BACK TO
TOP
Brand name

Δεν είναι κατοχυρωμένος ο όρος «ζέα»

Κάθε καλλιεργητής και αλευροποιός μπορεί ελεύθερα να κάνει χρήση του όρου «ζέα» ή «ζειά», σύμφωνα με τον Γιαννιώτη Μελά, πρόεδρο του Δ. Σ. του Ομίλου Επιχειρήσεων ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ.

Δεν είναι κατοχυρωμένος ο όρος «ζέα»

6
3

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από έγγραφο ερώτημά του στην αρμόδια Υπηρεσία Εμπορικής Ιδιοκτησίας, αυτή απάντησε ότι «δεν έχει εγκριθεί απ’ την ίδια σήμα αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από τον όρο «ζέα» ή «ζειά».

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι κάτι παρόμοιο, θα ήταν αντίθετο με τον ισχύοντα νόμο.

Ολόκληρη η απάντηση της Διεύθυνσης Εμπορικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα: Σήματα συνιστάμενα στον όρο «ΖΕΑ».

«Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 59289 αίτησής σας προς την Υπηρεσία μας, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία μας σήμα αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από τον όρο «ζέα» ή «ζειά». Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 123 παρ. 1 περ. β και γ του Ν. 4072/2012, ως τροποποιήθηκε με το Ν. 4155/2013, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούν να γίνουν δεκτά σήματα που στερούνται διακριτικού χαρακτήρα ή/και συνίστανται αποκλειστικά από σημεία ή ενδείξεις που μπορούν να χρησιμεύσουν στο εμπόριο για τη δήλωση του είδους του διακρινόμενου προϊόντος.

Είναι γνωστό ότι η ένδειξη «ΖΕΑ» αποτελεί είδος δημητριακού, το οποίο καλλιεργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Σχετικές πληροφορίες ως προς την ιστορία και τη διατροφική αξία του εν λόγω δημητριακού, μπορεί να αντλήσει κανείς από το διαδίκτυο (βλ. σχετ. www.iefimerida.gr), όπου υπό τον όρο «ζέα» ή «ζειά» νοείται το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum), το οποίο παρέμενε για χιλιάδες χρόνια το κυριότερο δημητριακό για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και του οποίου η καλλιέργεια σταδιακά εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε με άλλα είδη σιταριού, η καλλιέργεια των οποίων κρίθηκε πιο αποδοτική. Η κατανάλωση του ως άνω δημητριακού από Έλληνες, Αιγύπτιους και Ρωμαίους πιστοποιείται από αναφορές του Ομήρου, του Ηροδότου, του Θεοφράστου, του Γαληνού, του Διοσκουρίδη αλλά και της Παλαιάς Διαθήκης.

Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν ψωμί, παξιμάδια και γενικότερα αρτοσκευάσματα και δημητριακά προερχόμενα από αλεύρι ζέας: Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι γνωστό στα τμήματα της Δ.Ε.Σ. (Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων), όπως και στους εξεταστές της Υπηρεσίας μας, που έκριναν κατά το παρελθόν και κρίνουν σήμερα αντίστοιχα, τις δηλώσεις κατάθεσης σημάτων, απορρίπτοντας σήματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από τον όρο αυτό (βλ. σχετ. την υπ’ αρ. ΕΞ5839/3-10-2014 απόφαση, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε το σήμα «Ζειά» με αριθμό 226674), εφαρμόζοντας το ως άνω αναφερόμενο άρθρο 123 παρ. 1 περ. β και γ του Ν. 4072/2012 ως τροποποιήθηκε με Ν.4155/2013».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννιώτη, «η δεύτερη παράγραφος του παραπάνω κειμένου είναι αντιγραφή του δικού του για την ιστορική αλήθεια του δημητριακού αυτού».

 

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

06-11-2016 10:59Θανάσης

Αυτός δεν είναι ο κύριος Ασφαλιστής πού με κάθε ασφαλιστήριο αυτοκινήτου στέλνει δώρο και ένα σακκί δίκοκκο αλεύρι , πού το λέει ζέας Διπλοθεσίτης αγαπητέ;Τι είπαμε ότι έχει σπουδάσει και τον ακούνε και τον αντιγράφουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εμπορίου; Βρε μήπως είναι Συριζαίος;

Απάντηση

03-11-2016 09:31Δημήτρης

Ποιος είναι ο ανωτέρω κύριος Γιαννιώτης , σε τι ειδικεύεται ; μήπως οι γνώσεις του και η «επιστημονική» του κρίση είναι ανάλογη των κκ του Υπουργείου Εμπορίου και γι αυτό τον αντέγραψαν; Αν δεν έχουν εγκριθεί τα σήματα του Αντωνόπουλου τότε τι σόϊ είναι τα καμμιά εικοσαριά του σήματα, από το Αφγανιστάν εγκρίθηκαν;

Απάντηση

29-10-2016 20:35Πηνελόπη

Μια και είναι επίκαιρο, λόγω των ημερών με την απόφαση του ΣΤΕ για τις τηλεοπτικές άδειες , από πότε η γνώμη υπαλλήλων Υπουργείου θα υποκαταστήσουν τα Δικαστήρια. Και αφού ξέρουν ότι για την υπόθεση έχουν επιληφθεί τα Δικαστήρια, γιατί κάνουν τους αρμόδιους, γνωρίζουν νομικά, γνωρίζουν ιστορία, γνωρίζουν Φιλολογία και Γεωπονική Επιστήμη; Απ’ ότι βλέπουμε στις σαχλαμάρες του ιντερνετ καλά τα καταφέρνουν,

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία