BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Στα... κεραμίδια οι Φορείς Πιστοποίησης Βιολογικών για την εισήγηση Άρσης Έγκρισης

Παιχνίδι των αρµόδιων αρχών… µε τη φωτιά, καταγγέλλουν οι Φορείς Πιστοποίησης Βιολογικών µε αφορµή την αιτιολογηµένη γνώµη που εξέδωσε πρόσφατα ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και µε την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, «Άρση της Έγκρισης» όπως την αναφέρει, οκτώ καταξιωµένων φορέων πιστοποίησης, µε πρόσχηµα τη µη έγκαιρη κατάθεση των απαραίτητων βεβαιώσεων ελέγχου των παραγωγών.

Στα... κεραμίδια οι Φορείς Πιστοποίησης Βιολογικών για την εισήγηση Άρσης  Έγκρισης

3
0
Οι µέχρι στιγµής πληροφορίες της Agrenda θέλουν τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα να εξαντλεί κάθε αυστηρότητα στους εν λόγω φορείς, ακολουθώντας ηπιότερη στάση απέναντι σε κάποιους άλλους και αφήνοντας εντελώς στο απυρόβλητο κάποιους λιγότερο γνωστούς, οι οποίοι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στα θολά ακόµα νερά του… ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση το ρεπορτάζ της Agrenda το σύνολο των φορέων που θίγονται από τις επιλογές του ΕΛΓΟ έχουν προετοιµασθεί για προσφυγές στη δικαιοσύνη, προκειµένου να υπερασπιστούν, όπως τονίζεται αρµοδίως, το όνοµά και το κύρος τους και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους


Η επιλογή της χρονικής στιγµής∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο παραπάνω χειρισµός από την πλευρά του ΕΛΓΟ ξετυλίχθηκε πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων των υποψήφιων γεωργών και κτηνοτρόφων για συµµετοχή στα αντίστοιχα προγράµµατα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ενώ είναι γνωστή η µεγάλη προσέλευση των ενδιαφεροµένων και η αδυναµία των αρµόδιων αρχών να προβούν σε µια τεκµηριωµένη και αντικειµενική αξιολόγηση. Σηµειωτέον ότι µε βάση τα διαθέσιµα στοιχεία η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε µε περισσότερες από 60.000 αιτήσεις µε κόστος δηµόσιας δαπάνης περί το 1,5 δις ευρώ, όταν η πρόβλεψη που είχε γίνει δεν υπολόγιζε σε περισσότερες από 20.000 αιτήσεις µε κόστος περί τα 430 εκατ. ευρώ
Ο χειρισµός του θέµατος από τις δηµόσιες αρχές πάντως, αφήνει έκθετους πολλούς από τους εµπλεκόµενους στην όλη διαδικασία.
Στην υπόθεση παρεισφρύουν και ζητήµατα που έχουν να κάνουν και µε ιδιότυπα σχήµατα και συµφέροντα, που αναπτύσσονται στο συγκεκριµένο κλάδο το τελευταίο διάστηµα.

Mια πολιτεία που άγεται και φέρεταιΑυτό βέβαια που ανησυχεί είναι οι προσπάθειες κάποιων διοικούντων στον ευρύτερο χώρο εποπτείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, να διευκολύνουν τη µία ή να κοντύνουν την άλλη πλευρά. Αρκεί να «διαβάσει» κανείς προσεκτικά, ποιοι είναι οι όψιµοι διεκδικητές µεριδίων αγοράς στον κλάδο της πιστοποίησης βιολογικών, για να καταλάβει πώς ευεργετούνται από τη διαχείριση του όλου θέµατος και ποιοι, αντίθετα, πέφτουν από τα σύννεφα µε την εικόνα µιας Πολιτείας, η οποία άγεται και φέρεται χωρίς πυξίδα
Να σηµειωθεί ότι το χαρτί αυτό της ποδηγέτησης κατά κάποιο τρόπο του κλάδου των βιολογικών, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι επιχειρούν να το παίξουν, πράγµα που σηµαίνει ότι το έχουν µάθει καλά.
Το είδαµε πρώτη φορά να ξετυλίγεται επί διακυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας την περίοδο 2008-2009, όταν τα νήµατα κινούσε ο τότε γενικός γραµµατέας Κώστας Σκιαδάς, ενώ κάποιες ανάλογες κινήσεις, µε «άδοξα» φυσικά αποτελέσµατα, είχαν γίνει και πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν στην ίδια θέση, του γενικού γραµµατέα του υπουργείου, ήταν ο Νίκος  Στουπής.      

Δείτε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία