BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Ξανά προκήρυξη για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία

Στην επαναπροκύρηξη του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Η πρόσκληση θα αφορά τη φυτική και τη ζωική παραγωγή με διαφορετικά κριτήρια ένταξης (δηλαδή αντί του Natura) και θα έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

Ξανά προκήρυξη για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία

7
4

Στην περασμένη πρόσκληση τώρα θα ενταχθούν, όσοι είχαν υποβάλλει αίτημα στις δύο δράσεις, 11.1.1 και 11.2.1, της βιολογικής γεωργίας (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί») και πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσής τους σε περιοχές NATURA. Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

H ανακοίνωση του υπουργείου

Ένταξη δικαιούχων στη βιολογική γεωργία, νέα προκήρυξη για τη βιολογική κτηνοτροφία

Λίγες ώρες μετά, το υπουργείο με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τα παραπάνω ως εξής:

Η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» με τις 4 διαφορετικές δράσεις (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία, νεοεισερχόμενοι στη βιολογική κτηνοτροφία, «παλιοί» στη βιολογική γεωργία, «παλιοί» στη βιολογική κτηνοτροφία) βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες -  βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι εκδήλωσαν τεράστιο ενδιαφέρον για ένταξη στο Μέτρο. Υποβλήθηκαν συνολικά 64.016 αιτήσεις με αιτούμενο προϋπολογισμό που ξεπέρασε το 1,5 δις ευρώ.

Η ανταπόκριση αυτή αποτελεί μια θετική εξέλιξη, δημιούργησε ωστόσο αδυναμία  ένταξης όλων των δικαιούχων, καθώς ο αιτούμενος προϋπολογισμός από τους ενδιαφερόμενους υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του Μέτρου σχεδόν στο τριπλάσιο.

Ακόμα και οι ενδιαφερόμενοι βιοκαλλιεργητές που πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσής τους σε περιοχές NATURA (ένα κριτήριο που εξασφαλίζει προτεραιότητα ένταξης με βάση το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα και την πρόσκληση του Μέτρου), ήταν περισσότεροι από εκείνους που μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε:

• Την ένταξη, σε αυτή τη φάση, όσων είχαν υποβάλλει αίτημα στις δύο δράσεις, 11.1.1 και 11.2.1, της βιολογικής γεωργίας (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί») και πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσής τους σε περιοχές NATURA. Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

• Την εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου για τις δύο άλλες Δράσεις, 11.1.2 και 11.2.2, που αφορούν στη βιολογική κτηνοτροφία (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί»). Το διαθέσιμο ποσό θα είναι στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ και τα κριτήρια ένταξης θα επαναπροσδιοριστούν.


Τζελέπης: Χάνεται η χρονιά για το 70% των αιτούντων στα Βιολογικά

Εκτός επιδοτήσεων πάνω από το 65-70% των αιτούντων εν δυνάμει δικαιούχων βιοκαλλιεργητών πέταξε ο κόφτης Natura που έβαλε το υπουργείο στα Βιολογικά, οδηγώντας τους ενδιαφερόμενους στην απώλεια ακόμη μιας χρονιάς, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Μιχάλης Τζελέπης.


Στην ανακοίνωση του ο κ. Τζελέπης κάνει λόγο για πλήρη ανικανότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επιχειρεί, εν μέσω πανηγυρισμών για το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών, να αφήσει έξω σχεδόν τα 2/3 εξ αυτών λόγω εσφαλμένης εκ μέρους τους προετοιμασίας-μελέτης του Μέτρου, απόρροια για ακόμη μια φορά της μηδενικής σχέσης τους με την αγροτική πραγματικότητα.

«Θα παρακολουθώ στενά την διαδικασία της προκήρυξης του Μέτρου 11 προκειμένου να μην χαθεί ένα σημαντικό, αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας σ’ όλη την Επικράτεια. Δεν μπορεί το ΥΠΑΑΤ, λόγω της διαχειριστικής του ανεπάρκειας και ανικανότητας να δημιουργεί 2 τάξεις καλλιεργητών: τους έχοντες και τους αποκλεισμένους. Ίσα δικαιώματα για όλους τους δικαιούχους», ανέφερε στο τέλος της ανακοίνωσής του ο κ. Τζελέπης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Τζελέπη αναφέρει τα εξής:

Αποδέχεται και επίσημα το ΥΠΑΑΤ την πλήρη ανικανότητά του στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Μέτρου 11 στην Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία

Μετά την κατάρρευση του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Μιχάλης Τζελέπης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:«Το σήριαλ του νέου προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας του Π.Α.Α 2014-2020, από ότι φαίνεται μας επιφύλασσε εκτός από πολλά επεισόδια και άδοξο φινάλε.

Ένα βασικό γεωργοπεριβαλλοντικό αναπτυξιακό Μέτρο που δέησε να ξεκινήσει με 3 χρόνια καθυστέρηση οδηγείται στην πλήρη αποτυχία και ο αγροτικός κόσμος για μια ακόμη φορά καλείται να υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες. Μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 2-3-2017, της υπ’ αριθμόν Α.Π.: 488/16-2-2017 Επίκαιρης Ερώτησής μου σχετικά με τα «Σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του Μέτρου 11» και μετά τις 3 συνεχείς τροποποιήσεις της πρόσκλησης του προγράμματος, το ΥΠΑΑΤ, εν αναμονή πλέον της δημοσίευσης του πίνακα δικαιούχων, ανακοίνωσε αιφνιδίως με δελτίο τύπου στις 5-4-2017 την πλήρη ακύρωση των 2 δράσεων της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και την επαναπροκήρυξη τους με επαναπροσδιορισμό των άδικων, όπως είχα ορθώς επισημάνει στην ερώτησή μου, κριτηρίων αξιολόγησης.

Για τις δε δράσεις της Βιολογικής Γεωργίας, με την ανακοίνωσή του το Υπουργείο, επικύρωσε και επίσημα πλέον, την περιοχή NATURA, ως το κριτήριο «κόφτη» που θα αφήσει, όπως είχα έγκαιρα προειδοποιήσει, εκτός επιδοτήσεων  πάνω από το 65-70% των αιτούντων εν δυνάμει δικαιούχων βιοκαλλιεργητών οδηγώντας τους στην ουσία στην απώλεια ακόμη μιας χρονιάς.

Με δύο λόγια, οι ιθύνοντες, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τον ελλιπή όσο και άστοχο σχεδιασμό του προγράμματος, επιχειρούν, εν μέσω πανηγυρισμών για το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών, να αφήσουν έξω σχεδόν τα 2/3 εξ αυτών λόγω εσφαλμένης εκ μέρους τους προετοιμασίας-μελέτης του Μέτρου, απόρροια για ακόμη μια φορά της μηδενικής σχέσης τους με την αγροτική πραγματικότητα. 

Δυστυχώς, τα λάθη πλέον είναι πολλά, με το ανάλογο κόστος να προστίθεται στις ήδη φορτωμένες πλάτες ενός πολύπαθου κλάδου, αυτού της πρωτογενούς παραγωγής.

Η επικίνδυνη προχειρότητα των υπευθύνων της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ανικανότητά τους στην ορθή διαχείριση των διαθέσιμων αναπτυξιακών εργαλείων επιβεβαιώνεται όλο και συχνότερα οδηγώντας έναν νευραλγικό άξονα της εθνικής οικονομίας όπως αυτόν της Γεωργίας-Κτηνοτροφίας στην συρρίκνωση και μοιραία την απαξίωση.

Ως Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεσμεύομαι ότι: «θα παρακολουθώ στενά την διαδικασία της προκήρυξης του Μέτρου 11 προκειμένου να μην χαθεί ένα σημαντικό, αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας σ’ όλη την Επικράτεια. Δεν μπορεί το ΥΠΑΑΤ, λόγω της διαχειριστικής του ανεπάρκειας και ανικανότητας να δημιουργεί 2 τάξεις καλλιεργητών: τους έχοντες και τους αποκλεισμένους. Ίσα δικαιώματα για όλους τους δικαιούχους»».


Για απαξίωση των βιοκαλλιεργητών μιλά η BIOHELLAS

Σε περιορισμό της δυναμικής της βιολογικής γεωργίας στην χώρα μας, όπως αυτή καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια οδηγεί η τρόπος διαχείρισης του Μέτρου των Βιολογικών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, BIOHELLAS AE.


Για το κριτήριο Natura, παράλληλα ο Οργανισμός αναφέρει ότι το χωροταξικό αυτό κριτήριο επιλογής αφήνει ουσιαστικά εκτός κάδρου πολύ μεγάλες περιοχές της επικράτειας, όπου παραδοσιακά και για πολλά έτη ασκείται βιολογική γεωργία (πχ Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), προκαλώντας σοβαρό πλήγμα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Μέτρο 11 του ΠΑΑ 2014-2020 ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην χώρα μας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω δελτίο τύπου ανακοίνωσε την πρόθεσή ως προς την διάθεση μόνο του ποσού των 200 εκατ. ευρώ από την συνολική δημόσια δαπάνη των 443 εκατ. ευρώ που αφορά η πρόσκληση του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020, και μόνο στους υποψηφίους των δράσεων 11.1.1 και 11.2.1 (δηλαδή μόνο Φυτική Παραγωγή) που έχουν αγροτεμάχια σε περιοχές  NATURA.

Η τελευταία εξέλιξη, που έρχεται ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα του συνδυασμού των  αλλεπάλληλων παρατάσεων της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων  στήριξης, και της άστοχης εφαρμογής ενός και μοναδικού κριτηρίου επιλογής που σχετίζεται με την θέση των εκμεταλλεύσεων  στον χάρτη,  θεωρούμε πως μεθοδικά οδηγεί σε περιορισμό της δυναμικής της βιολογικής γεωργίας στην χώρα μας, όπως αυτή καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια.

Όλοι οι Έλληνες παραγωγοί που επένδυσαν  σε τομείς όπως η βιολογική κτηνοτροφία στην παρούσα φάση μένουν εκτός στήριξης, μαζί με  παραγωγούς βιολογικών προϊόντων με έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον (πχ βιολογική ελιά και βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικά φρούτα, επιτραπέζια σταφύλια, βιολογική φέτα, γαλακτοκομικά) που τυγχάνει η εκμετάλλευσή τους να μην βρίσκεται σε περιοχή NATURA.

Το τελευταίο μάλιστα χωροταξικό κριτήριο επιλογής αφήνει ουσιαστικά εκτός κάδρου πολύ μεγάλες περιοχές της επικράτειας, όπου παραδοσιακά και για πολλά έτη ασκείται βιολογική γεωργία (πχ Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο), προκαλώντας σοβαρό πλήγμα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οι μεθοδεύσεις περιορισμού των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και η απαξίωση των βιοκαλλιεργητών και της προσπάθειας τους να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, την στιγμή που αν μη τι άλλο η βιολογική φυτική και ζωική παραγωγή θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, μας βρίσκει έντονα προβληματισμένους ως προς τις προθέσεις των ιθυνόντων.


Ακόμα 8-9 εκατ. επιλέξιμα βοσκοτόπια

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι στο προχθεσινό συνέδριο των υπουργών Γεωργίας για τον ευρωπαϊκών κανονισμό omnibus αποφασίστηκε νέος ορισμός για τα βοσκοτόπια. Σύμφωνα με αυτόν η Ελλάδα θα κερδίσει άλλα 8-9 εκατομμύρια στρέμματα επιλέξιμων εκτάσεων.

«Επαναφέρουμε τους Συμβούλους Γεωργών. Θα δημιουργήσουμε 300 δομές και θα απασχοληθούν 1000 γεωτεχνικοί», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε επίσης ότι «Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική της δραστηριότητα μπορεί να στηριχτεί πολλαπλά και να σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, διαβεβαιώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου «δεν πρόκειται να περάσει σε αγρανάπαυση», αλλά «θα συνεχίσει να παράγει τα απαραίτητα εργαλεία» για την στήριξη της υπαίθρου. Όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική ύπαιθρος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και με συστηματική δουλειά και συνέργεια παραγωγών, επιχειρηματιών, θεσμών και φορέων μπορεί να φέρει στην οικονομία «τα κάτω – πάνω».

Το Δελτίο τύπου του υπουργείου

Τις βασικές παρεμβάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, παρουσίασε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου επεσήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία της πρότασης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για νέο ορισμό στην έννοια του βοσκοτόπου, που θα περιλαμβάνει πλέον πέραν της ποώδους βλάστησης και τη θαμνώδη ξυλώδη βλάστηση. Αυτό σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα επιπλέον 8 εκατ. στρέμματα επιλέξιμους βοσκοτόπους για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Αποστόλου, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή αυτή «μια μεγάλη παρέμβαση στην αιγοπροβατοτροφία, τόσο στο κόστος παραγωγής της, όσο και στη σωστή και χωρίς πρόστιμα διαχείριση των κοινοτικών της πόρων».

Αναλυτικότερα, ο κ. Αποστόλου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ας δούμε όμως και μια - μια τις παραμέτρους που συνθέτουν την βεντάλια της ανταγωνιστικότητας και τι εμείς ως κυβέρνηση έχουμε κάνει μέχρι τώρα για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το κόστος ενέργειας στη φυτική παραγωγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και ιδιαίτερα μετά τη κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου που μας επέβαλλε η συμφωνία .

Με το πρόγραμμα net metering οι αγρότες μπαίνουν στον συμψηφισμό ενέργειας, δηλαδή θα μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις.

Για την κτηνοτροφία μας που το κόστος ζωοτροφών ανέρχεται στο 75% του κόστους παραγωγής.. Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 2 βασικά ζητήματα:

η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται και η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις .

Μετά από προσπάθεια 2 χρόνων στο προχθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στη συζήτηση για την πρόταση omnibus, με την οποία αναθεωρείται σε μερικά σημεία η σημερινή ΚΑΠ και η εφαρμογή της, κατατέθηκε από την Επιτροπή η πρόταση για νέο ορισμό στο βοσκότοπο, που θα περιλαμβάνει πλέον πέραν της ποώδους βλάστησης και τη θαμνώδη ξυλώδη βλάστηση, που σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα επιπλέον 8 εκατ. στρέμματα.

Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στην αιγοπροβατοτροφία, τόσο στο κόστος παραγωγής της, όσο και στη σωστή και χωρίς πρόστιμα διαχείριση των κοινοτικών της πόρων.

Για το άλλο μεγάλο ζήτημα της ρευστότητας. Μετά τη κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας ο χώρος έμεινε χωρίς πιστωτικό εργαλείο . Δημιουργήσαμε την κάρτα του αγρότη, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα. Όλα δείχνουν ότι εξασφαλίσαμε μια χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για την κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

Εργόσημο. Θα σταθώ στο θέμα, λόγω και της πρόσφατης Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έρχεται να αναδείξει εκ νέου μια κατάσταση που δεν τιμά τη χώρα μας και τον πολιτισμό της.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θεσπίσαμε ειδική διαδικασία μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων να δηλώσουν τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες που απασχολούν και να τους ασφαλίσουν με εργόσημο.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους μετανάστες.

Με την ευκαιρία αυτή καλούμε για μια ακόμα φορά, τις μεν Περιφέρειες να προωθήσουν και να διευκολύνουν στην εφαρμογή του μέτρου, τους δε αγρότες και εν γένει τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να αξιοποιήσουν το εργόσημο ως εργαλείο που στην πραγματικότητα μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Συνεργατισμός. Θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις

Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών που παραλάβαμε, είναι βεβαρυμμένοι με χρέη δισεκατομμυρίων  και έχουν καταστεί κοινωνικά ανυπόληπτοι.

 Όλα αυτά καθιστούν αναποτελεσματική την συμβολή τους στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Επειδή όμως τους συνεταιρισμούς τους χρειάζονται οι αγρότες, δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στο χώρο άλλες σκοπιμότητες.

Σε λίγες μέρες μετά από αξιολόγηση θα παραμείνουν στο Μητρώο μόνο οι συνεταιρισμοί που πληρούν τα κριτήρια του νόμου.

Η πορεία των εκκαθαρίσεων, η αξιοποίηση των παραγωγικών μονάδων τους και η εκμετάλλευσή τους από συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών που θα διαθέτουν παραγωγική δυναμικότητα, γνώση του αντικειμένου και της αγοράς είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί.

Οι παραγωγικές μονάδες των συνεταιρισμών δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να απαξιωθούν ή λεηλατηθούν.

Εμείς θα είμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα με οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές… που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση.

Σε αυτούς τους συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών θα στηριχθεί η νέα αναπτυξιακή πορεία της υπαίθρου.

Άλλο ένα θέμα που ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια τους συνεταιρισμούς και το έκρυβαν επιμελώς κάτω από το χαλί, ήταν οι ανακτήσεις για χρέη που ρυθμίστηκαν με λάθος τρόπο από τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του ‘90.

Τελεσίδικα καταδικάστηκε η χώρα μας να επιστραφούν. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για αρκετούς ακόμη και υγιείς συνεταιρισμούς. Η ενασχόληση μας με αυτό το θέμα επί μια διετία έχει αποφέρει σημαντική μείωση των οφειλόμενων ποσών, η προσπάθεια συνεχίζεται. 

Σε ότι αφορά τις πληρωμές αγροτικών προϊόντων, έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες. Έχει γίνει έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των  60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των  αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις Ελληνοποιήσεις. Δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τη νομοθετική μας πρόταση σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας, για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δεν φτάνει μέχρι το καταναλωτή.

Η εν δυνάμει αξιοποιήσιμη δημόσια γη είναι για τη χώρα μας τεράστιος πλούτος με πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Τα πρώτα στοιχεία καταγραφής της αγροτικής περιουσίας του δημοσίου δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων.

Η καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων (και του εξοπλισμού τους) που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών.      

Επαναφέρουμε με το θεσμό των αγροτικών συμβούλων τον γεωτεχνικό, τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο, στο χωράφι και στο στάβλο. Στόχος μας είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ότι αυτό συμβαίνει αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 γεωτεχνικοί.

Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name και αυτό το έχουν κτίσει η ταυτότητα του τόπου και οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου. Η καθαρότητα και η θρεπτική αξία των προϊόντων της ελληνικής γης είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους, με τα οποία μπορούν να  ανταγωνισθούν στα ίσια τις καλλιέργειες και παραγωγές μεγάλης κλίμακας αλλά αμφίβολης ποιότητας».

Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και εθνικών πολιτικών

Κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ για τον αγροδιατροφικό τομέα οι συνεταιριστές κλήθηκαν να απαντήσουν στο τι πιστεύουν ότι λείπει και δεν πάει μπροστά ο αγροτικός τομέας. Ορισμένες από τις απαντήσεις έχουν ως εξής:


Γιώργος Ανέστης, πρόεδρος Προσωρινής Διοικούσας ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

«θα πρέπει να μελετήσουμε τι είδους καλλιέργειες θα αναπτύξουμε για να αποφύγουμε την αγρανάπαυση. Σίγουρα φταίει η έλλειψη εθνικών πολιτικών στο πλαίσιο ευελιξίας που μας παρέχει η ΚΑΠ, καθώς επίσης το φορολογικό και το ασφαλιστικό που μας οδηγούν σε εγκατάλειψη της δραστηριότητας. Πρέπει άμεσα να αλλάξει το ασφαλιστικό και να ληφθούν μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης που μας αναγκάζει να δανειζόμαστε με επιτόκια έως 9%. Τέλος αποτελεί μονόδρομο η αναζήτηση νέων δρόμων στην αγορά».

Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Πίνδος

«Υπάρχει έλλειψη σχεδίου τόσο σε όλο τον αγροτικό τομέα αλλά και σε κάθε κλάδο του και σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Έχουμε μεγάλο έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού στην πτηνοτροφία. Είμαστε ένας ανοδικός κλάδος που επιβιώνει χωρίς επιδοτήσεις. Πρέπει όλοι οι φορείς κρατικοί και μη, συνεταιρισμοί δημόσιοι και ιδιωτικοί να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ώστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».


Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος Ένωσης Αγρινίου

«Είναι απαραίτητο ένα εθνικό πλαίσιο στρατηγικής που θα βάλει η ίδια η χώρα. Δυστυχώς δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και όχι μόνο αυτό, κάθε χρόνο η κατάσταση δυσκολεύει και η γραφειοκρατία αυξάνει. Θέλουμε ένα πλαίσιο για το νερό, για τις μεταβιβάσεις χωραφιών, για τους στάβλους. Θέλουμε επίσης χρηματοδότηση. Θέλουμε ο αγρότης που πάει ένα βήμα μπροστά και επενδύει να μην είναι δακτυλοδεικτούμενος».

Θανάσης Παπαθανασόπουλος, πρόεδρος EΑΣ Λαμίας

«Την ανάπτυξη την υπηρέτησαν οι αγρότες που ενώ μπορούσαν από το 2006 έως το 2015 βάσει της ΚΑΠ να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, επέμειναν να παράγουν. Η απάντηση της πολιτείας σε αυτό ήταν οι φόροι, ο ΕΦΚΑ κτλ. Μετά από δύο-τρία χρόνια δε θα υπάρχει αγροτική παραγωγή έτσι όπως πάμε».


Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος ΕΒΟΛ

«Οι αγρότες ζουν σήμερα σ ένα περιβάλλον αοριστίας αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Δυστυχώς το κράτος, η πολιτεία, τα κόμματα δεν κατάφεραν να χαράξουν εθνική πολιτική. Έτσι παρατηρούμε μετά το 1980 αντί να ενταχθεί η ΚΑΠ στην εθνική μες πολιτική, ανακηρύχτηκε η ίδια η ΚΑΠ εθνική πολιτική. Εμβρόντητοι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πληροφορήθηκαν για τη συμφωνία της ceta, η οποία θα αδρανοποιήσει την παραγωγή. Ήδη η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα έπεσε 0,03 ευρώ το κιλό από την ανακοίνωση της συμφωνίας».

Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος ΑΣ Αρκαδίας

«Σίγουρα φταίει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα. Επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός 15ετούς πλάνου ως το 2030. Επίσης, χρειάζονται παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής και μείωση φόρων».


Δεύτερο πάνελ

Στο δεύτερο πάνελ για τον αγροδιατροφικό τομέα οι συμμετέχοντες απαντούν στο ερώτημα τι είναι αυτό που κάνει τη χώρα μας να υστερεί σε στρεμματική απόδοση έναντι πχ του Ισραήλ και της Ολλανδίας.


Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας

«Οι νόμοι δε φταίνε αν δεν τους εφαρμόζουμε εμείς. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναζητήσουμε αν υπάρχουν ευθύνες όσον αφορά στο ερώτημα. Πρέπει να πούμε ότι στην Ολλανδία και το Ισραήλ υπάρχει οργανωμένο παραγωγικό σύστημα και λειτουργεί. Η έρευνα είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή, ενώ στην Ελλάδα έπαψε να υφίσταται. Επίσης, αυτά που παράγουμε δεν τα εξάγουμε όλα. Άρα ζητούμενο είναι να στήσουμε το παραγωγικό μας σύστημα στη βάση αύξησης των εξαγωγών».

Νίκος Δασκαλάκης, πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας

«Η ελληνική αγροδιατροφή πρέπει να δημιουργήσει ένα δικό της brand name, και πρέπει γι' αυτό να εξετάσουμε τις συνέργειες μεταξύ μας. Η Ελλάδα χάνει πολλά λόγω του αυξημένου κόστους εισροών σε σχέση με γειτονικές χώρες».


Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος ΕΑΣ Θηραϊκών προϊόντων Santo Wines

«Η Σαντορίνη είναι ένας βιότοπος πολλαπλασιαστικού υλικού. Έχουμε διασώσει 30 γηγενείς ποικιλίες για να παραδοθούν στις επόμενες γενιές. Καταφέραμε να συνδυάσουμε τον οινοτουρισμό με τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και την κουζίνα και να προβάλουμε τον τόπο. Κάθε τόπος πρέπει να χτίσει ταυτότητα με τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα».

Απόστολος Κλοντζάρης, Bayer

«Ο παραγωγός έχει πολλές ανάγκες και όχι απλή φυτοπροστασία. Πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότηταα παραγωγής και τα προϊόντα όπως μπορεί να τα θέλουν οι ξένες αγορές. Έτσι θα δοθεί προστιθέμενη αξία στην παραγωγή. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς να πάρουν πίσω την υπεραξία ενός προϊόντος».


Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ

«Μπορεί οι αποδόσεις στην Ισπανία να είναι υψηλότερες ανά στρέμμα αλλά η ελληνική επιτραπέζια ελιά επιτυγχάνει τιμές που στηρίζουν την παραγωγή. Δεν πιάνει τις αποδόσεις της πυκνής φύτευσης επιτυγχάνει όμως υψηλότατα μερίδια ση διεθνή αγορά».


Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Για την αγροτική οικονομία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μίλησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι μπορει να διαθέτει το 10% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας αλλά είναι όλες εκτάσεις μικρού φυσικού και οικονομικού μεγέθους.

Ο Κώστας Μπακογιάννης εξήρε το ΥΠΑΑΤ για το ποσό του ΠΑΑ το οποίο δια χειρίστηκαν οι περιφέρειες και απαρίθμησε τους έξι άξονες που πρέπει να κινηθεί η αγροτική οικονομία.

Αναδιάρθρωση υπηρεσιών και οργανισμών άσκησης αγροτικής πολιτικής, οργάνωση αγροτών, ενεργή συμμετοχή του αγρότη στην αλυσίδα αξίας αγροδιατροφής, ανανέωση του ρόλου των ΟΤΑ, συνέργειες μεταξύ των φορέων του κλάδου και ανάπτυξη της αγροδιατροφής οφείλουν σύμφωνα με τον ίδιο να μπουν στα σχέδια του υπουργείου.


Κ. Παπανάτσιου: Μοχλός της οικονομίας η αγροτική ανάπτυξη

Τις προοπτικές της αγροτικής ανάπτυξης να καταστεί κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας, εξήρε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, από το βήμα του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής».

H αγροτική παραγωγή έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της χώρας, τόνισε μεταξύ άλλων, και εξήγησε ότι «παρά τη συρρίκνωση της συμμετοχής στο ΑΕΠ, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες απασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα στον αγροτικό τομέα, ενώ για έναν εξίσου μεγάλο αριθμό αποτελεί μια δεύτερη, αλλά σημαντική πηγή εισοδήματος».

«Η αγροτική δραστηριότητα είναι βασικός παράγοντας στήριξης του πληθυσμού της περιφέρειας και της υπαίθρου» έσπευσε να προσθέσει στο ίδιο πλαίσιο, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αγροτικής ζωής και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Η κα Παπανάτσιου έκανε ειδική μνεία στην επαναφορά του αφορολόγητου για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, καθώς φέτος, όπως επεσήμανε, η συντριπτική πλειονότητα αυτών όχι μόνο θα πληρώσει λιγότερο φόρο, αλλά θα λάβει και επιστροφή της προκαταβολής φόρου.

Όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, η υφυπουργός κατέστησε αναγκαία τη διεκδίκηση υψηλότερων τιμών παραγωγού, την εξασφάλιση της επωνυμίας τους, αλλά και την απόκτηση ενός εξαγωγικού προσανατολισμού.

Αναφορά έκανε και στις παράνομες «ελληνοποιήσεις», υποστηρίζοντας πως πλήττουν την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε τις προσπάθειες του ΣΔΟΕ, το οποίο «έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δίωξη των αγροτικών παρανομιών».

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

10-04-2017 07:44ΝΙΚΟΣ

Για τα χρήματα που οφείλονται από το έτος 2014-2016 ούτε λόγος.Ευτυχώς που ήρθε η ''αριστερά'' στην εξουσία και ενδιαφέρθηκε για τον αγρότη...

Απάντηση

06-04-2017 22:48ΑΓΡΟΤΗΣ

ΑΦΟΥ ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ -ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ !!!! ΘΕΕ ΜΟΥ ΣΕ ΤΗ ΚΡΑΤΟΣ ΖΟΥΜΕ ?

Απάντηση

06-04-2017 09:55ΓΙΩΡΓΟΣ

Δηλαδή θα μπουν μονο γεωργια παλιοί νέοι. Η ανακατανομή των χρημάτων δίνει 250 εκατομ. εδώ γιατί λέει θα δώσουν μονο 200? Όσοι έκαναν αιτήσεις για κτηνοτροφία? τζάμπα τόσος κοπος και τοσα χρήματα,

Απάντηση

06-04-2017 00:09ΝΙΚΟΣ

ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΑΦΙ ΕΙΝΑΙ NATURA?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία