «ασπροφάσουλο» και της ποικιλίας φάβας «άφκος».

• Η οργάνωση συσκευασίας, τυποποίησης και προβολής του σύκου της Λήμνου, με την ιδιαίτερη επεξεργασία αποξήρανσης του.

• Η κατάθεση πρότασης αξιοποίησης του Κτήματος της Μητρόπολης Λήμνου, εκτάσεως 2.500 στρεμμάτων.

• Την οργάνωση και υποβολή φακέλου για  χαρακτηρισμό ΠΟΠ για το μοναδικό τυρί της Λήμνου, Μελίχλωρο. 

• Την ανάδειξη, διατήρηση και αξιοποίηση της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της Λήμνου, των οικιστικών συνόλων, των εκκλησιών και των μαντρών.

• Τον έλεγχο του αριθμού των αγριοκουνελιών στη Λήμνο, καθώς δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες.

• Τη διευθέτηση του προβλήματος της μεταφοράς ζώντων ζώων μέσω θαλάσσης, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πρόβλεψη.

 

Τα ζητήματα που τέθηκαν σε σχέση με την Λέσβο ήταν :

-Η άμεση στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Λέσβου η οποία πλέον των άλλων καλείται να αντιμετωπίσει τις ζωονόσους ,

-Το αίτημα των κτηνοτρόφων για την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στο νησί, ως υποδομής για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας του νησιού,

-Ο χαρακτηρισμός εποχιακής απαλλαγής του νησιού της Λέσβου από τον καταρροϊκό πυρετό.

-Η προβολή του μοναδικού ποιοτικού προϊόντος  της Λεσβιακής κτηνοτροφίας και των τυροκομικών μονάδων του νησιού, το λαδοτύρι, με την ένταξή του στα Προγράμματα προωθητικών πολιτικών που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. 

-Η διαδικασία ανανέωσης των αδειών αλιείας.

-Η καθοριστική πρόκληση για την ανάπτυξη της Λέσβου με την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς

-Η σύσταση και λειτουργία Ομάδων Παραγωγών ελιάς και ελαιολάδου με στόχο την αξιοποίηση ελαιώνων που έχουν εγκαταλειφθεί, την ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου, την πιστοποίηση των ποιοτικών προϊόντων, με ενσωμάτωση καινοτομιών στην καλλιέργεια , την μεταποίηση , την τυποποίηση, με εξωστρέφεια και πολιτικές ανάδειξης της ποιότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της Λέσβου και βέβαια με στρατηγική για το άνοιγμα νέων αγορών.

Για την υποστήριξη των ανωτέρω θεμάτων αφενός προωθήθηκε σειρά ώριμων θεμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ώστε να υπάρξει η εκ του νόμου επεξεργασία τους και αφετέρου συζητήθηκαν οι απαραίτητες συνέργειες που απαιτούνται μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και αντιστοίχων φορέων των νησιών για την ωρίμανση  και επίλυση θεμάτων.

Για τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα κρίθηκε απαραίτητο ότι η αντιμετώπιση και επίλυση τους χρειάζεται την επιτόπου παρουσία και  διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς , την αυτοδιοίκηση, τις ομάδες παραγωγών και τους παραγωγούς στα νησιά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία