BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Αναλύσεις υπολειμμάτων ζητούν οι μεταποιητές ελιάς Χαλκιδικής

Με ανακοίνωσή τους προς τους ελαιοκαλλιεργητές, οι μεταποιητές που παραλαμβάνουν ελιά Χαλκιδικής, ενημερώνουν ότι θα ζητούν ανάλυση ανά παραγωγό, ώστε η ελιά να πληροί τις απαιτήσεις της αγοράς και της νομοθεσίας αναφορικά με την ύπαρξη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων, διότι θεωρούν ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος που γίνεται στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και του προτύπου Agro, δεν είναι επαρκής.

Χωρίς προστασία της προέλευσης το ΠΟΠ «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής»

2
1

Ολόκληρη η ανακοίνωση των μεταποιητών έχει ως εξής:

«Το Δ.Σ. των μεταποιητών ελιάς Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του συλλόγου καθώς και τους ελαιοπαραγωγούς του νομού ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση, και τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εδώ και αρκετά χρόνια στο νομό μας πολύ παραγωγοί είναι ενταγμένοι στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δυστυχώς όμως και παρόλο που οι παραγωγοί είναι πιστοποιημένοι, οι μονάδες επεξεργασίας ελιάς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με υπολείμματα. O στόχος δεν είναι να γίνεται πιστοποίηση για την πιστοποίηση, αλλά να προμηθευόμαστε ελιές απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα, για να εξασφαλιστεί αυτό από τις μονάδες θα γίνεται ανάλυση για υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανά παραγωγό. Η πιστοποίηση κατά AGRO που εφαρμόζεται ως επί το πλείστον στο νομό από διάφορες ομάδες, δέχεται ως απαίτηση σε αναλύσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων την δειγματοληψία της τετραγωνικής ρίζας των συμμετεχόντων παραγωγών (π.χ. στους 49 παραγωγούς που πιστοποιήθηκαν κατά AGRO τα δείγματα θα είναι 7) που όπως καταλαβαίνετε δεν καλύπτει πάρα ένα μικρό ποσοστό από παραγωγούς αφήνοντας εκτεθειμένη την υπόλοιπη παραγωγή, επειδή λοιπόν πιστοποίηση κατά AGRO δε σημαίνει πιστοποίηση τελικού προϊόντος αλλά πιστοποίηση συστήματος παραγωγής, το οποίο ελέγχεται δειγματοληπτικά ως προς την πλήρωση των απαιτήσεων (και συνήθως αφού παραδοθούν οι ελιές). Στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ποιότητα του προϊόντος οι μεταποιητές θα ζητούν ανάλυση ανά παραγωγό, ώστε η ελιά να πληροί τις απαιτήσεις της αγοράς και της νομοθεσίας αναφορικά με την ύπαρξη υπολειμμάτων. Η πρόσφατη αναγνώριση της ελιάς Χαλκιδικής ως προϊόν ΠΟΠ μας ωθεί στην αναγκαία απόφαση να εξασφαλίσουμε την παραγωγή που θα παραλάβουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο και αξιόπιστο τρόπο, ζητώντας περάν των συμβατικών απαιτήσεων του AGRO και ανάλυση ανά παραγωγό.»

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-09-2012 16:28Elaioparagogos

Για ακόμη μια φορά όλη η αθλιότητα στο μεγαλείο της. Πως γίνεται να μην αναγνωρίζεται ένα εθνικό πρότυπο, το οποίο θα πρέπει χρησιμοποιήσουν οι μεταποιητές στην συνέχεια για να ονομάσουν την παραγωγή τους ΠΟΠ. Αν έχουν πρόβλημα μπορεί να καταγγείλουν το πιστοποιητικό στον Agrocert. Αντε να σας δούμε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία