BACK TO
TOP
Brand name

ΠΟΠ με διπλή ονομασία το κυπριακό χαλούμι

Εγκρίθηκε με την επωνυμία «Χαλλούμι» (Halloumi)/ «Hellim» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΟΠ με διπλή ονομασία το κυπριακό χαλούμι

1
0
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 28 Ιουλίου την καταχώρηση των ονομάτων “Χαλλούμι” (Halloumi)/”Hellim” στα ελληνικά και τουρκικά, ως προϊόν ΠΟΠ για το τυρί που παράγεται σε ολόκληρη την περιοχή του νησιού της Κύπρου
Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο αίτημα της Κύπρου προς τις Βρυξέλλες για κατοχύρωση της ονομασίας χαλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.  Η πρώτη απόπειρα κατοχύρωσης έγινε το 2009 με την υποβολή αίτησης στην Κομισιόν που ετοιμάστηκε από το Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου. Η νέα αίτηση που υποβλήθηκε στην Κομισιόν ετοιμάστηκε από κοινού από τυροκόμους και κτηνοτρόφους. Η αίτηση ακολουθεί το εμπορικό πρότυπο του χαλουμιού που υπάρχει σήμερα και ξεκαθαρίζει πως το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού στην παρασκευή του προϊόντος
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Αυτό το βήμα καταδεικνύει τη δέσμευση και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συνεργαστούν σε έργα ενοποίησης ολόκληρου του νησιού. Θα ήθελα να συγχαρώ και να αποτίσω φόρο τιμής στους δύο ηγέτες για τις προσπάθειές τους που κατέστησαν δυνατό αυτό το αποτέλεσμα. Η κοινή συναίνεση που επιτεύχθηκε γύρω από την αίτηση αυτή είναι ιδιαίτερα συμβολική και επιβεβαιώνει τη βούληση των δύο μερών να συνεργαστούν με τη βοήθεια της Κομισιόν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με συγκεκριμένα μέτρα. Το τυρί Χαλλούμι / Hellim συμβολίζει την κοινή κληρονομιά της Κύπρου. Είναι μια παράδοση που έχει συνδέσει τις κοινότητες που ζουν εκεί εδώ και αιώνες.

Με τη σειρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω αυτήν ότι το όνομα αυτό θα καλύψει το σύνολο της Κύπρου. Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, τώρα είμαστε σε καλό δρόμο και αυτό μας δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι άνθρωποι δεσμεύονται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, θέλω να αναγνωρίσω το ρόλο που διαδραμάτισε ο Υπουργός Γεωργίας κ. Νίκος Κούγιαλης, ο οποίος έχει δείξει μια τεράστια προσωπική δέσμευση και ηγετική φυσιογνωμία ώστε να φτάσουν οι διαπραγματεύσεις στο σημείο αυτό. Οι γεωγραφικές ενδείξεις έχουν δείξει τις δυνατότητές τους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ και είμαι βέβαιος ότι η επιτυχής καταχώριση της ονομασίας «Χαλλουμι» (Χαλλούμι)/Hellim θα κάνει το ίδιο και στην Κύπρο.

Τέλος, η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Κορίνα Κρέτου, δήλωσε: «Η τροποποίηση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή θα διευκολύνει περαιτέρω το εμπόριο και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό είναι ένα έργο που ανατέθηκε στην Κομισιόν, προκειμένου να υποστηρίξει την επανένωση της Κύπρου. Θα εντείνει περαιτέρω τις απαραίτητες προσπάθειες για την οικονομική στήριξη και την ενίσχυση της ανάπτυξης.»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία