BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Προστέθηκαν 8 νέα προϊόντα στη λίστα ΠΟΠ/ΠΓΕ της ΕΕ

Την καταχώριση οκτώ νέων ονομασιών προϊόντων από Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ισπανία, ως Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) ενέκρινε στις 14 Ιουνίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προστέθηκαν 8 νέα προϊόντα στη λίστα ΠΟΠ/ΠΓΕ της ΕΕ

25
0
Τα οκτώ νέα προϊόντα που προστέθηκαν είναι τα ακόλουθα

Κροατία: «Zagorski puran» (ΠΓΕ), γαλοπούλα της φυλής Zagorje της Κροατία
Γαλλία: «Poulet de l’Ardèche»/«Chapon de l’Ardèche» (ΠΓΕ), κοτόπουλα και καπόνια (αρσενικό κοτόπουλο κρεοπαραγωγής) ελευθέρας βοσκής, «Pintade de l’Ardèche» (ΠΓΕ), πουλερικό που εκτρέφεται στο ύπαιθρο, «Soumaintrain» (ΠΓΕ), είδος μαλακού τυριού, «Sel de Salies-de-Béarn» (ΠΓΕ), αλάτ
Γερμανία: «Allgäuer Sennalpkäse» (ΠΟΠ), είδος σκληρού τυριο

Πορτογαλία: «Fogaça da Feira» (ΠΓΕ), κουλουράκι με γεύση και άρωμα λεμονιού και κανέλα

Ισπανία: «Gall del Penedès» (ΠΓΕ), κοτόπουλα της παραδοσιακής φυλής Penedesenca

Αυτές οι 8 νέες ονομασίες ανεβάζουν τον αριθμό των προστατευόμενων ονομασιών τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε 1.349 (ΠΟΠ, ΠΓΕ και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα)

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σχετικά: «Η προσθήκη αυτών των οκτώ νέων προϊόντων, που προέρχονται από πέντε κράτη μέλη, στα μητρώα των ΠΓΕ και ΠΟΠ δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για το ευρωπαϊκό σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων καθώς και την αξία του. Είναι πάντα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς ευρωπαϊκά τρόφιμα υψηλής ποιότητας να λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Είναι ενδιαφέρον επίσης να δει κανείς το φάσμα των προϊόντων που προστέθηκαν σήμερα στα μητρώα».«Οι γεωγραφικές ενδείξεις αυξάνουν την αξία των προϊόντων υψηλής ποιότητας προς όφελος των Ευρωπαίων γεωργών και παραγωγών τροφίμων. Η σημασία των γεωγραφικών ενδείξεων φαίνεται από την υψηλή προτεραιότητα που δίνουμε στην προστασία τους στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων», προσθέτει ο ίδιος

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν: « Το 2010, η αξία των πωλήσεων των ΠΓΕ αντιπροσώπευε 54,3 δισεκατομμύρια ευρώ για όλες τις κατηγορίες (γεωργικά προϊόντα, κρασιά, αρωματισμένα κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά). Αυτό αντιστοιχούσε κοντά στο 6% του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής και ποτών της ΕΕ. Μέσω των εμπορικών συμφωνιών, οι δυνατότητες που προσφέρονται για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες, δίνουν σε ποιοτικά προϊόντα με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ή ακόμα παρέχεται η δυνατότητα να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εκείνοι που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Το 15% όλων των τροφίμων και ποτών της ΕΕ που εξήχθησαν σε τρίτες χώρες το 2010 ήταν προϊόντα ΠΓΕ».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία