BACK TO
TOP
Brand name

Με αίτημα καταχώρησης στα ΠΟΠ-ΠΓΕ το αρσενικό Νάξου

Αίτημα καταχώρισης στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ για το αρσενικό Νάξου διαβιβάστηκε στην ΕΕ.

Με αίτημα καταχώρησης στα ΠΟΠ-ΠΓΕ το αρσενικό Νάξου

4
0

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, το «Αρσενικό Νάξου» είναι επιτραπέζιο, ώριμο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, προερχόμενο από ζώα ελευθέρας βοσκής που ανήκουν αποκλειστικά σε ντόπιες φυλές, παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της ορεινής και ημιορεινής περιοχής της Νάξου.  

Ως οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή παραγωγής και ωρίμανσης του προϊόντος είναι η ορεινή και ημιορεινή περιοχή της Νάξου, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο του διοικητικού εδάφους των Κοινοτήτων Απείρανθος, Δαμαριώνας, Δανακός, Κεραμωτή, Κορωνίδα, Κόρωνος, Κυνίδαρος, Μέση, Μονή, Φιλότι και Χαλκείο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η περιοχή αυτή καταλαμβάνει έκταση 302,83 τ. χλμ. και έχει πληθυσμό 6.285 κατοίκους.

Η ορεινή και ημιορεινή ζώνη βρίσκεται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού με τον ορεινό όγκο που το διασχίζει από Βορρά προς Νότο σχηματίζοντας δύο κορυφές (όρη) το Ζα (1.004μ) και Φανάρι (908 μ).

Για την εξασφάλιση της απόδειξης προέλευσης του προϊόντος οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί του γάλακτος, που στην πλειονότητά τους είναι και παραγωγοί του προϊόντος «Αρσενικό Νάξου», είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώα που τηρούνται από τις αρμόδιες αρχές, τα οποία ενημερώνονται σε ετήσια βάση έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας του προϊόντος που διακινείται.

Οι παραγωγοί γάλακτος/Αρσενικού Νάξου τηρούν αυστηρώς και αποδεικνύουν με μεγάλη ακρίβεια τη διαδικασία παραγωγής του γάλακτος και του παραγόμενου προϊόντος αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι παραγωγοί γάλακτος τηρούν τα ακόλουθα στοιχεία:

-Όνομα προμηθευτή ζωοτροφής, είδος, ποσότητα, ποιότητα και προέλευση της ζωοτροφής.

-Είδος ζώων από τα οποία παράγεται το γάλα και ποσότητα γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή του τυριού «Αρσενικό Νάξου».

-Χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις γάλακτος, που διενεργούν κατά διαστήματα.

 

Βρείτε εδώ τα στοιχεία και τις Προδιαγραφές αρσενικού Νάξου για καταχώρηση στα ΠΟΠ.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία