BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Πιο αυστηρούς ελέγχους για τα βιολογικά θέλει η Ευρώπη

Αυστηρότερους κανόνες στα βιολογικά προϊόντα σε επίπεδο ΕΕ ζητούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές, με βάση το επίσημο κείμενο με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της Κομισιόν για το μέλλον της βιολογικής γεωργίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

«Διάτρητο» το σύστημα ελέγχου στα βιολογικά προϊόντα

1
0
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Agronews στις 12 Απριλίου συνολικά υποβλήθηκαν 45.000 απαντήσεις στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο αναδεικνύοντας σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας , Ντατσιάν Τσιόλος, ότι οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες για τη βιολογική γεωργία της ΕΕ

Η έκθεση τονίζει ότι οι καταναλωτές εμπιστεύονται τα βιολογικά προϊόντα (71%), που τα αγοράζουν κυρίως για φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους (83%) αλλά και επειδή είναι απαλλαγμένα από ΓΤΟ και υπολείμματα φυτοπροστατευτικών (81%). Η συντριπτική πλειοψηφία δήλωσαν επίσης ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για τα βιολογικά προϊόντα αρκεί να γίνονταν περισσότεροι έλεγχοι. Η έκθεση δείχνει επίσης μια πολύ ισχυρή ζήτηση για εναρμονισμένους κανόνες πιστοποίησης, που θα διέπουν τη βιολογική παραγωγή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων, απαιτούν έντονα τη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου για τα βιολογικά προϊόντα

Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου 2014. Το 96% των απαντήσεων προέρχονται από πολίτες, ενώ περίπου 1.600 απαντήσεις προέρχονται από οργανώσεις, δημόσιες αρχές ή εταιρείες. Στην συνέχεια όλες αυτές οι απαντήσεις που κατατέθηκαν διαδικτυακά θα αναλυθούν από την Κομισιόν, με σκοπό να συμβάλουν στην αναθεώρηση του πολιτικού και νομικού πλαισίου για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (86 %), επιθυμούν να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες βιολογικής γεωργίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ για τους ευρωπαίους αγρότες.

Το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα ζώα βιολογικής εκτροφής πρέπει να τρέφονται μόνο με ζωοτροφές από την περιοχή της εκτροφής. Το 27% των ερωτηθέντων επέλεξε για τον καθορισμό ενός ελάχιστου ποσοστού των ζωοτροφών για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (66 %) ανέφεραν ότι η αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης των βιολογικών ζωοτροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες στην Ευρώπη είναι να εισαγάγει στη νομοθεσία της ΕΕ , πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής βιολογικών πρωτεϊνούχων φυτών.

Πάνω από το 60 % των ερωτηθέντων τόνισε με έμφαση στην ενίσχυση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων για όλους τους τύπους παραγωγής. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34 %), υπογράμμισε ότι οι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να υποχρεούνται να συμμορφωθούν με συγκεκριμένους κανόνες για την καλή μεταχείριση των ζώων και το 23% θεωρεί ότι η καλή διαβίωση των ζώων στη βιολογική κτηνοτροφία θα πρέπει να έχει αυστηρότερους κανόνες από ότι στη συμβατική γεωργία.

Το ευρωπαϊκό λογότυπο για τα βιολογικά ήταν γνωστό από το κοινό που έλαβε μέρος στη δημόσια διαβούλευση σε πολύ υψηλό ποσοστό (79 %). Η πλειοψηφία του συνόλου των ερωτηθέντων, ανέφεραν ότι οι δύο βασικοί τρόποι για να αναγνωρίσουν ένα βιολογικό προϊόν ήταν η παρουσία του εθνικού ή του ευρωπαϊκού λογοτύπου (66 %). Όμως ένας μεγάλος αριθμός των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αγοράζουν βιολογικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό χωρίς κανενός είδους συσκευασία ή ετικέτα.

Το 71 % του συνόλου των ερωτηθέντων, από όλες σχεδόν τις χώρες, δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τα βιολογικά προϊόντα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57 %) αποδοκίμαζε την ιδέα της μείωσης του αριθμού των ελέγχων στη βιολογική παραγωγή.

Περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων (58 %), απαιτούν τη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου στα βιολογικά προϊόντα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει μια αύξηση των τιμών τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (πάνω από 70 %), επέλεξε καλύτερους ελέγχους στα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα και σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής. Επίσης το 50 % των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων που αναγράφονται οι φορείς πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Περισσότερο από το ένα τρίτο (37 %) τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών μέσων για την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας.

Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (94 %) ζητούν περισσότερες πληροφορίες και μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν την αναθεώρηση του πολιτικού και νομικού πλαισίου για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη, με μια συνολική στρατηγική που πρέπει να υποβληθεί στις αρχές του 2014 επί ελληνικής προεδρίας

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση (στα αγγλικά).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία