BACK TO
TOP
Brand name

Προαιρετική σήμανση καταγωγής στα τρόφιμα προκρίνει η Κομισιόν

Ως η μόνη ενδεδειγμένη επιλογή αναδεικνύεται η προαιρετική επισήμανση της καταγωγής σε συνδυασμό με τα ισχύοντα ήδη συστήματα υποχρεωτικής επισήμανσης της καταγωγής για συγκεκριμένα τρόφιμα ή κατηγορίες τροφίμων, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 20 Μαϊου. Και το αιτιολογεί υποστηρίζοντας ότι διατηρεί τις τιμές πώλησης στα σημερινά επίπεδα και δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα συγκεκριμένης καταγωγής, αν το επιθυμούν, ενώ δεν θίγει την ανταγωνιστικότητα των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων ούτε έχει αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά και στο διεθνές εμπόριο.

Αυστηρά πρότυπα στη σήμανση κρέατος, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

1
0
Η ανάγκη ενημέρωσης του καταναλωτή μέσω της υποχρεωτικής επισήμανσης της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης για μη τροποποιημένα τρόφιμα ή τρόφιμα που αποτελούνται μόνο από ένα συστατικό και συστατικά που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% του τροφίμου, το κατά πόσο είναι εφικτή η εν λόγω επισήμανση καθώς και το κόστος και τα οφέλη της επιβολής τέτοιων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του νομικού αντίκτυπου στην εσωτερική αγορά και του αντίκτυπου στο διεθνές εμπόριο αναλύονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η έκθεση αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί η πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικής επισήμανσης της καταγωγής για τις εξής κατηγορίες τροφίμων
α) είδη κρεάτων εκτός του βοδινού και του χοιρινού κρέατος και του κρέατο
αιγοπροβάτων και πουλερικών
β) γάλα
γ) γάλα ως συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων
δ) μη μεταποιημένα τρόφιμα
ε) προϊόντα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό
στ) συστατικά που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50 % του τροφίμου.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης:
  • Οι καταναλωτές συνδέουν τις πληροφορίες για την καταγωγή με διάφορα στοιχεία όπως η ποιότητα, η ασφάλεια, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και δηλώνουν επίσης ότι θα αγόραζαν εθνικά προϊόντα για να υποστηρίξουν την οικονομία της χώρας τους. Ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι σημαντικές. Θα προτιμούσαν πληροφορίες καταγωγής σε επίπεδο χώρας αντί του επιπέδου ΕΕ, εκτός ΕΕ, και φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τόπο παραγωγής παρά για τον τόπο καλλιέργειας ή εκτροφής της πρώτης ύλης.
  • Τα μη μεταποιημένα τρόφιμα, τα τρόφιμα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό και τα συστατικά που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50 % του τροφίμου συνιστούν κατηγορίες τροφίμων που συγκεντρώνουν πολύ διαφορετικά προϊόντα, για τα οποία τόσο το ενδιαφέρον του καταναλωτή σχετικά με τις πληροφορίες καταγωγής όσο και ο οικονομικός αντίκτυπος της επιβολής υποχρεωτικής επισήμανσης καταγωγής ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό.
  • Η επισήμανση της καταγωγής σε προαιρετική βάση είναι το σενάριο που διαταράσσει λιγότερο την αγορά και διατηρεί το κόστος του προϊόντος στα σημερινά επίπεδα. Δεν προσφέρει ικανοποιητική λύση στη ζήτηση των καταναλωτών για συστηματική αναγραφή των πληροφοριών καταγωγής, αλλά οι καταναλωτές μπορούν, να επιλέγουν τρόφιμα στα οποία παρέχονται οι πληροφορίες καταγωγής σε προαιρετική βάση από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων, εφόσον το επιθυμούν. Η υποχρεωτική επισήμανση της καταγωγής σε επίπεδο ΕΕ (εντός ή εκτός ΕΕ, ή από τρίτη χώρα) οδηγεί σε λιγότερο σημαντικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και σε μικρότερη επιβάρυνση τόσο για τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων όσο και για τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, αλλά η ικανοποίηση των καταναλωτών δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο με την υποχρεωτική επισήμανση της καταγωγής σε επίπεδο χώρας. Σε αντίθεση με την επισήμανση της καταγωγής σε επίπεδο ΕΕ, η επισήμανση της καταγωγής σε επίπεδο χώρας αναμένεται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά και θα συνοδευτεί ίσως από αύξηση της κατανάλωσης τοπικών τροφίμων σε ορισμένες αγορές.
  • Και τα δύο σενάρια της υποχρεωτικής επισήμανσης της καταγωγής σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο χώρας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον διεθνή εφοδιασμό σε τρόφιμα και να παρεμποδίσουν ισχύουσες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Πρόσθετοι κανόνες επισήμανσης ενδέχεται να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων της ΕΕ στη διεθνή αγορά, ενώ οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων από τρίτες χώρες ανησυχούν για το πιθανό πρόσθετο κόστος παραγωγής και την απώλεια εξαγωγών προς την ΕΕ, επειδή οι καταναλωτές θα προτιμούν τρόφιμα που προέρχονται από την Ένωση.
  • Τέλος, η υποχρεωτική επισήμανση της καταγωγής αναμένεται ότι θα αποτελέσει πρόσθετη επιβάρυνση για τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, ιδίως στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, αν θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε πιθανά νέα ελεγκτικά καθήκοντα σε σχέση με τις εν λόγω πρόσθετες απαιτήσεις.

Σημειώνεται, ότι η Έκθεση της Κομισιόν πρόκειται να διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η συγκεκριμένη έκθεση στηρίζεται, εν μέρει στα αποτελέσματα εξωτερικής μελέτης που ανέθεσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG SANTE) καθώς και σε άλλες διαθέσιμες πηγές για το θέμα αυτό. Τα αποτελέσματα εκτέλεσε η Κοινοπραξία Αξιολόγησης της Τροφικής Αλυσίδας (FCEC) και περιλάμβαναν έρευνες και περιπτωσιολογικές μελέτες για καταναλωτές, υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων (ΥΕΤ) και αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση της Κομισιόν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία