BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Πράσινο» από το Συμβούλιο για το ντηλ ΕΕ-Χιλής

Ενέκρινε το ντηλ ΕΕ-Χιλής για εμπόριο βιολογικών προϊόντων το Συμβούλιο γεωργίας.

«Πράσινο» από το Συμβούλιο για το ντηλ ΕΕ-Χιλής

1
0

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας η ΕΕ και η Χιλή σύντομα θα αναγνωρίζουν ως ισοδύναμους τους αντίστοιχους κανόνες και τα συστήματα ελέγχου όσον αφορά τη βιολογική παραγωγή.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα βιολογικά τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ και καλύπτονται από τη συμφωνία θα είναι διατίθενται στην αγορά της Χιλής χωρίς περαιτέρω ελέγχους. Το ίδιο θα ισχύει για μια σειρά βιολογικών προϊόντων από τη Χιλή στην ΕΕ.

Επιπλέον, στη συμφωνία περιλαμβάνεται και ένα σύστημα συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφορίων και επίλυσης διαφορών στο εμπόριο βιολογικών προϊόντων.

«Ο κλάδος των βιολογικών αυξάνεται σταθερά και γρήγορα και αποτελεί ένας μεγάλος πόρος για την ευρωπαϊκή γεωργία και την ευρύτερη οικονομία. Αυτή η συμφωνία με τη Χιλή θα δώσει ώθηση στη βιολογική παραγωγή και τις εξαγωγές της ΕΕ, και έτσι θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Συμβούλιο χαιριτίζει θερμά τη συμφωνία αυτή», δήλωσε στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες ο υπουργός γεωργίας της Μάλτας, Ρόντερικ Γκάλντες, η χώρα του οποίου κατέχει την 6μηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου από τη συμφωνία της ΕΕ με τη Χιλή προκύπτουν τα εξής:

  • ανάπτυξη του τομέα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ.
  • βελτίωση της προστασίας για τα αντίστοιχα βιολογικά λογότυπα, και
  • ενίσχυση της κανονιστικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής για θέματα που σχετίζονται με τη βιολογική παραγωγή.

Η συμφωνία θα αφορά βιολογικά προϊόντα της ΕΕ, όπως: μη μεταποιημένα φυτικά προϊόντα, ζώντα ζώα ή μη μεταποιημένα ζωικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου του μελιού), προϊόντα υδατοκαλλιέργειας και φύκια, μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα για χρήση ως τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένου του οίνου), μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα για χρήση ως ζωοτροφές, αγενές φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και σπόροι για καλλιέργεια.

Από την άλλη πλευρά η ΕΕ θα αναγνωρίσει ως ίσα τα παρακάτω προϊόντα της Χιλής: μη μεταποιημένα φυτικά προϊόντα, μέλι, μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα για χρήση ως τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένου του οίνου), αγενές φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και σπόρους για καλλιέργεια.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο μετά την έγκριση της απόφασης για την υπογραφή της συμφωνίας της ΕΕ με τη Χιλή, θα διαβιβάσει το σχέδιο απόφασης για τη σύναψη της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση, και εν συνεχεία το Συμβούλιο θα πρέπει να την εγκρίνει επισήμως.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την τελική γνωστοποίηση της ολοκλήρωσης των αναγκαίων εσωτερικών διαδικασιών από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Απόφαση του Συμβουλίου για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Χιλής σχετικά με το εμπόριο βιολογικών προϊόντων.

Απόφαση του Συμβουλίου για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Χιλής σχετικά με το εμπόριο βιολογικών προϊόντων.

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Χιλής σχετικά με το εμπόριο βιολογικών προϊόντων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία