BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Στην Πράξη Γενεύης προστασία γεωγραφικών ενδείξεων

Η Κομισιόν προτείνει την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων μέσω της Πράξης της Γενεύης.

Στην Πράξη Γενεύης προστασία γεωγραφικών ενδείξεων

4
0

Με την προσχώρηση της ΕΕ στην Πράξη της Γενεύης, θα επιτραπεί η άμεση, αορίστου χρόνου και υψηλού επιπέδου προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη.

Την προσχώρηση της ΕΕ στην Πράξη της Γενεύης της Συμφωνίας της Λισαβόνας για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων πρότεινε στις 27 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, με την προσχώρηση της ΕΕ στην Πράξη της Γενεύης, θα επιτραπεί η άμεση, αορίστου χρόνου και υψηλού επιπέδου προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη σε όλες τις σημερινές αλλά και  μελλοντικές χώρες-μέλη της αναθεωρημένης Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σημειώνεται πως μετά την απόφαση της 27ης Ιουλίου της Κομισιόν, αυτή θα πρέπει να προετοιμάσει  μια πρόταση προς το Συμβούλιο της ΕΕ, που θα υποστηρίζει ότι η Ένωση θα πρέπει να συμμετέχει στην Πράξη της Γενεύης, ώστε να είναι σε θέση να επωφεληθεί πλήρως από το σύστημα τη Λισαβόνας. 

Υπενθυμίζεται πως η  συμφωνία της Λισαβόνας του 1958 είναι μια συνθήκη που διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και προσφέρει έναν τρόπο εξασφάλισης της προστασίας των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) μέσω μιας ενιαίας καταχώρισης. Τον Μάιο του 2015, η συμφωνία άλλαξε με την «Πράξη της Γενεύης», η οποία επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής της πέρα από τα ΠΟΠ σε όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις και επέτρεψε την προσχώρηση διεθνών οργανισμών όπως η ΕΕ.

Η συμφωνία της Λισαβόνας έχει σήμερα 28 μέλη, εκ των οποίων τα 7 είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) ορίζουν ένα προϊόν που προέρχεται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Επιπλέον, η ποιότητά του ή τα χαρακτηριστικά του συνδέονται ουσιαστικά με τη γεωγραφική προέλευση, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων. Επομένως, μια ΓΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από παραγωγούς που βρίσκονται στην καθορισμένη περιοχή.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις εξουσιοδοτούν επίσης τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να εμπορευματοποιούν τα προϊόντα τους χωρίς να φοβούνται ότι θα μετατοπιστούν από την παγκόσμια μαζική παραγωγή. Δημιουργώντας εξειδικευμένες αγορές για τα αξιόπιστα προϊόντα των τοπικών κοινοτήτων και απαγορεύοντας σε άλλους να επωφεληθούν από τη φήμη των προϊόντων, τα ΓΕ χρησιμεύουν επίσης για να διακρίνουν και να ενισχύουν τις πολιτιστικές συνεισφορές και να επιβραβεύουν τη δημιουργικότητα του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής τροφίμων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία