BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Έλεγχοι σε όλα τα στάδια τροφικής αλυσίδας

Πρωτόκολλο για εντατικοποίηση ελέγχων που υφίστανται από εποχικές έκτακτες ανάγκες.

Έλεγχοι σε όλα τα στάδια τροφικής αλυσίδας

1
0

Παράλληλα, θα διενεργούνται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, γάλακτος, αλιευμάτων, αυγών, μαγειρεμένων φαγητών, ελαιολάδου, μελιού, φρούτων και λαχανικών, χυμών, δημητριακών, ζυμαρικών, ρυζιού, οσπρίων, ξηρών καρπών, οίνου, ζύθου, ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικών, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μαζικής εστίασης κ.λπ.

Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας, σύμφωνα με ενημέρωση της Ρένας Δούρου, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας Αττικής για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων.

Σχετ.: Το αριθ. οικ. 197888/24-10-16 Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Στις 24-10-2016 υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας

Αττικής και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με στόχο τον συντονισμό των ελεγκτικών αρχών για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών, μέσα από ελέγχους των επιχειρήσεων τροφίμων (σύμφωνα με Κανονισμό της ΕΕ).

Συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΦΕΤ, για:

1. την υλοποίηση του προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων για την περίοδο 2016 - 2018,

2. τη διαχείριση διατροφικών περιστατικών και κρίσεων, έκτακτων περιστατικών και καταγγελιών / αναφορών των πολιτών, 

3. την ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), καθώς και

4. την υποστήριξη των επιθεωρήσεων που διενεργούνται στη χώρα μας εκ μέρους ξένων αποστολών (σε εφαρμογή του άρθρου 45 του Καν. 882/2004). 

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι επίσημοι έλεγχοι που διεξάγονται, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ελέγχους σε εγκαταστάσεις και προϊόντα σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, ενώ θα διενεργούνται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, γάλακτος, αλιευμάτων, αυγών, μαγειρεμένων φαγητών, ελαιολάδου, μελιού, φρούτων και λαχανικών, χυμών, δημητριακών, ζυμαρικών, ρυζιού, οσπρίων, ξηρών καρπών, οίνου, ζύθου, ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικών, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μαζικής εστίασης κ.λπ.

Πέρα από αυτούς τους ελέγχους, το Πρωτόκολλο συνεργασίας καλύπτει την εντατικοποίηση των ελέγχων που υφίστανται από εποχικές έκτακτες ανάγκες που αφορούν σε ελέγχους επιχειρήσεων κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Σαρακοστής, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τους θερινούς μήνες (Δήμοι με οργανωμένες παραλίες).

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων μέσα από τον επιμερισμό των σχετικών ελέγχων και διασφαλίζει τη μεταξύ τους ενημέρωση αναφορικά από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

Αναλυτικά το μνημόνιο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία