BACK TO
TOP
Brand name

Εκτεθειμένα τα μακεδονικά προϊόντα λέει η ΝΔ

Και η Φέτα παρότι κατοχυρωμένη στην ΕΕ είναι «εκτεθειμένη» σε πολιτικές κατάχρησης.

2
0
Τον μεγάλο κίνδυνο να μείνουν «εκτεθειμένα» τα Μακεδονικά, αγροτικά μας προϊόντα απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ, λόγω της ενδεχόμενης νομιμοποίησης των δεύτερων μέσα από την εθνικά επιζήμια Συμφωνία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα Σκόπια, στηλιτεύουν  με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, 32 βουλευτές της ΝΔ, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Οι υπογράφοντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η Συμφωνία, που υπεγράφη στις Πρέσπες, δεν εξαντλείται στην παραχώρηση του ονόματος και στην ανιστόρητη αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια αλλά δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων από τον τόπο προελεύσεως της Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνουν, η χώρα μας, παράγει και εμπορεύεται σειρά φημισμένων και δυναμικών προϊόντων με εμπορική επωνυμία, που έχει ως βάση τον τοπικό προσδιορισμό «Μακεδονικός» (Μακεδονικά κρασιά ΠΓΕ, ο μακεδονικός χαλβάς, οι πιπεριές Φλωρίνης, κ.α) τα οποία βρίσκονται δυστυχώς «στον αέρα» σε σχέση με τα προϊόντα, που παράγονται στην ΠΓΔΜ. Καθώς η σύσταση της Επιτροπής, που προβλέπεται στο άρθρο 1 (3) (θ) της Συμφωνίας αφενός δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα της γείτονος θα μετονομαστούν σε προϊόντα «Βόρειας Μακεδονίας» αφετέρου ακόμη και η τυχόν ρητή μετονομασία τους, στην απευκταία περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας, δεν επιλύει το πρόβλημα. Αφού ο όρος «Βόρειας Μακεδονίας» δημιουργεί σύγχυση, παραπλάνηση στο κοινό και συνεπώς εμπορική απώλεια για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς.

Ακόμη και η ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων μας, η Φέτα, παρότι κατοχυρωμένη απολύτως στην αγορά της ΕΕ, είναι προφανώς «εκτεθειμένη» σε πιθανές εμπορικές πολιτικές κατάχρησης και παραπλάνησης των καταναλωτών, από γαλακτοκομικές επιχειρήσεις των Σκοπίων, που ως γνωστόν παράγουν λευκό τυρί.

Την ανησυχία αυτή, επιχειρήσεων και παραγωγών, αναζωπυρώνει τόσο η σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ στην Σερβική εφημερίδα «Politika», ότι «οι οργανώσεις, οι σύλλογοι, οι εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο «Μακεδονικός» τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό» όσο και σχετική ανάρτηση στα social media του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ με την οποία και διαφημίζει τις «Μακεδονικές ντομάτες» προερχόμενες από τη γείτονα χώρα.

Όπως τονίζει η κ. Αραμπατζή και οι υπογράφοντες συνάδελφοί της, το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι η τύχη της εμπορικής ονομασίας των προϊόντων, που παράγονται στις δύο χώρες, θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα αφενός μέχρι την απευκταία επικύρωση της Συμφωνίας αφετέρου και μετά από αυτήν, τουλάχιστον έως και το 2022, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της σχετικής διεθνούς ομάδας ειδικών.

Καλούν επομένως τους αρμόδιους Υπουργούς να προστατέψουν και να υπερασπιστούν τα Μακεδονικά προϊόντα μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ.

Επισημαίνουν δε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης πρόβλεψης πλαισίου προσφυγής των θιγομένων από τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής, καθώς τα προϊόντα μιας αναγνωρισμένης, δυστυχώς, πλέον κρατικής οντότητας θα συναγωνίζονται από θέση ισχύος προϊόντα της Ελληνικής Περιφέρειας της Μακεδονίας μας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία