BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Αυξημένη προστασία στα προϊόντα ΠΓΕ ζητά η Ελλάδα

Το ζήτημα της χρήσης των γεωγραφικών ενδείξεων στα αγροδιατροφικά προϊόντα βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 13 και Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

3
0

Μάλιστα, στον απόηχο των υπογραφών που σηματοδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA) η χώρα μας ανακινεί το ζήτημα ελλιπούς προστασίας της φέτας έναντι των καναδικών εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Ελλάδα κατέθεσε σχετικό υπόμνημα, καλώντας την Κομισιόν να αναπτύξει ένα κατάλληλο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια για την «κατά περίπτωση εξέταση γεωγραφικών ενδείξεων που δεν αναφέρουν την καταγωγή ή την προέλευση».

Σε σχετικό υπόμνημα της ελληνικής αντιπροσωπείας που απευθύνεται προς τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της Ε.Ε. τονίζεται πως μέσω των γεωγραφικών ενδείξεων συχνά γίνεται κατάχρηση εις βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών, και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει ένα κατάλληλο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια και κατευθυντήριες γραμμές για την «κατά περίπτωση εξέταση γεωγραφικών ενδείξεων που δεν αναφέρουν την καταγωγή ή την προέλευση».

Διαβάστε εδώ στα αγγλικά το Υπόμνημα της Ελλάδας για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.pdf

 

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών έχουν ως εξής:

Την πρώτη ημέρα, το Συμβούλιο αναμένεται να συμφωνήσει σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2017 και το 2018 για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για ένα πολυετές σχέδιο για τα αποθέματα βενθοπελαγικών ειδών της Βόρειας Θάλασσας.

Τέλος, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με πολλά από τα σημεία της ατζέντας που περιέχονται στο κεφάλαιο «Διάφορα», μεταξύ άλλων την καλή μεταχείριση των ζώων, τη μικροβιακή αντοχή, τους ενδοκρινικούς διαταράκτες και τη βιολογική παραγωγή.

Τη δεύτερη ημέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μελέτη σχετικά με τις σωρευτικές συνέπειες των εμπορικών συμφωνιών στον γεωργικό τομέα της ΕΕ και την τελική έκθεση της ειδικής ομάδας για τις γεωργικές αγορές.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι υπουργοί θα συζητήσουν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020.

Επίσης, οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της γεωργίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία