BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Η εισήγηση Άρσης Έγκρισης οργίζει Φορείς Βιολογικών

Παιχνίδι των αρµόδιων αρχών… µε τη φωτιά, καταγγέλλουν οι Φορείς Πιστοποίησης Βιολογικών µε αφορµή την αιτιολογηµένη γνώµη που εξέδωσε πρόσφατα ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και µε την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, «Άρση της Έγκρισης» όπως την αναφέρει, οκτώ καταξιωµένων φορέων πιστοποίησης, µε πρόσχηµα τη µη έγκαιρη κατάθεση των απαραίτητων βεβαιώσεων ελέγχου των παραγωγών.

Η εισήγηση Άρσης Έγκρισης οργίζει Φορείς Βιολογικών

5
0

Οι µέχρι στιγµής πληροφορίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, θέλουν τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα να εξαντλεί κάθε αυστηρότητα στους εν λόγω φορείς, ακολουθώντας ηπιότερη στάση απέναντι σε κάποιους άλλους και αφήνοντας εντελώς στο απυρόβλητο κάποιους λιγότερο γνωστούς, οι οποίοι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στα θολά ακόµα νερά του… ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σύνολο των φορέων που θίγονται από τις επιλογές του ΕΛΓΟ έχουν προετοιµασθεί για προσφυγές στη δικαιοσύνη, προκειµένου να υπερασπιστούν, όπως τονίζεται αρµοδίως, το όνοµά και το κύρος τους και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Η επιλογή της χρονικής στιγµής

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο παραπάνω χειρισµός από την πλευρά του ΕΛΓΟ ξετυλίχθηκε πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων των υποψήφιων γεωργών και κτηνοτρόφων για συµµετοχή στα αντίστοιχα προγράµµατα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ενώ είναι γνωστή η µεγάλη προσέλευση των ενδιαφεροµένων και η αδυναµία των αρµόδιων αρχών να προβούν σε µια τεκµηριωµένη και αντικειµενική αξιολόγηση. Σηµειωτέον ότι µε βάση τα διαθέσιµα στοιχεία η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε µε περισσότερες από 60.000 αιτήσεις µε κόστος δηµόσιας δαπάνης περί το 1,5 δις ευρώ, όταν η πρόβλεψη που είχε γίνει δεν υπολόγιζε σε περισσότερες από 20.000 αιτήσεις µε κόστος περί τα 430 εκατ. ευρώ.

Ο χειρισµός του θέµατος από τις δηµόσιες αρχές πάντως, αφήνει έκθετους πολλούς από τους εµπλεκόµενους στην όλη διαδικασία.

Στην υπόθεση παρεισφρύουν και ζητήµατα που έχουν να κάνουν και µε ιδιότυπα σχήµατα και συµφέροντα, που αναπτύσσονται στο συγκεκριµένο κλάδο το τελευταίο διάστηµα.

 

Mια πολιτεία που άγεται και φέρεται

Αυτό βέβαια που ανησυχεί είναι οι προσπάθειες κάποιων διοικούντων στον ευρύτερο χώρο εποπτείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, να διευκολύνουν τη µία ή να κοντύνουν την άλλη πλευρά. Αρκεί να «διαβάσει» κανείς προσεκτικά, ποιοι είναι οι όψιµοι διεκδικητές µεριδίων αγοράς στον κλάδο της πιστοποίησης βιολογικών, για να καταλάβει πώς ευεργετούνται από τη διαχείριση του όλου θέµατος και ποιοι, αντίθετα, πέφτουν από τα σύννεφα µε την εικόνα µιας Πολιτείας, η οποία άγεται και φέρεται χωρίς πυξίδα.


Να σηµειωθεί ότι το χαρτί αυτό της ποδηγέτησης κατά κάποιο τρόπο του κλάδου των βιολογικών, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι επιχειρούν να το παίξουν, πράγµα που σηµαίνει ότι το έχουν µάθει καλά.

Το είδαµε πρώτη φορά να ξετυλίγεται επί διακυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας την περίοδο 2008-2009, όταν τα νήµατα κινούσε ο τότε γενικός γραµµατέας Κώστας Σκιαδάς, ενώ κάποιες ανάλογες κινήσεις, µε «άδοξα» φυσικά αποτελέσµατα, είχαν γίνει και πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν στην ίδια θέση, του γενικού γραµµατέα του υπουργείου, ήταν ο Νίκος  Στουπής.     

 

Στο στάδιο αιτιολογημένης γνώμης βρίσκεται η «άρση έγκρισης» των 8

Στο στάδιο της αιτιολογηµένης γνώµης και όχι της «Άρσης της Έγκρισης», βρίσκεται η ελεγκτική διαδικασία που αφορά εγνωσµένου κύρους Οργανισµούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, µε βάση τη σχετική απόφαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ε.Λ.Γ.Ο. «∆ΗΜΗΤΡΑ» και την εισήγησή του προς την αρµόδια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των παραπάνω φορέων.

Ειδικότερα, στη Συνεδρίαση 86η /01.03.2017 – Αρ. Θέµατος 23 του ∆.Σ. του ΕΛΓΟ αποφασίστηκε η έκδοση αιτιολογηµένης γνώµης µε βάση την οποία 8 φορείς πιστοποίησης παραπέµπονται προς την Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των Οργανισµών Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για την επιβολή της κύρωσης «ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ», ενώ άλλοι τρεις φορείς παραπέµπονται στην ίδια επιτροπή για την επιβολή της κύρωσης «ΈΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΛΗΞΗ».


Εκ παραδροµής

Σηµειώνεται εδώ, ότι εκ παραδροµής και µόνο, στο φύλλο 592 της Agrenda του Σαββάτου 11 Μαρτίου αναφέρθηκε ότι το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΕΛΓΟ αποφάσισε την «άρση έγκρισης», αντί του ορθού που είναι η έκδοση αιτιολογηµένης γνώµης για την επιβολή κυρώσεων κ.λ.π.

 

Στο 1,5 δις η δαπάνη αιτήσεων Βιολογικών

Στο 1,5 δις ευρώ ανέβηκε ο λογαριασµός για την κάλυψη των πάνω από 60.000 αιτήσεων όπως µετρήθηκαν µετά τη λήξη της πρόσκλησης της Βιολογικής Γεωργίας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι διαχειριστικές αρχές αναµένεται να έχουν την ερχόµενη εβδοµάδα στα χέρια τους µία πρώτη λίστα µε τους δικαιούχους (φιλτραρισµένη µε τα κριτήρια Natura και γης Υψηλής Φυσικής Αξίας) ώστε να οριστικο-ποιήσουν το µπάτζετ που απαιτείται. Μετά θα ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για 10 ηµέρες. Το κατά πόσο θα αυξηθούν τα 430 εκατ. που έχουν δεσµευτεί αποτελεί απόφαση των διαχειριστικών αρχών οι οποίες έχουν άµεσα στη διάθεσή τους επιπλέον 100 εκατ. ευρώ που έχουν κρατηθεί για µία δεύτερη πρόσκληση. Εκτός απροόπτου η «κάβα» αυτή δεν θα φτάσει για τις πληρωµές όλων των βιοκαλλιε-ργητών παρά µόνο για κάποιες δόσεις, κάτι που σηµαίνει ότι µάλλον θα αναζητηθούν κονδύλια από άλλα Μέτρα των Προγραµµάτων.

 

Να αναθεωρήσει την εισήγησή του ζητά η TUV Hellas από ΕΛΓΟ

Να αναθεωρήσει την εισήγησή του σε ότι αφορά την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης για την επιβολή κυρώσεων και εν προκειμένω «Άρσης της Έγκρισης», ζητά από τον ΕΛΓΟ η εταιρεία ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών TUV Hellas A.E., επιφυλασσόμενη για κάθε νόμιμη ενέργεια στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά της από τον Οργανισμό. Ανάλογη εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα απέστειλε και η Eurocert.

Πρόκειται για εύλογη συνέχεια στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από την αιφνίδια απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα να προχωρήσει στην έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία προτείνεται η επιβολή κύρωσης για «Άρση της Έγκρισης»



(Ο διευθύνων σύμβουλος της TUV Hellas (TUV Nord) A.E. Σάββας Πελτέκης).

Στο αιτιολογικό του Οργανισμού αναφέρεται ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι η TUV Hellas (TUV Nord) A.E. απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 τη ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με ηλεκτρονικά μηνύματα στις 15.04.2016 και 25.04.2016.

Το πλήρες κείμενο της Επιστολής που έχει αποστείλει προς τις αρμόδιες αρχές η TUV Hellas A.E. και το οποίο δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το AgroNews έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ 

ΚΟΥΡΤΙΔΟΥ 56-58 & ΝΙΡΒΑΝΑ, 111 45 ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

ΥΠΟΨΗ: ΠΡΟΕΔΡΟΥ, κ. ΚΑΡΕΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

                ΑΧΑΡΝΩΝ 2, 101 76 ΑΘΗΝΑ

ΥΠΟΨΗ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟΥ, κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

                2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, κ. ΒΑΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

                3. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, κ. ΤΣΙΡΩΝΗ ΙΩΑΝΝΗ

                4. ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, κ. ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΥ

                5. ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, κ. ΚΑΣΙΜΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ

                6. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ Δ/ΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ,  κ. ΣΕΚΚΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

 

Θέμα: «Τοποθέτηση της TÜV HELLAS (TÜV NORD) A.E. στην από 01/3/2017 με αριθμό 86, απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ»

Αξιότιμοι κύριοι,

Με αφορμή πρόσφατο  δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε στο από 12/3/2016 φύλλο της εφημερίδας ΑGRENDA με τον τίτλο «Άρση έγκρισης από ΕΛΓΟ σε 8 φορείς Πιστοποίησης» με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ με την από 01/3/2017, αριθμός 86 απόφασή του εισηγείται προς την Επιτροπή Παραβάσεων και Παρατυπιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιβολή κυρώσεων και συγκεκριμένα την επιβολή της διοικητικής  κύρωσης της άρσης της έγκρισης μεταξύ άλλων φορέων Ελέγχου και Πιστοποίησης και της εταιρείας μας TÜV HELLAS (TÜV NORD) A.E.

Σχετικά με την ανωτέρω εισήγηση θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε τα παρακάτω.

- Ο Οργανισμός μας από την χορήγηση της έγκρισης του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως  Οργανισμός Ελέγχου και πιστοποίησης  το  έτος 2010 μέχρι και σήμερα ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι -  κατά κοινή ομολογία  αλλά και από τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ - τόσο στην έδρα της εταιρείας μας όσο και κατά τους επιτόπιους ελέγχους στην έδρα των παραγωγών/επιχειρήσεων -  ουδέποτε προέκυψαν ευρήματα που να θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Οργανισμού μας ως φορέα πιστοποίησης.

- Η κύρωση της άρσης της έγκρισής μας ως φορέα προτείνεται με αιτιολογικό την μη έγκαιρη αποστολή των μητρώων επιχειρηματιών  για τα έτη 2014 και 2015 εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από την νομοθεσία, τα οποία εστάλησαν από την εταιρεία μας με μικρή  καθυστέρηση αλλά σε κάθε περίπτωση με πληρότητα των απαιτούμενων στοιχείων και σε απόλυτη συμμόρφωση με το σχετικό υπόδειγμα του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ.

- Η εκπρόθεσμη αποστολή από τον οργανισμό μας, οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΟΕ&Π, για την εμπρόθεσμη σύμφωνα με τον κανονισμό κατάρτιση του μητρώου των επιχειρηματιών και κυρίως  στις καθυστερήσεις για την οριστικοποίηση των στοιχείων των παραγωγών που αφορούν τις εκτάσεις και τα χαρτογραφικά. Επιπλέον η γενικότερη οικονομική κρίση δυσχεραίνει την εξόφληση εκ μέρους των παραγωγών των οικονομικών τους υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο τελικός έλεγχος του συνόλου των πληροφοριών που απαιτούνται για την συμπλήρωση του συγκεκριμένου μητρώου και τη διατήρηση τους ή όχι στα μητρώα του ΟΕ&Π.

- Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν είχε αναδειχθεί από τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ η σημαντικότητα της καθυστέρησης στην εμπρόθεσμη υποβολή του μητρώου των επιχειρηματιών κατά τρόπο που να αποτελεί μείζον παράπτωμα που επισείει άμεσα την διοικητική κύρωση της άρσης της έγκρισης για τους  ΟΕ&Π.

- Ειδικότερα σε ότι αφορά την TÜV HELLAS (TÜV NORD) A.E. ουδέποτε (είτε προφορικώς, είτε εγγράφως, είτε κατά τη διάρκεια των σχετικών ελέγχων μας ως ΟΕ&Π) είχε αναδειχθεί από την πλευρά του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ ως κατ΄αρχήν επέχουσα θέση παραπτώματος  η εκπρόθεσμη εκ μέρους μας υποβολή του μητρώου επιχειρηματιών για το έτος 2014, γεγονός το οποίο για πρώτη φορά μας επισημαίνεται ως τέτοιο με έμμεση αναφορά σε αυτό στο από 1/3/2017 πρακτικό του Δ.Σ., αριθμός 86 του άνω οργανισμού, όπου εισηγείται την επιβολή σε βάρος μας της βαρύτατης  ποινής της άρσης της έγκρισής μας, ήτοι χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια έγγραφη επίπληξη ή πρόσκληση προς συμμόρφωση.

- Η παραπάνω ποινή, σε κάθε περίπτωση προτείνεται εξαντλώντας τα περιθώρια που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (έγγραφη επίπληξη, επιβολή προστίμου και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανάκληση της έγκρισης) κατά καταστρατήγηση της αρχής της αναλογικότητας που πρέπει η διοίκηση να τηρεί κατά την επιβολή κυρώσεων  και για ένα θέμα  ήσσονος  σημασίας σε σχέση με τα εχέγγυα αξιοπιστίας και νομιμότητας που πρέπει να παρέχει ένας ΟΕ&Π, όπως ο δικός μας.

- Η παραπάνω ποινή που εισηγείται ο ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των ΟΕ&Π καθώς δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι με το ως από 1/3/2017 πρακτικό  για το μεν Φορέα μας εισηγείται την  άρση της έγκρισης για την εκπρόθεσμη αποστολή στοιχείων για τα έτη 2014 και 2015,  ενώ την ίδια στιγμή για την αποστολή από άλλους φορείς  του μητρώου επιχειρήσεων σε άλλη μορφή από αυτή που έχει υποδειχθεί για τα ίδια έτη,  ήτοι για  παράλειψη εξίσου ήσσονος σημασίας, εισηγείται την έγγραφη επίπληξη τους.

- Τέλος δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι ενώ η Επιτροπή Κυρώσεων του Υπουργείου έχει να συνεδριάσει επί μακρό, η άνω εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ (αλλά και το από 12/3/2017 δημοσίευμα της εφημερίδας ΑGRENDA, το οποίο είναι κατ’ ελάχιστον ανακριβές καθ’ όσον αφορά τον Οργανισμό μας) έρχεται σε μια χρονική στιγμή που συμπίπτει με το τέλος της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020 και την επιλογή από τους αγρότες εγκεκριμένου φορέα πιστοποίησης για την υπαγωγή τους στη δράση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την φήμη και την πορεία του Οργανισμού μας στο συγκεκριμένο τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούμαστε επιτυχώς ήδη από σειρά ετών.

Επειδή κατά τη διάρκεια της  λειτουργίας του Φορέα μας ως Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ποτέ δεν έχει  δώσει αφορμή να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία και εγκυρότητα της ΤÜV HELLAS ΑΕ, πόσο μάλλον να εγείρεται θέμα άρσης της έγκρισης μας, για ένα θέμα ήσσονος σημασίας όπως το ανωτέρω,

Επειδή ουδέποτε είχε αναδειχθεί το θέμα της εκπρόθεσμης υποβολής του μητρώου επιχειρήσεων από τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να δικαιολογείται η επιβολή εις βάρος μας μίας τέτοιας σοβαρής ποινής, και να αντιμετωπίζεται η εταιρεία μας ως υπότροπος για μία παράλειψη, η οποία ουδέποτε της επισημάνθηκε εγγράφως ή έστω προφορικώς,

Επειδή η ανωτέρω εισήγηση πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της TÜV HELLAS (TÜV NORD) A.E. ως φορέα πιστοποίησης,

ZHTOYME

Να ληφθούν σοβαρά τα ανωτέρω υπόψη από εσάς και σας καλούμε να αναθεωρήσετε την εισήγησή σας, κατόπιν προηγούμενης ακρόασης μας, την οποία και αιτούμαστε σε χρόνο που θα προσδιορίσει ο Οργανισμός σας, επιφυλασσόμενοι  για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για τη λήψη νόμιμων ενεργειών για την προστασία της φήμης και των συμφερόντων της εταιρείας μας.

Αθήνα, 14/3/2017

ΓΙΑ ΤΗΝ TÜV HELLAS (TÜV NORD) Α.Ε.


Σε λάθος δεδομένα η απόφαση του ΕΛΓΟ

Δημιουργεί μέγιστη οικονομική ζημιά, υποστηρίζει η Eurocert

Την έντονη διαµαρτυρία της για την έκδοση της απόφασης του ∆.Σ του ΕΛ.Γ.Ο – ∆ΗΜΗΤΡΑ, την οποία θεωρεί προϊόν παρανόησης που βασίστηκε σε µη πραγµατικά στοιχεία, εκφράζει η Eurocert στην εξωδική διαµαρτυρία της προς τον Οργανισµό, τον οποίο καλεί να συγκαλέσει εκτάκτως το ∆.Σ του, προκειµένου να λάβει απόφαση για την ακύρωση – ανάκληση της αποφάσής του. Επισηµαίνει δε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα ενεργήσει σύµφωνα µε όλα τα νόµιµα δικαιώµατά της για την προάσπιση των συµφερόντων της.

Ολόκληρη η εξώδικη διαμαρτυρία της Eurocert προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

ΜΕΤ’ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Της ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία «EUROCERT Ευρωπαϊκή Εταιρία Ελέγχων και Πιστοποιήσεων Α.Ε», που εδρεύει στην Μεταμόρφωση Αττικής, επί της συμβολής των οδών Χλόης αρ. 89 και Λυκοβρύσεως, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

ΚΑΤΑ

Του Ν.Π.Ι.Δ που ανήκει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ − ΔΗΜΗΤΡΑ», με τον δ.τ «ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ», που εδρεύει στην Αθήνα (Κάτω Πατήσια), επί της συμβολής των οδών Κουρτίδου αρ. 56 – 58 και Νιρβάνα, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Περί ακυρώσεως – ανακλήσεως της από 01ης.03.2017 αποφάσεως του Δ.Σ του «ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ», που εξεδόθη κατά την 86η συνεδρίασή του, με αρ. θέματος 23.

……………………………

Ως πολύ καλά γνωρίζετε η εταιρεία μας «EUROCERT Α.Ε», είναι μια εταιρεία που παρέχει, εκτός των άλλων, υπηρεσίες πιστοποιήσεων και ελέγχων. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας έχουμε λάβει τη σχετική διαπίστευση από το Ε.ΣΥ.Δ. και την έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 413/20-2-2014) με κωδικό GR-BIO-17 (ΟΕ&Π), για τον έλεγχο και την πιστοποίηση  της γνησιότητας Βιολογικών Προϊόντων, των αγροτικών επιχειρήσεων/παραγωγών, που ήδη έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο σύστημα πιστοποίησης της εταιρείας μας.

Με μεγάλη μας έκπληξη και χωρίς καμία δική σας σχετική ενημέρωση, λάβαμε γνώση από την ιστοσελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ότι είχε αναρτηθεί εκεί απόφαση του Δ.Σ σας, που μας αφορά άμεσα, η οποία εξεδόθη κατά την 86η Συνεδρίασή του, της 01ης.03.2017, με αρ. θέματος 23, η οποία βλάπτει άμεσα και ποικιλότροπα τα συμφέροντα της εταιρείας μας. Ειδικότερα και στο υπό στοιχείο δεκαοκτώ (18) του σκεπτικού της αποφάσεώς σας, που αφορά την εταιρεία μας, σημειώνεται ότι από έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι η εταιρεία μας, ως ΟΕ&Π με κωδικό GR-BIO-17, (α) απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παρ. 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06 στοιχεία και ειδικότερα με το ηλεκτρονικό μήνυμα της 03.02.2016 (αρ. πρωτ. ΕΛΓΟ 4139/04.02.16) και (β) πραγματοποίησε πρόσθετες επισκέψεις βάσει κινδύνου σε ποσοστό 6,67% επί των ελεγχομένων επιχειρηματιών, σε αντίθεση με την υποχρέωση για την πραγματοποίηση σε ποσοστό τουλάχιστον στο 10% των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των συμβάσεων.

Ακολούθως δε το Δ.Σ σας, με την ως άνω απόφασή του αποφάσισε, όλως εσφαλμένως φρονούμε, την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την επιβολή εις βάρος μας της κύρωσης «ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ» και αυτό γιατί έκρινε, στην Περίπτωση τρία (3) του διατακτικού της άνω αποφάσεώς σας, ότι: Α) δεν διαβιβάσαμε, ως οφείλαμε στον ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι την 31.01.2016 τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06 στοιχεία και Β) δεν πραγματοποιήσαμε το προβλεπόμενο στην παράγραφο 2β, του άρθρου 92γ του Καν. (ΕΚ) 889/08, ποσοστό συμπληρωματικών επισκέψεων ελέγχου (πρόσθετες επισκέψεις).

Η ως άνω απόφαση του Δ.Σ σας, όσον αφορά την εταιρεία μας, πιστεύουμε ότι είναι εσφαλμένη, γιατί έλαβε υπόψη της δεδομένα και στοιχεία που δεν είναι πραγματικά, καταλήγοντας σε λάθος συμπεράσματα και συνεπακόλουθα σε λανθασμένη κρίση. Σε κάθε περίπτωση η απόφασή σας, είναι τουλάχιστον «υπερβολική», παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της αναλογικότητας, όσον αφορά την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης, για την επιβολή της βαρύτατης κύρωσης της «ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ», η οποία προκαλεί σε εμάς μέγιστη υλική και άυλη ζημία. Πιστεύουμε λοιπόν ότι συντρέχει σπουδαίος λόγος και άμεση ανάγκη, να ακυρώσετε – ανακαλέσετε την ως άνω απόφασή σας, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι εξεδόθη εις βάρος μας εκ παρανοήσεως. Την θέση μας αυτή την βασίζουμε στα ακόλουθα εκ του νόμου δεδομένα:   

Α) Αναφορικά με την Περίπτωση (3) υπό στοιχείο (Α) της αποφάσεώς σας: 

Πράγματι η εταιρεία μας απέστειλε προς τον ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06 στοιχεία, με τριήμερη καθυστέρηση. Παρατυπία που προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες που αφορούν τους πελάτες μας και όχι άμεσα την εταιρεία μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, όμοια παρατυπία τέλεσαν και άλλοι ΟΕ&Π, ως φαίνεται από την επίμαχη απόφασή σας, για τους οποίους κρίνατε ότι είναι «δυσανάλογη» η επιβολή κύρωσης κατ’ αυτών, απαλλάσσοντάς τους πλήρως, χωρίς να τους παραπέμψετε. Εξάλλου ουδέποτε είχατε αναδείξει το εν λόγω θέμα, ως ζήτημα που μπορεί να επιφέρει τόσο σοβαρές κυρώσεις. Συνεπώς φρονούμε ότι όλως εσφαλμένη και «άδικη» τυγχάνει η έκδοση απόφασης αιτιολογημένης γνώμης, για την επιβολή της βαρύτατης κύρωσης της «ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ», αναφορικά με την Περίπτωση (3) υπό στοιχείο (Α), την στιγμή που κάλλιστα θα μπορούσατε ευχερώς να την διαχωρίσετε από το στοιχείο (Β) της ιδίας περιπτώσεως, απαλλάσσοντάς μας γι’ αυτή (όπως κάνατε και με άλλους ΟΕ&Π).

Β) Αναφορικά με την Περίπτωση (3) υπό στοιχείο (Β) της αποφάσεώς σας:

Η EUROCERT εγκαλείται γιατί τάχα δεν πραγματοποίησε τον προβλεπόμενο στην παράγραφο 2Β, του άρθρου 92γ του Καν. (ΕΚ) 889/2008, ποσοστό συμπληρωματικών επισκέψεων ελέγχου (πρόσθετες επισκέψεις). Επ’ αυτού έχουμε να σημειώσουμε εις αντίκρουση τα εξής:

1) Η αξιολόγηση και επίβλεψη του συστήματος ελέγχου των προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, διενεργείται ως διαδικασία, σύμφωνα με τον αντίστοιχο Κανονισμό ΒΓΟΕ-R-01/4 AGROCERT. Σχετικά με το προαναφερθέν στοιχείο (Β) περ. (3) της ανωτέρω απόφασής Σας, αναφορικά με την εταιρεία μας, ισχύουν ο Καν.(ΕΚ) 889/2008 άρθρο 92γ, παρ. 2β και η ΚΥΑ Αρ. 245090/06 (ΦΕΚ 157Β/10-2-2006) Άρθρο 6, παρ. 2.2.γ. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν τα ακόλουθα:

- Καν. (ΕΚ) 889/2008, Άρθρο 92γ παρ. 2β:  «να διενεργούνται δειγματοληπτικά βάσει του άρθρου 65 παράγραφος 4 συμπληρωματικές επισκέψεις ελέγχου τουλάχιστον στο 10 % των επιχειρήσεων στο πλαίσιο συμβάσεων σύμφωνα με την κατηγορία κινδύνου·».

- ΚΥΑ Αρ. 245090/06 (ΦΕΚ 157Β/10-2-2006), Άρθρο 6 παρ. 2.2. γ: «Αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελέγχου, σε τυχαία βάση, πραγματοποιούνται επιπροσθέτως του πλήρους ελέγχου σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί των συμβεβλημένων επιχειρηματιών κάθε ΟΕ&Π, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρ.5 των Γενικών Διατάξεων του Παραρτήματος ΙΙΙ του «κανονισμού», δίνοντας έμφαση σε ελέγχους επιχειρηματιών που παρουσίασαν κατά το προηγούμενο έτος σοβαρές παρεκκλίσεις, παρατυπίες ή και παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.».

Από την γραμματική διατύπωση του Κανονισμού και σε κάθε περίπτωση από την ορθή διασταλτική του ερμηνεία, προκύπτει ότι ο πρόσθετος έλεγχος αφορά συμβεβλημένες επιχειρήσεις, στις οποίες αφ’ ενός έχει διενεργηθεί έλεγχος και αφ’ ετέρου, μπορεί να εφαρμοστεί ανάλυση επικινδυνότητας, μη συμμορφώσεων ή παραπτωμάτων σε παρελθόντα έτη. Από την γραμματική δε διατύπωση της ΚΥΑ, προκύπτει με σαφήνεια ότι ο πρόσθετος έλεγχος συναρτάται ευθέως με τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις στις οποίες έχει ήδη διενεργηθεί πλήρης έλεγχος.

Τα ανωτέρω είναι απολύτως εύλογα, καθ’ όσον μόνον όταν έχει διενεργηθεί ο πλήρης έλεγχος, είναι γνωστή η λειτουργία της επιχείρησης και μπορεί να εφαρμοστεί ανάλυση επικινδυνότητας. Τούτο επομένως δεν είναι πρακτικά εφικτό και στερείται πάσης λογικής, αν διενεργηθεί σε προγενέστερα στάδια, δηλαδή κατά την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας και κατά το στάδιο του αρχικού ελέγχου. Σημειωτέον ότι η σύμβαση, ως τυπική διαδικασία και παρακολούθημα της αίτησης, συνάπτεται το πολύ εντός 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης και ακολούθως, εντός το πολύ 60 ημερών, πραγματοποιείται από τον ΟΕ&Π ο αρχικός έλεγχος, ο οποίος σε ορισμένες μόνον περιπτώσεις μπορεί να συμπέσει με τον πλήρη έλεγχο.

Εξ’ αυτών συνάγεται πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η απαίτηση του 10% των πρόσθετων ελέγχων εφαρμόζεται επί εκείνων μόνο εκ των συμβληθεισών επιχειρήσεων, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το στάδιο του πλήρους ελέγχου τους και όχι επί του συνόλου των συμβληθεισών επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν έχει διενεργηθεί ή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο πλήρης έλεγχός τους.

Το Δ.Σ σας λοιπόν, όλως εσφαλμένως, για τον υπολογισμό του 10% των πρόσθετων ελέγχων, βασίσθηκε, όσον αφορά την εταιρεία μας, στα υποβληθέντα μεν από εμάς στατιστικά στοιχεία, τα οποία όμως αναφέρονται εν συνόλω στις συμβληθείσες με την EUROCERT επιχειρήσεις (γιατί αυτό μας ζητείται ρητώς), χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη το εξής κρίσιμο στοιχείο. Ότι κατά το επίμαχο έτος ελέγχου της εταιρεία μας (2015), δεν είχαν διενεργηθεί σε όλες τις συμβληθείσες με εμάς επιχειρήσεις πλήρεις/ετήσιοι έλεγχοι, οι οποίοι είναι εκ του νόμου αναγκαίο προαπαιτούμενο για την διενέργεια πρόσθετων ελέγχων. Και αυτό συνέβη γιατί είτε ήταν πολύ πρόσφατη η σύναψη της συμβάσεως συνεργασίας, είτε γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα ο πλήρης έλεγχός τους.

Συνεπώς και επειδή η ορθή, κατά νόμον, βάση υπολογισμού του ποσοστού 10% των πρόσθετων ελέγχων, συναρτάται από τα ανωτέρω δεδομένα, προκύπτει ότι οι συμβεβλημένες με εμάς επιχειρήσεις, στις οποίες έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος (ετήσιος και αρχικός/πλήρης) είναι μόνο δέκα (10) εκ του συνόλου των (15). Κατά συνέπεια, ο πρόσθετος έλεγχος που έπρεπε να διενεργηθεί, κατά ποσοστό 10%, επί του αριθμού επιχειρήσεων, ήταν σε μία μόνο από αυτές [10 επιχειρήσεις Χ 10% = 1]. Ο έλεγχος δε αυτός, ως πολύ καλά γνωρίζετε, έχει διενεργηθεί από τη EUROCERT. Εξάλλου, είναι αυτονόητο ότι αν εκ του νόμου απαιτείτο πρόσθετος έλεγχος σε μεγαλύτερο ποσοστό ή με διαφορετική βάση υπολογισμού, είναι προφανές ότι ευχερώς θα προβαίναμε σε αυτόν, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουμε την άδειά μας.

2) Συνακόλουθα των ανωτέρω, ο Κανονισμός του AGROCERT ΒΓΟΕ-R-01/4, στην παράγραφο 7, περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία επίβλεψης του συστήματος ελέγχου προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, παραπέμποντας και στην ΚΥΑ Αρ. 245090. Ειδικότερα στην παράγραφο 7.9 αναφέρεται  ότι η εισήγηση για αιτιολογημένη γνώμη του Δ.Σ για επιβολή κυρώσεων, γίνεται αφού με τη διαδικασία των παραγράφων 7.3, 7.6, 7.7 και 7.8 έχει διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις για Βιολογική Γεωργία. Δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι εφόσον έχουν διενεργηθεί έλεγχοι από Επιτροπή/Ομάδα του ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ και έχουν εντοπιστεί μη συμμορφώσεις, αυτές να έχουν γνωστοποιηθεί στον ελεγχόμενο, να έχουν αναληφθεί διορθωτικές ενέργειες, να έχουν αξιολογηθεί και να έχουν υποβληθεί ως έκθεση επιθεώρησης στην αρμόδια Διεύθυνση, τότε και μόνον τότε, επί τη βάσει τήρησης της ως άνω προδικασίας, δύναται να υπάρξει αιτιολογημένη εισήγηση για κυρώσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση της εισήγησης για επιβολή κυρώσεων κατά της εταιρείας μας, όχι μόνο δεν έχει τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία, αλλά και ως προείπαμε, και την ίδια την επίμαχη απόφαση του Δ.Σ σας, την πληροφορηθήκαμε δια της αναρτήσεώς της στη Διαύγεια. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα, ότι στις Εκθέσεις Ελέγχου του έτους 2015 και του έτους 2016, οι οποίοι έλεγχοι διενεργήθηκαν στην εταιρεία μας σύμφωνα με το ανωτέρω πλαίσιο, δεν υπάρχει κανένας καταλογισμός, ούτε καν αναφορά ή απλή μνεία εις βάρος της EUROCERT, σχετικά με τα καταγγελόμενα εναντίον μας, δια της επίμαχης απόφασης του Δ.Σ σας, την στιγμή μάλιστα που οι στρεφόμενες εις βάρος μας αιτιάσεις, εντάσσονται χρονικά (2015) στις περιόδους που εμείς ελεγχθήκαμε από εσάς (2015 – 2016). Και όλα αυτά την στιγμή που σας είναι γνωστό ότι η EUROCERT, ουδέποτε στα χρόνια που δραστηριοποιείται στον κλάδο της πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, τέλεσε κάποια παράβαση, ούτως ώστε να κριθεί υπότροπη.

Σημειωτεόν μάλιστα ότι με την έκδοση της εν λόγω αποφάσεως του Δ.Σ σας, η οποία δημοσιεύθηκε και στον τύπο, στην εξειδικευμένη με τον Γεωργικό κλάδο Εφημερίδα AgroNews της 12.03.2017, προκλήθηκε, άνευ λόγου και αιτίας, βαρύτατη δυσφήμηση της εταιρείας μας, έναντι των πελατών μας και εν γένει της αγοράς. Φέρουμε δε πλέον τον άμεσο και ορατό κίνδυνο να απωλέσουμε το πελατολόγιό μας από ενέργειές σας που φρονούμε ότι είναι απολύτως εσφαλμένες, γεγονός που θα δημιουργήσει σε εμάς μεγίστη οικονομική ζημία (θετική και αποθετική). Και όλα αυτά υπό τα δεδομένα ότι αφενός η Επιτροπή Κυρώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να συνεδριάσει επί μακρό χρόνο και αφετέρου ότι η άνω απόφαση του Δ.Σ. σας έρχεται σε μια χρονική στιγμή που συμπίπτει με το τέλος της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020 και την επιλογή από τους αγρότες εγκεκριμένου φορέα πιστοποίησης, για την υπαγωγή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την φήμη και την δραστηριοποίηση της εταιρείας μας στο συγκεκριμένο τομέα.   

Προς τούτοις ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ έντονα για την έκδοση εις βάρος μας της από 01ης.03.2017 αποφάσεως του Δ.Σ σας (ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ), η οποία εξεδόθη κατά την 86η συνεδρίασή του, με αρ. θέματος 23 και η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι εξεδόθη κατά παρανόηση των δεδομένων στα οποία βασίσθηκε. Γι’ αυτό και σας ΚΑΛΟΥΜΕ όπως εντός δέκα (10) ημερών από της νομίμου κοινοποιήσεως της παρούσης μας, συγκληθεί εκτάκτως το Δ.Σ σας, προκειμένου να λάβει απόφαση για την ακύρωση – ανάκληση της ως άνω αποφάσεώς του, κοινοποιώντας τούτη προς κάθε εμπλεκόμενο, όντας στην διάθεσή σας για ακρόαση, με σκοπό την διευκρίνηση των άνω ζητημάτων, αν κριθεί τούτο παρ’ υμών απαραίτητο. Άλλως και σε περίπτωση που δεν στέρξετε με τα ανωτέρω, σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα ενεργήσουμε καθ’ υμών πάν νόμιμο δικαίωμά μας, προς τον σκοπό άρσης της προσβολής της ανωνύμου εταιρείας μας και αποκατάστασης της τρωθείσας φήμης και αξιοπιστίας της στην αγορά (πελάτες, συνεργάτες, ανταγωνίστριες εταιρείες, δημόσιοι φορείς), εξαιτίας των ανωτέρω πράξεών σας. Θα προσφύγουμε δε και ενώπιον πάσης ιεραρχικής υμών Αρχής και ενώπιον παντός αρμόδιου αστικού και ποινικού δικαστηρίου, για την υλική και άυλη αποκατάσταση της ζημίας που ήδη έχετε προκαλέσει στην εταιρεία μας ή ήθελε προκληθεί εις το μέλλον, εξαιτίας της συμπεριφοράς σας. Σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ τέλος, ότι επιφυλασσόμεθα, όπως το παρόν εξώδικό μας κοινοποιήσουμε προς πάσα αρμοδία αρχή, μεταξύ αυτών και προς τους εποπτεύοντες υμάς Δημόσιους Φορείς.       

Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει την παρούσα όπου απευθύνεται, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως.

Μεταμόρφωση, 16 Μαρτίου 2017

Για την εξωδίκως Δηλούσα

ΔΗΩ: ∆εν έχει αρµοδιότητα επιβολής Κυρώσεων ο Οργανισµός

Μόνο την αρµοδιότητα έκδοσης αιτιολογηµένης γνώµης (δηλαδή ουσιαστικά εισήγησης) προς την αρµόδια Επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επιβολή  κύρωσης έχει ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και όχι επιβολής κυρώσεων επί των φορέων που εποπτεύει σηµειώνει ο Οργανισµός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ∆ΗΩ σε σχετική εξώδικη διαµαρτυρία του.

Επίσης όπως αναφέρεται «ο ΕΛΓΟ - ∆ήµητρα στη συνεδρίασή του της 1/3/2017 αποφάσισε την έκδοση αιτιολογηµένης γνώµης προς την Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των Οργανισµών Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων εισηγούµενος την µελλοντική επιβολή της κύρωσης «άρση της έγκρισης» σε 8 Οργανισµούς, µεταξύ των οποίων και η ∆ΗΩ. Σηµειώνεται ότι ο ΕΛΓΟ - ∆ήµητρα διαπίστωσε τυπική και όχι ουσιαστική παράβαση δηλαδή την καθυστέρηση υποβολής στοιχείων και για το λόγο αυτό η επιβολή κύρωσης είναι αµφίβολη και σε κάθε περίπτωση µη συντελεσµένη κατά το χρόνο της δηµοσίευσης».

Ο Οργανισµός ∆ΗΩ ιδρύθηκε το έτος 1993 και έχει τη µορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ), µε σκοπό τη διάδοση της βιολογικής παραγωγής προϊόντων του φυτικού και του ζωικού τοµέα. Είναι πιστοποιηµένος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 21 Ιουλίου 1993, ως επίσηµος φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας, σύµφωνα µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία και ως ο παλαιότερος πιστοποιητικός οργανισµός στην Ελλάδα έχει λάβει τον κωδικό GR-ΒΙΟ-01.

Κατά τα έτη 2010 και 2011 έτυχε διαπίστευσης από το Εθνικό σύστηµα ∆ιαπίστευσης (ΕΣΥ∆) για την επιθεώρηση Συστηµάτων ∆ιαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίµων και για την επιθεώρηση Συστηµάτων ∆ιαχείρισης Ποιότητας, ενώ έχει συνάψει πλήθος συνεργασιών σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ιταλία.


Green Control: Δεν πατάει πουθενά σε νομικό επίπεδο η εισήγηση του ΕΛΓΟ

Την αντίδραση του εκφράζει και ο Φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ» γύρω από το θέμα που έχει ανακύψει αναφορικά με την «αιτιολογογημένη γνώμη» του ΕΛΓΟ, που εισηγείται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την άρσης έγκρισης.


Σε ανακοίνωση του ο Φορέας τονίζει ότι επί έντεκα συναπτά έτη, από το 2006, δραστηριοποιείται σύννομα, με συνέπεια και υπευθυνότητα στο χώρο της Βιολογικής Γεωργίας «αδειοδοτημένος από το Κράτος να ενεργεί ελέγχους και να πιστοποιεί προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία και τους οικείους κανονισμούς και Νομοθεσία της Ε.Ε. και έτσι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον». Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προς την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τουλάχιστον ως προς αυτόν:

α) αντιβαίνει και στο γράμμα και στο πνεύμα της σχετικής Νομοθεσίας

β) δεν ανταποκρίνεται στην κλιμάκωση των κυρώσεων της παρ. 2 του κεφ Β' άρθρου 11 της ΚΥΑ 245090/2006 γ) είναι εσφαλμένη, ελλιπώς αιτιολογημένη, αυστηρή και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της αιτιολογίας, της επιείκειας και της αναλογικότητας.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει στην ανακοίνωση, καμία νομική διάταξη, ούτε αυτή του άρθρου 27 παρ. 9δ' του Κανονισμού 834/2007, δεν δίνει στην εποπτεύουσα Αρχή το δικαίωμα να εφαρμόσει απευθείας το εξοντωτικό μέτρο της άρσης έγκρισης, και «όσον αφορά τουλάχιστον τη δική μας περίπτωση πιστεύουμε απόλυτα ότι τυχόν τέτοια απόφαση της ως άνω Επιτροπής που θα αποδέχεται τέτοια εισήγηση θα είναι ακυρωτέα και θα καταπέσει στην αρμόδια Επιτροπή και όπου αλλού δει, εκεί όπου θα αναπτύξουμε και το Νομικό μας οπλοστάσιο πλήρως.», υπογραμμίζει.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ»

Ο Φορέας μας Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ» (Green Control), επίσημος και αδειοδοτημένος Φορέας, ο οποίος επί μια συναπτή ενδεκαετία, από το 2006, δραστηριοποιείται σύννομα, με συνέπεια και υπευθυνότητα στο χώρο της Βιολογικής Γεωργίας, νοιώθει την ανάγκη με το παρόν δελτίο τύπου, δημόσια να διευκρινίσει τα εξής σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τη σχετική από 1/3/2017 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περί της οποίας και δημοσιεύματα στην εφημερίδα σας, ως εξής:

Α) Όπως προαναφέραμε, ο Φορέας μας, από το έτος 2006 έως σήμερα, επί 11 συναπτά έτη, λειτουργεί με υπευθυνότητα, ευλαβική νομιμότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους επιχειρηματίες παραγωγούς, γεωπόνους, συνεργάτες και εν γένει απέναντι σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία της πιστοποίησης βιολογικών αγροτικών προϊόντων στη Χώρα μας ! Για το λόγο τούτο έχουμε τιμηθεί με την εμπιστοσύνη χιλιάδων ανθρώπων μέσα στα έντεκα αυτά έτη και συνεχίζουμε να τιμώμεθα με την εμπιστοσύνη τους.

Β) Στεκόμαστε απέναντι στους ανθρώπους αυτούς κι εν γένει σε κάθε αγρότη, συνεργάτη, υπηρεσιακό και κυβερνητικό παράγοντα με αίσθημα εντιμότητας, ειλικρίνειας και ευθύνης και δηλώνουμε απερίφραστα ότι ο Φορέας μας θα συνεχίσει να εκτελεί το ανατεθέν σ' αυτόν λειτούργημα, με τον ίδιο τρόπο και θα συνεχίσουμε ν' ανταποκρινόμαστε στην εμπιστοσύνη όλων αυτών των ανθρώπων.

Γ) Ο Φορέας μας είναι αδειοδοτημένος από το Κράτος να ενεργεί ελέγχους και να πιστοποιεί προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία και τους οικείους κανονισμούς και Νομοθεσία της Ε.Ε. και έτσι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον.

Δ) Θεωρούμε ότι η εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προς την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τουλάχιστον ως προς το Φορέα μας «Πράσινος Έλεγχος»: α) αντιβαίνει και στο γράμμα και στο πνεύμα της σχετικής Νομοθεσίας β) δεν ανταποκρίνεται στην κλιμάκωση των κυρώσεων της παρ. 2 του κεφ Β' άρθρου 11 της ΚΥΑ 245090/2006 γ) είναι εσφαλμένη, ελλιπώς αιτιολογημένη, αυστηρή και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της αιτιολογίας, της επιείκειας και της αναλογικότητας.

Πλέον των ανωτέρω, καμία νομική διάταξη, ούτε αυτή του άρθρου 27 παρ. 9δ' του Κανονισμού 834/2007, δεν δίνει στην εποπτεύουσα Αρχή το δικαίωμα να εφαρμόσει απευθείας το εξοντωτικό μέτρο της άρσης έγκρισης, και όσον αφορά τουλάχιστον τη δική μας περίπτωση πιστεύουμε απόλυτα ότι τυχόν τέτοια απόφαση της ως άνω Επιτροπής που θα αποδέχεται τέτοια εισήγηση θα είναι ακυρωτέα και θα καταπέσει στην αρμόδια Επιτροπή και όπου αλλού δει, εκεί όπου θα αναπτύξουμε και το Νομικό μας οπλοστάσιο πλήρως.

Ε) Ενόψει όλων των ανωτέρω και επειδή η περίοδος στην οποία ανακινήθηκε και μάλιστα πήρε δημοσιότητα το εν λόγω θέμα - κατά το χρονικό διάστημα της αναμονής των αποτελεσμάτων του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 - υπήρξε τουλάχιστον άστοχη και ο επιβλέπων Φορέας εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του, θ' απευθύνουμε εδώ καλόπιστη έκκληση προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να ανακαλέσει και ν' αναθεωρήσει στην ουσία την απόφαση και εισήγησή του, ώστε να επανέλθουν οι συνθήκες ηρεμίας της αγοράς, και ν' αποκατασταθεί η αξιοπιστία του συστήματος Πιστοποίησης των Βιολογικών Προϊόντων.

Δηλώνουμε συνάμα ότι σε περίπτωση, που ο επιβλέπων Φορέας δεν πράξει τα ανωτέρω για εμάς νόμιμα και αυτονόητα, είμεθα έτοιμοι να προασπίσουμε επιτυχώς με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντα, δικά μας, των παραγωγών και των συνεργατών μας, οι οποίοι επιθυμούμε να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι για την επιλογή τους να εμπιστευθούν το Φορέα μας !! !

Με κάθε τιμή Για το Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (GREEN CONTROL)

Ο διαχειριστής και Νόμιμος Εκπρόσωπος

Θωμάς Μισαηλίδης



Απο την περασμένη Δευτέρα 13 Μαρτίου το Agronews έγραφε

Στο στάδιο της αιτιολογημένης γνώμης η «άρση έγκρισης» Φορέων Βιολογικών 

Στο στάδιο της αιτιολογημένης γνώμης και όχι της «Άρσης της Έγκρισης», βρίσκεται η ελεγκτική διαδικασία που αφορά εγνωσμένου κύρους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, με βάση τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Λ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και την εισήγησή του προς την αρμόδια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των παραπάνω φορέων.

Ειδικότερα, στη Συνεδρίαση 86η /01.03.2017 – Αρ. Θέματος 23 του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ αποφασίσθηκε η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης με βάση την οποία 8 φορείς πιστοποίησης παραπέμπονται προς την Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιβολή της κύρωσης «ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ», ενώ άλλοι τρεις φορείς παραπέμπονται στην ίδια επιτροπή για την επιβολή της κύρωσης «ΈΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΛΗΞΗ».

Σημειώνεται εδώ, ότι εκ παραδρομής και μόνο, στο φύλλο της Agrenda του Σαββάτου 11 Μαρτίου αναφέρθηκε ότι το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ αποφάσισε την «άρση έγκρισης», αντί του ορθού που είναι η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης για την επιβολή κυρώσεων κ.λ.π.

Το πλήρες κείμενο της Απόφασης του ΕΛΓΟ (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A913%CE%A9%CE%9F%CE%9E3%CE%9C-%CE%A0%CE%9F%CE%A3) που έχει αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα στη Διαύγεια αναφέρονται κατά γράμμα τα εξής:

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου

Συνεδρίαση 86η/01.03.2017

Αρ. θέματος:23

Θέμα: «Έκδοση αιτιολογημένης γνώμης του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» για την επιβολή κυρώσεων σε Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας».

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α’), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4002/2011 (ΦΕΚ A 180).

2. Την υπ’ αριθμ. 188763/10-10-2011 (ΦΕΚ Β’ 2284/13-10-2011) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την οποία συστάθηκε ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ. 919/131869/20-10-2014 (ΦΕΚ Β’ 2889/27-10-2014) και 9657/122441/10-11-2015 (ΦΕΚ Β’ 2537/25-11-2015) όμοιες.

3. Την υπ’ αριθμ. 3079/42636/17.04.2015(Φ.Ε.Κ. ΥΟΔΔ 270/21.04.2015) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθμ. 8866/112517/16.10.2015 (Φ.Ε.Κ. ΥΟΔΔ 739/20.10.2015), 11361/144942/23.12.2015 (Φ.Ε.Κ. ΥΟΔΔ 942/28.12.2015), 3509/49656/22.04.2016 (Φ.Ε.Κ. ΥΟΔΔ 220/26.04.2016) και 5337/71600/22.06.2016 (Φ.Ε.Κ. ΥΟΔΔ 325/23.06.2016) αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οποίες διορίστηκαν τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 8 της ανωτέρω ΚΥΑ όπως ισχύει.

4. Τις διατάξεις των παρ. 4 και 11 του άρθρου 3 της ανωτέρω ΚΥΑ, σύμφωνα με τις οποίες, στο Δ.Σ., που είναι αρμόδιο για κάθε θέμα που αφορά στη λειτουργία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, εισηγείται ο Διευθύνων Σύμβουλος.

5. Τον Καν (ΕΚ) 834/07 της 28ης Ιουνίου του 2007 για την βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.

6. Την υπ' αριθμ. ΚΥΑ 245090/06, για τον καθορισμό συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του ΚΑΝ(ΕΟΚ) 2092/91.

7. Τον Κανονισμό Αξιολόγησης και Επίβλεψης του Συστήματος Ελέγχου των Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας (BΓOE-R-01/4) AGROCERT (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.)

8. Την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06 που αφορά την υποχρέωση του ΟΕ&Π να διαβιβάζει στον ΕΛ.Γ.Ο- «ΔΗΜΗΤΡΑ» μέχρι 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους τα προβλεπόμενα από την εν λόγω παράγραφο στοιχεία.

9. Τις παραγράφους 2.2.β και 2.2.γ του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06 που αφορούν την υποχρέωση των ΟΕ&Π να πραγματοποιούν δειγματοληψίες για εργαστηριακή ανάλυση σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των ελεγχόμενων επιχειρηματιών και αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελέγχου σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί των συμβεβλημένων επιχειρηματιών.

10. Το υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 401/13.01.2015 έγγραφό μας με θέμα «Συλλογή στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2014», προς τους εγκεκριμένους ΟΕ&Π προϊόντων βιολογικής γεωργίας.

11. Τα από 21.03.2016 και 03.06.2016 Υπηρεσιακά Σημειώματα της προϊσταμένης του Τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών.

12. Το από 17.01.2017 Υπηρεσιακό Σημείωμα της Γενικής Δ/νσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων.

13. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015 προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «ΔΗΩ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», με κωδικό GR-BIO-01:

-απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις 02.02.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 3906/03.02.16), με το υπ’ αριθμ. 3940-16/03.03.2016 έγγραφο (αρ. πρωτ. ΕΛΓΟ 8159/04.03.16) και με τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις 07.03.2016 (αρ. πρωτ. ΕΛΓΟ 8624/08.03.16, 8600/08.03.16, 8590/08.03.16, 8591/08.03.16 και 8597/08.03.16).

-δεν έχει αποστείλει το μητρώο των επιχειρηματιών με τη μορφή που έχει υποδειχθεί σε όλους του ΟΕΠ. Κατά συνέπεια, δεν δύναται να ελεγχθεί η συμφωνία των αριθμούς των ενταγμένων επιχειρήσεων ανά κατηγορία όπως αυτά προκύπτουν από το μητρώο ενταγμένων επιχειρήσεων του (δειγματοληπτικός έλεγχος μέσω φίλτρων) με τους αντίστοιχους αριθμούς που δηλώθηκαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο.

Σημειώνεται ότι έχουν επαναληφθεί τα ανωτέρω παραπτώματα και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας έτους 2014, με αποτέλεσμα την λήψη της υπ’ αριθμ. 05/71η/18.02.2016 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. στην οποία έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης.

14. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «TÜV ΕΛΛΑΣ (TÜV NORD) A.E.», με κωδικό GR-BIO-13 απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα στις 15.04.2016 και 25.04.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 15002/26.04.16).

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω παράπτωμα έχει επαναληφθεί και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας έτους 2014, με αποτέλεσμα την λήψη της υπ’ αριθμ. 05/71η/18.02.2016 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. στην οποία έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης.

15. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «GMCERT ΠΑΡΙΑΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ–ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ Ο.Ε.», με κωδικό GR-BIO-10 απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα στις 07.04.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 12654/08.04.16)και 18.04.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 13950/18.04.16).

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω παράπτωμα έχει επαναληφθεί και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας έτους 2014, με αποτέλεσμα την λήψη της υπ’ αριθμ. 05/71η/18.02.2016 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. στην οποία έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας έτους 2013, με αποτέλεσμα την λήψη της υπ’ αριθμ. 07/42η/14.07.2014 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. στην οποία έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης.

16. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «QMSCERT ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΕ», με κωδικό GR-BIO-12 απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα στις 10.02.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 5323/12.02.16), 26.02.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 7431/29.02.16), 21.04.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 14659/22.04.16)και 31.05.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 19576/01.06.16).

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω παράπτωμα έχει επαναληφθεί και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας έτους 2014, με αποτέλεσμα την λήψη της υπ’ αριθμ. 05/71η/18.02.2016 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. στην οποία έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας έτους 2013, με αποτέλεσμα την λήψη της υπ’ αριθμ. 07/42η/14.07.2014 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. στην οποία έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης.

17. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «ΕΛΕΓΧΟΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ- ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΩΜΑΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ Ο.Ε», με κωδικό GR-BIO-07 δεν απέστειλε τον Πίνακα του Παραρτήματος ΧΙΙΙγ του άρθρου 92στ του Καν 889/2008 σύμφωνα με το συγκεκριμένο υπόδειγμα.

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω παράπτωμα έχει επαναληφθεί και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας έτους 2014, με αποτέλεσμα την λήψη της υπ’ αριθμ. 05/71η/18.02.2016 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. στην οποία έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης.

18. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «EUROCERT A.E. – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ», με κωδικό GR-BIO-17:

- απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με το ηλεκτρονικό μήνυμα στις 03.02.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 4139/04.02.16).

- πραγματοποίησε πρόσθετες επισκέψεις βάσει κινδύνου σε ποσοστό 6,67% επί των ελεγχόμενων επιχειρηματιών, σε αντίθεση με την υποχρέωσή του για πραγματοποίηση σε ποσοστό τουλάχιστον στο 10% των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των συμβάσεων.

19. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «Q-check I.K.E.», με κωδικό GR-BIO-16 απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με το ηλεκτρονικό μήνυμα στις 03.02.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 3904/03.02.16).

Η παρέκκλιση των 3 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία, που ορίζεται στην παράγραφο 14 του άρθρου 27 του ΚΑΝ 834/07, για την αποστολή των στατιστικών στοιχείων από τον ανωτέρω ΟΕ&Π, κατά την άποψή μας είναι δυσανάλογη με την προβλεπόμενη κύρωση της «ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ» και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο σύστημα ελέγχου. Ως εκ τούτου προτείνεται να μη παραπεμφθεί ο εν λόγω οργανισμός στην Επιτροπή Παρατυπιών & Παραβάσεων για την επιβολή κύρωσης «ΑΡΣΗ ΑΔΕΙΑΣ».

20. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «ΒΙΟΕΛΛΑΣ», με κωδικό GR-BIO-03:

-απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 14 του άρθρου 27 του ΚΑΝ 834/07, και ειδικότερα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα στις 02.02.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 3923/ 03.02.16). Επίσης έγινε ορθή επανάληψη του πίνακα 2 του ερωτηματολογίου της Ε.Ε. με e-mail την 27/04/2016. Η παρέκκλιση των 2 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία, που ορίζεται στην παράγραφο 14 του άρθρου 27 του ΚΑΝ 834/07, για την αποστολή των στατιστικών στοιχείων από τον ανωτέρω ΟΕ&Π, κατά την άποψή μας είναι δυσανάλογη με την προβλεπόμενη κύρωση της «ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ» και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στο σύστημα ελέγχου. Ως εκ τούτου προτείνεται να μη παραπεμφθεί ο εν λόγω οργανισμός στην Επιτροπή Παρατυπιών & Παραβάσεων για την επιβολή κύρωσης «ΑΡΣΗ ΑΔΕΙΑΣ».

21. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «TUV AUSTRIA HELLAS LTD», με κωδικό GR-BIO-15:

-δεν έχει αποστείλει το μητρώο των επιχειρηματιών με τη μορφή που έχει υποδειχθεί σε όλους του ΟΕΠ. Κατά συνέπεια, δεν δύναται να ελεγχθεί η συμφωνία των αριθμούς των ενταγμένων επιχειρήσεων ανά κατηγορία όπως αυτά προκύπτουν από το μητρώο ενταγμένων επιχειρήσεων του (δειγματοληπτικός έλεγχος μέσω φίλτρων) με τους αντίστοιχους αριθμούς που δηλώθηκαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο. Σημειώνεται ότι το ανωτέρω παράπτωμα έχει επαναληφθεί και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας του έτους

2014, με αποτέλεσμα την λήψη της υπ’ αριθμ. 05/71η/18.02.2016 Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. με την οποία έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης.

22. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «Α.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ & ΣΙΑ ΕΕ -IRIS», με κωδικό GR-BIO-06:

-απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα στις 12.04.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 413058/12.04.156)) και στις 15.04.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 13669/15.04.16). Σημειώνεται ότι το ανωτέρω παράπτωμα έχει επαναληφθεί και στα στοιχεία βιολογικής γεωργίας των ετών 2013 και 2014, με αποτέλεσμα την λήψη των υπ’ αριθμ. ε.η.δ. 7/42η/14.07.2014 και 05/71η/18.02.2016 Αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. με τις οποίες έχει αποφασιστεί η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης. Επιπλέον, για το ίδιο παράπτωμα έχει επιβληθεί στον ΟΕ&Π η ποινή της έγγραφης επίπληξης σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 967/58817-16.05.2013 Απόφαση της επιτροπής Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων των Οργανισμών Ελέγχου & Πιστοποίησης.

23. Το γεγονός ότι από τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων βιολογικής γεωργίας για το έτος 2015, προέκυψε ότι ο ΟΕ&Π «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ I.Κ.Ε.», με κωδικό GR-BIO-02:

-απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3.5 του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, και ειδικότερα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα στις 22.03.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 10645/23.03.16), στις 23.03.2016 (αρ.πρωτ. ΕΛΓΟ 10762/24.03.16) και στις 095.04.2016 (αρ.πρωτ. 12412/07.04.16). Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. ε.η.δ. 7/42η/14.07.2014 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Ο. αποφασίστηκε η έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς την ΕΠ&Π των ΟΕ&Π για την επιβολή διοικητικής κύρωσης για το ίδιο παράπτωμα.

24. Την αριθμ. 7781/21.02.2017 εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

 

Αποφασίζουμε

1. Την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» προς την Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιβολή της κύρωσης “ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ” στους παρακάτω ΟΕ&Π, ως εξής:

1. «ΔΗΩ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», με κωδικό GR-BIO-1, δεδομένου ότι:

Α) δεν διαβίβασε, ως όφειλε στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3.5. του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, στοιχεία, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Β) δεν απέστειλε τα στοιχεία του μητρώου των επιχειρηματιών του για το έτος 2015 όπως είχε υποδειχθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

2. «TÜV ΕΛΛΑΣ (TÜV NORD) AE», με κωδικό GR-BIO-13, δεδομένου ότι δεν διαβίβασε, ως όφειλε στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3.5. του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, στοιχεία, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

3. «EUROCERT A.E. – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ», με κωδικό GR-BIO-17, δεδομένου ότι:

Α) δεν διαβίβασε, ως όφειλε στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3.5. του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, στοιχεία

Β) δε πραγματοποίησε το προβλεπόμενο στη παράγραφο 2β, του άρθρου 92γ του Καν.(ΕΚ) 889/08, ποσοστό συμπληρωματικών επισκέψεων ελέγχου (πρόσθετες επισκέψεις).

4. «Α.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ & ΣΙΑ ΕΕ -IRIS», με κωδικό GR-BIO-06, δεδομένου ότι δεν διαβίβασε, ως όφειλε στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3.5. του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, στοιχεία, για τρίτη συνεχή χρονιά.

5. «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ι.Κ.Ε.», με κωδικό GR-BIO-02, δεδομένου ότι δεν διαβίβασε, ως όφειλε στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3.5. του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, στοιχεία, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

6. «ΕΛΕΓΧΟΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ- ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΩΜΑΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ Ο.Ε», με κωδικό GR-BIO-07, δεδομένου ότι δεν απέστειλε τον Πίνακα του Παραρτήματος ΧΙΙΙγ του άρθρου 92στ του Καν 889/2008 σύμφωνα με το συγκεκριμένο υπόδειγμα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

7. «QMSCERT ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΕ», με κωδικό GR-BIO-12 δεδομένου ότι δεν διαβίβασε, ως όφειλε στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3.5. του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, στοιχεία, για τρίτη συνεχή χρονιά.

8. «GMCERT», με κωδικό GR-BIO-10», με κωδικό GR-BIO-10, δεδομένου ότι δεν διαβίβασε, ως όφειλε στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016, τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3.5. του άρθρου 6 της ΚΥΑ αριθμ. 245090/06, στοιχεία, για τρίτη συνεχή χρονιά.

2. Την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» προς την Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιβολή της κύρωσης “ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΛΗΞΗ ” στον παρακάτω ΟΕ&Π, ως εξής:

1. TUV-AUSTRIA ΕΛΛΑΣ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, με δ.τ. «TUV-AUSTRIA HELLAS LTD», με κωδικό GR-BIO-15, δεδομένου ότι δεν απέστειλε τα στοιχεία του μητρώου των επιχειρηματιών του για το έτος 2015 όπως είχε υποδειχθεί.

2. Q-check I.K.E., με κωδικό GR-BIO-16, δεδομένου ότι απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 14 του άρθρου 27 του ΚΑΝ 834/07.

3. ΒΙΟΕΛΛΑΣ, με κωδικό GR-BIO-03, δεδομένου ότι απέστειλε εκτός προθεσμίας τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 14 του άρθρου 27 του ΚΑΝ 834/07.

Ακριβές αντίγραφο

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ Γεώργιος Καρέτσος

Η Γραμματέας του Δ.Σ. Αικατερίνη Νίκου


Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με την Έκδοση αιτιολογημένης γνώμης του ΕΛΓΟ για επιβολή κυρώσεων σε φορείς πιστοποίηση Βιολογικών.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία