BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Αίτημα ευρωβουλευτών για σήμανση σε κρέας, γάλα

Υποχρεωτική σήμανση της χώρας προέλευσης σε κρέας και γάλα ζητούν με ψήφισμα οι ευρωβουλευτές.

1
0

Το αίτημά τους για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος πρόκειται να επαναλάβουν οι ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 11 Μαΐου. Μάλιστα, σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Η υποχρεωτική επισήμανση θα βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα διατροφής, καθιστώντας πιο διαφανή την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα.

Στη πρόταση ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου (2013):

-το 84% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος,

-το 88% θεωρεί απαραίτητη την επισήμανση προέλευσης του κρέατος (πέρα του βοδινού, χοίρινου, αιγοπρόβειου και των πουλερικών για τα οποία ισχύει ήδη η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης),

-περισσότερο από το 90% θεωρεί σημαντική και την επισήμανση στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως σημειώνεται σχετικά, το Ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει αρκετά ψηφίσματα για την επισήμανση της χώρας προέλευσης. Στο ψήφισμά του της 11ης Φεβρουαρίου 2015, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη διαφάνεια στη διατροφική αλυσίδα και να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη προβεί στην κατάθεση τέτοιων προτάσεων, αναφέροντας ότι αιτία είναι το πρόσθετο κόστος που έχει η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για τη βιομηχανία ενώ σημαντική είναι και η αποφυγή μετακύλισης του κόστους αυτού στους καταναλωτές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία