BACK TO
TOP
Brand name

Αίτημα ένταξης του βασιλικού πολτού στον Κώδικα Τροφίμων

Οι φορείς του κλάδου της μελισσοκομίας συναντώνται στις 13 Οκτωβρίου με τον υπουργό Β. Αποστόλου.

Αίτημα ένταξης του βασιλικού πολτού στον Κώδικα Τροφίμων

1
0

Καταχώρηση του ελληνικού βασιλικού πολτού στην εθνική νομοθεσία κι ένταξή του στον κώδικα των τροφίμων και ποτών, ώστε να μπορέσει το προϊόν να προστατευτεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν οι αθρόες εισαγωγές από την Κίνα ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Το σχετικό αίτημα, μάλιστα, όπως ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Βασιλικού Πολτού, Παύλος Μπαγιάτης, θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το προεδρείο του φορέα στην Πλατεία Βάθη.

Το προϊόν έχει ήδη ταυτοποιηθεί αλλά και πιστοποιηθεί για τα ανώτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, εξασφάλισε και την απαιτούμενη έγκριση από το γενικό χημείο του κράτους και το υπουργείο, ενώ έχει αποσταλεί και στις Βρυξέλλες, όπου όμως η γραφειοκρατία κινείται πολύ αργά.

«Επειδή είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία αυτή που ακολουθήσαμε για την πιστοποίηση του ελληνικού βασιλικού πολτού, μας ζητούν διαρκώς από τις Βρυξέλλες νέες εξηγήσεις και έγγραφα, για να τα μοιράσουν και στα υπόλοιπα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια καθυστέρηση στη διευθέτηση του αιτήματος για την πανευρωπαϊκή του καταχώρησή του», τόνισε ο κ. Μπαγιάτης.

Πρόσθεσε δε, ότι προκειμένου να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, «πρόθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Βασιλικού Πολτού, είναι να προταθεί στον υπουργό, ο οποίος φαίνεται να είναι δεκτικός, να περάσουν στην εθνική νομοθεσία τα ταυτοποιημένα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, ώστε να καταχωρηθεί σαν προϊόν στην Ελλάδα και μετά οι Ευρωπαίοι ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ας αργήσουν και έξι μήνες ή και ένα χρόνο ακόμη αν θέλουν».

Στην ατζέντα της συνάντησης, πέραν του βασιλικού πολτού, θα βρεθούν επίσης και τα υπόλοιπα κλαδικά θέματα των μελισσοκόμων, όπως είναι μεταξύ άλλων η προωθούμενη ανασυγκρότηση των οργανώσεων, αφού με τον υπό ψήφιση νέο νόμο οι μελισσοκομικοί σύλλογοι θα πάψουν να είναι όπως τους γνωρίζουμε έως τώρα και εφεξής θα απαρτίζονται από καθαρά επαγγελματίες.

«Από τη μια αυτό είναι καλό, όμως υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα στους μελισσοκόμους, διότι από τους συνολικά περίπου 18.000 – 20.000 που ασχολούνται με το αντικείμενο, οι 15.000 είναι ετεροαπασχολούμενοι. Με αυτούς τί θα γίνει; Δεν θα εκπροσωπούνται;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπαγιάτης και εξέφρασε την ανάγκη να «υπάρχει ένα πλαίσιο και για αυτούς, να κάνουν ενδεχομένως συλλόγους, όπως γίνεται και με τους ερασιτέχνες ψαράδες, που δεν έχουν σχέση με τους επαγγελματίες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία