BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Προβάδισμα κατ' επάγγελμα στα Βιολογικά ζητά η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

Λανθασμένη θεωρεί η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ την απαίτηση το 10% των κτημάτων να είναι σε περιοχή Natura.

1
0

Άμεση προκήρυξη της νέας πρόσκλησης στα Βιολογικά, με άλλη φιλοσοφία και ουσιαστικό περιεχόμενο, με προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζεται το τεράστιο ενδιαφέρον των παραγωγών και τη δυνατότητα του Μέτρου να καταστήσει δυναμικό και ανταγωνιστικό τον πρωτογενή τομέα, πάντα με τις σωστές προϋποθέσεις.  

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης από τους παραγωγούς της χώρας, γεγονός απολύτως αισιόδοξο, που δεικνύει το ενδιαφέρον, αλλά και την αγωνία που υπάρχει για παραγωγή προϊόντων και τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή, με προστιθέμενη αξία για τον ίδιο τον παραγωγό.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ εκτιμά πως αν αναπτυχθεί με το σωστό τρόπο και με τις σωστές προϋποθέσεις, ο πρωτογενής τομέας  μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης που προσδοκούμε, καθιστώντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία της χώρας μας δυναμική και ανταγωνιστική έναντι των  Ευρωπαϊκών και όχι μόνο αγορών.

Ωστόσο, η για πρώτη φορά στα χρονικά πλήρης κατάρρευση του προγράμματος και η επικείμενη επαναπροκήρυξη των δράσεων για τη Βιολογική Κτηνοτροφία (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική κτηνοτροφία, «παλιοί» στη βιολογική κτηνοτροφία), μας υποχρεώνει να προβούμε σε ορισμένες παρατηρήσεις, αφού πρώτα τονίσουμε την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ προκήρυξης της νέας πρόσκλησης.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί ότι θα πρέπει επιτέλους να αλλάξει η φιλοσοφία του όλου προγράμματος και να μην αποτελεί στόχο αποκλειστικά και μόνο για την επιδότηση, αλλά να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Επίσης θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από φορείς που, άγνωστο πως, έχοντας πρόσβαση στα στοιχεία δηλώσεων των παραγωγών, στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλαδή, έστελναν κατά χιλιάδες τα «βιολογικά sms», δελεάζοντας τους παραγωγούς με ποσά πληρωμών… με ακρίβεια δεκαδικών.

Ας μην απορούμε, λοιπόν, γιατί ο αιτούμενος προϋπολογισμός από τους ενδιαφερόμενους υπερέβη τον προϋπολογισμό του Μέτρου σχεδόν στο τριπλάσιο. Και επιπλέον: Αφού ο προϋπολογισμός εκτροχιάστηκε, για ποιόν λόγο έπρεπε να δοθούν δυο παρατάσεις;

Στόχος του προγράμματος θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των παραγωγών, η φυσική διαβίωση των ζώων και η εξασφάλιση της ευζωίας τους, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και η κατάκτηση εγχώριων, ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών, η στήριξη όσων πράγματι παράγουν.

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, χρειάζεται να τεθούν ορισμένα απλά και αυτονόητα κριτήρια.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε: Να είναι, κατά προτεραιότητα, δικαιούχοι του προγράμματος οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να ελεγχθεί το εάν και κατά πόσο οι «παλιοί» της Βιολογικής Κτηνοτροφίας παρήγαγαν και πούλησαν έστω ένα κιλό βιολογικού προϊόντος. Διότι, αν δεν το έκαναν, για ποιον λόγο να «επιδοτηθούν» ξανά; Όσοι, όμως, τήρησαν τις δεσμεύσεις του προηγούμενου προγράμματος, παρήγαγαν βιολογικά και το αποδεικνύουν με τα παραστατικά και τα τιμολόγιά τους, δεν πρέπει και αυτοί και οι ανά νομό τοπικές επιχειρήσεις που τους διευκόλυναν  να έχουν πρόσθετη μοριοδότηση;

Όσο για τον λεγόμενο «κόφτη Natura», την απαίτηση δηλαδή το 10% των κτημάτων να είναι σε περιοχή Natura, κτήματα χαμηλής απόδοσης λόγω των περιορισμών, εκτιμούμε ότι το όλο σκεπτικό είναι εντελώς λανθασμένο. Μην ξεχνάμε ότι δεν μπορεί το πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας να μην συναρτάται από αυτό της Βιολογικής Γεωργίας. Διότι, τι ακριβώς θα τις κάνει τις βιολογικές ζωοτροφές που θα παράγει ο αγρότης που θα ενταχθεί στη βιολογική γεωργία, αν δεν υπάρχει η βιολογική εκτροφή να τις απορροφήσει;

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να λάβει σοβαρά υπόψιν της τις παραπάνω αυτονόητες διαπιστώσεις και να προχωρήσει στην άμεση επαναπροκήρυξη του προγράμματος, προστατεύοντας αυτή τη φορά την ίδια τη διαδικασία από επιτηδείους που θέλησαν να «συντονίσουν» και τα βιολογικά, τινάσσοντας το πρόγραμμα στον αέρα και διασφαλίζοντας με όρους και κριτήρια ότι οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι όσοι πράγματι επιθυμούν να στραφούν στη βιολογική εκτροφή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία