BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Αυθαίρετος αποκλεισμός των κηπευτικών από τη βιολογική

Για συστηματική υπονόμευση της βιολογικής παραγωγής στη χώρα μας κάνουν λόγο οι βιοκαλλιεργητές με αφορμή τη διαμόρφωση του νέου πενταετούς προγράμματος (2014-2020) για την ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων που εφαρμόζουν το σχετικό πρωτόκολλο.

Αυθαίρετος αποκλεισμός των κηπευτικών από τη βιολογική

2
0
Έμπειρα στελέχη του κλάδου καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης της βιολογικής παραγωγής, το οποίο, όπως τονίζουν, ξεκίνησε με τις πολυετείς καθυστερήσεις καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων στους πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές και συνεχίζεται με τον αποκλεισμό προϊόντων όπως τα κηπευτικά που σε πολλές χώρες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της επιδοτούμενης βιοκαλλιέργειας. 

Επ’ αυτού τονίζεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποκλεισμού είναι αυθαίρετη, καθώς δεν βασίζεται ούτε σε κάποιους κοινοτικούς κανονισμούς για την οργανική γεωργία, ούτε σε συγκεκριμένο εθνικό νομικό πλαίσιο που να καθιστά σαφές ποια είναι τα προϊόντα που δικαιούνται ενίσχυσης (εφ όσον εφαρμόζονται τα σχετικά πρωτόκολλα). Αντίθετα, υποστηρίζουν οι θεματοφύλακες του κλάδου, ο αποκλεισμός βασίζεται σε έναν πίνακα μιας υπουργικής απόφασης η οποία προβλέπει τα ποσά στρεμματικής ενίσχυσης που ισχύουν για συγκεκριμένα προϊόντα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Ιουλίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία