BACK TO
TOP
Brand name

Πώς φτιάχνεται το τυρί Πλεξούδα

Το Τυρί Πλεξούδα Αρβανίτη είναι ένα τυρί που παραγότανε ιστορικά από τους Έλληνες του Πόντου και το συναντούσαμε και με την ονομασία Γαής, που σημαίνει ζώνη στα Ποντιακά.

Πώς φτιάχνεται το τυρί Πλεξούδα

1
0

Το Τυρί Πλεξούδα είναι ένα φυσικό τυρί που παράγεται με την τεχνοτροπία της τυροκόμησης που έχει μείνει γνωστή με την ιταλική της ονομασία: pasta filata. Είναι ένα τυρί που καταναλώνεται φρέσκο έτσι ώστε να διατηρεί τα χαρακτηριστική ελαφριά του γεύση και την ελαστική δομή του.

Προσδίδει έντονα την παρουσία του γάλακτος στην γεύση, ενώ έχει την ιδιότητα να αναδεικνύει τις έντονες γεύσεις με τις οποίες συνδυάζεται. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η δομή του, όπου είναι πολύ έντονες οι ίνες του τυριού. Αυτές οι ίνες δημιουργούνται κατά την διαδικασία παραγωγής όταν το τυρόπηγμα θερμαίνεται και πλάθεται για να απλώσει και να μαλακώσει το τυρί έως ότου φτάσει στην τελική επιθυμητή του μορφή.

Η τεχνοτροπία pasta filata ακολουθεί δύο στάδια: πρώτα παράγουμε το τυρόπηγμα από το φρέσκο γάλα με την προσθήκη της καλλιέργειας. Αυτό το τυρόπηγμα ονομάζεται μπασκί. Σε δεύτερο στάδιο κόβουμε το μπασκί σε λεπτές λωρίδες και το αναθερμαίνουμε σε ζεστό νερό ώστε να λιώσει και να γίνει μαλακή και ελαστική η δομή του. Όταν είναι ζεστό, πλάθεται και τεντώνεται ώστε να σχηματιστεί η επιθυμητή δομή με την έντονη ίνα.

Αυτό το τυρί όταν θερμαίνεται έχει την ιδιότητα να λιώνει και όταν λιώσει σχηματίζει μακρύ «κορδόνι». Έτσι είναι ένα τυρί ιδανικό για πίτσα και πεινιρλί. Το ίδιο τυρί χρησιμοποιείται για το πολίτικο γλυκό Κιουνεφέ Κανταΐφι, το ανατολίτικο «cheesecake». Σ’αυτό το γλυκό το τυρί λιώνει και ενοποιείται με το κανταΐφι.

Μια ενδιαφέρον συνταγή για finger food είναι το cheese sticks, όπου κόβουμε σε μικρά κομμάτια το γαής και τα πανάρουμε για να την τηγανίσουμε. Μία συνταγή που μας έρχεται από την κεντρική Ευρώπη είναι το φοντύ και επειδή το τυρί Πλεξούδα έχει την ιδιότητα να λιώνει είναι το ιδανικό τυρί. Δοκιμάστε το σε διάφορες εκδόσεις χρησιμοποιώντας και άλλα υλικά, όπως ελιές, μυρωδικά κλπ. Εάν λύσετε την πλεξούδα και διαχωρίσετε τις ίνες της, δημιουργεί μία ωραία και αφράτη μάζα τυριού, η οποία ταιριάζει πολύ με την πράσινη σαλάτα με μπαλσάμικο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία