BACK TO
TOP
Brand name

Δέκα καινοτομίες σε φρούτα και λαχανικά το 2017

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι υποψηφιότητες των βραβείων καινοτομίας της Fruit Logistica 2017, που θα απονεµηθούν στις 10 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούν προϊόντα, συσκευασίες και τεχνολογίες.

Δέκα καινοτομίες σε φρούτα και λαχανικά το 2017

3
0
Νικήτρια των υποψηφιοτήτων αναδείχθηκε η Ολλανδία συγκεντρώνοντας 4 από τις συνολικά 10 υποψηφιότητες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις συνεχόµενες και πολυετείς επενδύσεις της χώρας στον τοµέα των οπωροκηπευτικών.



Οι τελικοί νικητές, τρεις στον αριθµό, θα προκύψουν από τη ψηφοφορία των εµπορικών επισκεπτών της έκθεσης. Τα προϊόντα και οι εταιρείες ή οι συνεταιρισµοί που τα παράγουν λαµβάνουν µεγάλη δηµοσιότητα, η οποία δίνει περαιτέρω ώθηση στις πωλήσεις, καθώς παρουσιάζονται στους χιλιάδες εµπορικούς επισκέπτες της έκθεσης που προέρχονται απ’ όλον τον κόσµο, το διεθνή Τύπο και σε περισσότερους από 200.000 χιλιάδες επισκέπτες της ιστοσελίδας της έκθεσης. Ακολουθούν αναλυτικά οι υποψηφιότητες για τα FLIA 2017:

Knox της Rijk Zwaan

Ο σποροπαραγωγικός οίκος Rijk Zwaan εισάγει ένα χαρακτηριστικό σε φυλλώδη λαχανικά που εξασφαλίζει ότι στα φύλλα ο µεταχρωµατισµός σε απόχρωση ροζ πραγµατοποιείται πιο αργά µετά την κοπή. Πρόκειται για την τεχνολογία «Knox», η οποία επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους στο ράφι. Αποτελεί µε άλλα λόγια µια φυσική λύση στο πρόβληµα της οξείδωσης του νεύρου των φυλλωδών λαχανικών, όπως το µαρούλι και οι σαλάτες. Η Rijk Zwaan ασχολήθηκε µε την ανάπτυξη του «Knox» για συνολικά 10 χρόνια.

Crisp Watermelon από Syngenta

Το υβρίδιο καρπουζιού της Syngenta στη Γαλλία δεν έχει κουκούτσια και έχει αναπτυχθεί µε ειδικά χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τη διαδικασία του νωπού τεµαχισµού και της τραγανής υφής. Η σάρκα του είναι σκληρή µε σκούρο κόκκινο χρώµα και χάνει µε βραδύτερο ρυθµό τα υγρά της, γεγονός που επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο ράφι.

Το μήλοYello® με ιαπωνικές ρίζες και ιταλική φινέτσα

Η κοινοπραξία των ιταλικών αγροτικών ενώσεων VI.P και VOG δίνει χρώµα στη γεύση µε το κίτρινο µήλο του ιαπωνικού υβριδίου, Shinano Gold, που διανέµει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ευρώπη. Το ντεµπούτο της στο ευρωπαϊκό κοινό έκανε η νέα αυτή ποικιλία µήλου µε την ετικέτα Yello στα πλαίσια της Interpoma 2016. Πρόκειται για ένα τραγανό, µε γλυκιά γεύση και κίτρινη φλούδα µήλο που προέκυψε από τη διασταύρωση των Golden Delicious µε τα Senshu. Μες το 2017-2018 πάνω από 150.000 δέντρα αυτής της νέας ποικιλίας θα φυτευτούν στην περιοχή Άλτο Άντιτζε στην Ιταλία. 

Natupol Excel – Bee Vision, η κυψέλη του αύριο

Η ειδική κυψέλη της ολλανδικής εταιρείας Koppert Biological Systems αναπτύχθηκε για να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία της επικονίασης σε θερµοκήπια σε συνθήκες τεχνητού φωτισµού. Η συγκεκριµένη κυψέλη διαθέτει ενσωµατωµένο σύστηµα GPS που κατευθύνει τις µέλισσες µε τη χρήση αντανακλαστικών σηµάτων.

Sustainable Grow Bag για γευστικές ντομάτες

Η καινοτοµία της βελγικής εταιρείας Greenyard Horticulture αφορά έναν πλήρως κοµποστοποιήσιµο σάκο µε 100% βιολογικό υπόστρωµα µέσα στον οποίο αναπτύσσονται λαχανικά θερµοκηπίου. Ο σάκος αυτός βελτιώνει τη γεύση των λαχανικών, ενώ έχει την ιδιότητα να διασπάται πλήρως και να µετατρέπεται σε λίπασµα. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί για την καλλιέργεια λαχανικών θερµοκηπίου, όπως ντοµάτες και άλλα προϊόντα. Η Greenyard είναι κορυφαία εταιρεία στον κλάδο των φρέσκων και επεξεργασµένων φρούτων και λαχανικών, µε περισσότερους από 8.000 υπαλλήλους σε 25 χώρες ανά τον κόσµο.

Γερμανική τεχνογνωσία στους ξηρούς καρπούς

Η µπράντα «The Cracking Monkey» έρχεται από τις Φιλιππίνες όπου καλλιεργούνται τα pili nut (ένα είδος ξηρού καρπού µε υψηλά επίπεδα βιταµίνης Ε) και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό µε το κέλυφός τους σε βαµβακερή συσκευασία που προσοµοιάζει µε σάκο. Με τη βοήθεια της γερµανικής εταιρείας Frischebox GmbH αναπτύχθηκε ένας µοναδικός και πατενταρισµένος τρόπος για το εύκολο το άνοιγµά τους µε ειδικούς ανοξείδωτους καρυοθραύστες, που προσφέρονται δωρεάν σε κάθε συσκευασία.

Παλέτα φρούτων σε κύβο

Η ολλανδική εταιρεία Beekenkamp Verpakkingen B.V., ανέπτυξε µία νέου τύπου ευέλικτη παλέτα πολλαπλών χρήσεων για τον κλάδο των οπωροκηπευτικών,  που εξοικονοµεί χώρο, είναι ελαφρύτερη και πτυσσόµενη.

Streamer Automatic Spiralizer, Ιταλία

Πρόκειται για µία αυτόµατη µηχανή σπιράλ κοπής µεγάλης ισχύος, που µπορεί να επεξεργαστεί λαχανικά και να τους δώσει σχήµατα παρόµοια µε αυτά των ζυµαρικών, όπως τα σπαγγέτι, οι ταλιατέλες ή ακόµη και τα ιταλικά νιόκι. Η µηχανή έχει κατασκευαστεί από την ιταλική εταιρeία Turatti srl. Το µηχάνηµα αυτό παρουσιάστηκε πρώτη φορά κατά την επέτειο 20 ετών της εταιρείας στη διεθνή έκθεση United Fresh στο Σικάγο τον Ιούνιο του 2016.

SoFruBox® System, Πολωνία

Η πολωνική εταιρεία SoFruPak κατασκεύασε µια καινοτόµα συσκευασία που αποτελείται από µικρές µεµονωµένες θήκες που έχουν τρύπες στον πάτο τους επιτρέποντας έτσι τον καλύτερο αερισµό των µαλακών φρούτων (πχ. φράουλες, σµέουρα, µύρτιλα), κατά την αποθήκευση, τη µεταφορά και την παρουσίαση τους στο ράφι. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα για πιο γρήγορη και αποτελεσµατική διαδικασία ψύξης. Ακόµα ένα πλεονέκτηµα είναι ότι δεν έχει όγκο γεγονός που εξοικονοµεί χώρο κατά την αποθήκευση και τη µεταφορά. Η συσκευασία είναι συµβατή µε τα ατοµικά αεριζόµενα δοχεία SoFruMiniPak.

Mango Peeler & De-Cheeker, Ολλανδία

Έναν ιδιαίτερο αποφλοιωτή µάνγκο ανέπτυξε η ολλανδική εταιρεία ZTI Smart Machines. Τα µαχαίρια της µηχανής προσφέρουν ακρίβεια στην κοπή και δεν τραυµατίζουν το φρούτο. Μόλις ο καρπός τοποθετηθεί η µηχανή παίρνει το µάνγκο από τον πυρήνα του και το  απελευθερώνει µόνο όταν οι φλούδες έχουν αφαιρεθεί.

Κείμενο: Φανή Γιαννακοπούλου
 και Μαρίνα Σκοπελίτου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία