BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Προς συμβιβασμό τον Ιούλιο ο Κανονισμός της ΕΕ για Βιολογικά

Νέο συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA) αποφασίστηκε να υποβάλει η μαλτέζικη προεδρία σχετικά με τον κανονισμό της βιολογικής γεωργίας και τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων, αφού θα έχει προηγηθεί μια νέα διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να υιοθετηθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου οπότε και λήγει η θητεία της Μάλτας στην εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιουλίου αναλαμβάνει τα ηνία του Συμβουλίου η Εσθονία.

Προς συμβιβασμό τον Ιούλιο ο Κανονισμός της ΕΕ για Βιολογικά

8
0

Αυτό προέκυψε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γεωργίας στο Λουξεμβούργο στις 12 Ιουνίου, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που άπτονται της βιολογικής γεωργίας, τα οποία και εξακολουθούν να διχάζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ.


Ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν με τον Κοινοβουλευτικό Γραμματέα Γεωργίας της Μάλτας και πρόεδρο του Συμβουλίου Κλιντ Καμιλέρι.

Να σημειωθεί ότι την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Στην παρέμβασή του ο Χ. Κασίμης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χρυσή τομή για την επίτευξη συμφωνίας είναι οι προσπάθειες για σύγκλιση και εναρμόνιση, ωστόσο, σημείωσε, ότι η απόρριψη της πρότασης θα παγιώσει ή και θα οξύνει τις ήδη διαπιστωμένες διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές των εθνικών διοικήσεων. Στη συνέχεια υπογράμμισε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς για το ετερογενές πολλαπλασιαστικό υλικό, η χρήση του οποίου θα δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για τους βιοκαλλιεργητές, θα συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των τοπικών γενετικών πόρων και θα δώσει περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για τους δημιουργούς φυτικών ποικιλιών. Αναφορικά με το ζήτημα της παρουσίας μη εγκεκριμένων ουσιών θα υποστηρίζαμε κάθε προσπάθεια που θα βαδίσει στη λογική της σύγκλισης και πλήρους εναρμόνισης ανάμεσα στα ΚΜ.

Ο Χ. Κασίμης υπογράμμισε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς που αφορούν στο status quo για την θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια και τη διατήρηση της παράλληλης παραγωγής συμβατικών και βιολογικών ψαριών από την ίδια επιχείρηση, πρακτική που σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία και χωρίς προβλήματα. Επίσης, διαφώνησε με την πρακτική των «οριοθετημένων παρτεριών» η οποία δεν βασίζεται στην αποκλειστική σύνδεση φυτού και εδάφους.

Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί στη συζήτηση που έκαναν δεσμεύτηκαν απλά να βρουν μια λύση για να ξεφύγουν οι διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο.


«Παρά τη σταθερή μας δέσμευση για την εξασφάλιση θετικού αποτελέσματος, οι διαπραγματεύσεις για τον κανονισμό των βιολογικών έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο. Σήμερα, τα κράτη μέλη ζήτησαν από τη μαλτεζική προεδρία να προσκομίσει ένα επικαιροποιημένο κείμενο με την ελπίδα να καταλήξουμε σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τη λήξη της θητείας μας. Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε και δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε τον φάκελο μέχρι την τελευταία μέρα», ανέφερε μετά το πέρας του Συμβουλίου ο Κοινοβουλευτικός Γραμματέας Γεωργίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Κλιντ Καμιλέρι.

Οπότε τώρα η μαλτέζικη προεδρία θα δουλέψει πάνω σε ένα ανανεωμένο κείμενο και θα οργανώσει ένα τρίλογο διάλογο με την Ευρωβουλή μέχρι τα τέλη του μήνα. Έως τότε θα προχωρήσει σε διμερείς συναντήσεις με τα κράτη μέλη όσο πιο σύντομα γίνεται.

Σε στενωπό η αγορά για πουλερικά και χοιρινό
Εκπρόσωποι της Κομισιόν ανάφεραν στα πλαίσια του Συμβουλίου ότι η κατάσταση της αγοράς είχε βελτιωθεί σημαντικά σε αρκετούς τομείς κατά τους τελευταίους μήνες, αν και υπήρχαν ορισμένες εξαιρέσεις, για παράδειγμα στον τομέα των πουλερικών και σε ορισμένα κράτη μέλη για το χοιρινό κρέας.
Οι υπουργοί εξέφρασαν γενικά ικανοποίηση για τα θετικά μηνύματα, αλλά ορισμένοι επέστησαν την προσοχή σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω εποχιακής υπερπροσφοράς, κακοκαιρίας ή κτηνιατρικών περιορισμών.
«Χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της γεωργίας, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη δουλειά μας. Το Συμβούλιο παραμένει σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμο να αντιδράσει σε περίπτωση ξαφνικής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Γραμματέας Γεωργίας της Μάλτας, Κλιντ Καμιλέρι.

Άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου:

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για:

  • Τις δραστηριότητες της προεδρίας σχετικά με το θέμα της ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών και των ζώων, μία από τις προτεραιότητες της μαλτεζικής προεδρίας
  • Την κατάσταση με την απάτη κρέατος στη Βραζιλία
  • Τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur
  • Την πορεία των συζητήσεων σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για τα κτηνιατρικά φάρμακα
  • Τη θέση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ
  • Την υπουργική διάσκεψη ΕΕ-Αφρικής με θέμα: «Αειφόρος γεωργία ένα μέλλον για τη νεολαία στην Αφρική» (Ρώμη, 2 Ιουνίου 2017) και
  • Την επικείμενη υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Δήλωσης Σόγιας»


Η θέση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ
Οι αντιπροσωπείες από Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και η Σλοβακία ζήτησαν από την Κομισιόν να ενημερωθούν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τη Βραζιλία. Επίσης, απεύθυναν έκκληση στην Κομισιόν για να μην αλλάξει η τρέχοντες χρηματοδοτικοί μηχανισμοί της ΚΑΠ ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων της ΕΕ προς τον ΠΟΕ. Στο τέλος της συζήτησης με τη θέση των 12 αντιπροσωπειών τάχθηκαν και άλλα κράτη μέλη.

«Φρένο» στις διαπραγματεύσεις της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur
Οι αντιπροσωπείες από Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία ζήτησαν από την Κομισιόν διαφάνεια και συνεχή διάλογο με τα κράτη μέλη. Μάλιστα, ζήτησαν να σταματήση η Κομισιόν τις διαπραγματεύσεις μέχρι το Συμβούλιο Γεωργίας να μελετήσει πλήρως τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας.

Νέα σύσκεψη Κομισιόν με την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης

Σε συνέχεια της υπουργικής διάσκεψης ΕΕ-Αφρικής με θέμα: «Αειφόρος γεωργία ένα μέλλον για τη νεολαία στην Αφρική» θα πραγματοποιηθεί νέα μαζί με την προεδρία της Εσθονίας με σκοπό την προετοιμασία της 5ης συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής στην Αμπιτζάν από 28-29 Νοεμβρίου 2017.
Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη Ρώμη ήταν τα εξής: προώθηση υπεύθυνων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, έρευνα και καινοτομία και ο ρόλος της ψηφιοποίησης, αειφόρος διαχείριση νερού και έξυπνη κλιματικά γεωργία, μείωση απωλειών τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Σόγιας

Κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, οι υπουργοί συζήτησαν για το ρόλο της σόγιας στην ευρωπαϊκή γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων και ενημερώθηκαν για την επικείμενη υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Διακήρυξης Σόγιας». Η Διακήρυξη υποστηρίζει την αύξηση της παραγωγής ελαιούχων σπόρων και ψυχανθών, ιδίως σόγιας, με σκοπό τη συμβολή τους στην ανάπτυξη πιο βιώσιμων και ανθεκτικών γεωργικών συστημάτων στην Ευρώπη, στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 2030 και στη στρατηγική της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία και υπογράμμισαν τον ενδεχόμενο ρόλο της στην ενίσχυση της παραγωγής μη ΓΤΟ σόγιας στην Ευρώπη και στη μείωση της εξάρτησης από την εισαγόμενη σόγια.

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου

Στις 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τακτική σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας στο Λουξεμβούργο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πρόταση για τη βιολογική γεωργία, η οποία έχει διχάσει τα Κράτη Μέλη. Σε μια τελευταία προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας υιοθέτησης της πρότασης, ο Επίτροπος Χόγκαν πρότεινε να συνεχιστούν οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί ένας επιθυμητός συμβιβασμός.


Με το πέρας της συζήτησης, αποφασίστηκε η Προεδρία να υποβάλει νέο συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και το αποτέλεσμα μιας πιθανής διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετηθεί από τους Υπουργούς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Ιουλίου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κασίμης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η  χρυσή τομή για την επίτευξη συμφωνίας είναι οι προσπάθειες για σύγκλιση και εναρμόνιση, ωστόσο, σημείωσε, ότι η απόρριψη της πρότασης θα παγιώσει ή και θα οξύνει τις ήδη διαπιστωμένες διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές των εθνικών διοικήσεων. Στη συνέχεια υπογράμμισε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς για το ετερογενές πολλαπλασιαστικό υλικό, η χρήση του οποίου θα δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για τους βιοκαλλιεργητές,  θα συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των τοπικών γενετικών πόρων και θα δώσει περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για τους δημιουργούς φυτικών ποικιλιών.

Αναφορικά με το ζήτημα της παρουσίας μη εγκεκριμένων ουσιών θα υποστηρίζαμε κάθε προσπάθεια που θα βαδίσει στη λογική της σύγκλισης και πλήρους εναρμόνισης ανάμεσα στα ΚΜ. Ο κ. Κασίμης υπογράμμισε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς που αφορούν στο status quo για την θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια και τη διατήρηση της παράλληλης παραγωγής συμβατικών και βιολογικών ψαριών από την ίδια επιχείρηση, πρακτική που σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία και χωρίς προβλήματα.  Επίσης διαφώνησε με την πρακτική των «οριοθετημένων παρτεριών» η οποία δεν βασίζεται στην αποκλειστική σύνδεση φυτού και εδάφους.

Για την κατάσταση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των ευαίσθητων ευρωπαϊκών προϊόντων. Ειδικότερα για τη ζάχαρη σημείωσε την ανάγκη για ομαλή μετάβαση του τομέα στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και την αποφυγή εγκατάλειψης της καλλιέργειας των σακχαρότευτλων μετά τη λήξη των ποσοστώσεων και για το ρύζι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των  αυξανόμενων εισαγωγών από τις χώρες ΕΒΑ («Όλα εκτός από τα Όπλα»). Για τα οπωροκηπευτικά καλωσόρισε τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων, ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία συμπερίληψης και του ακτινιδίου στον κατάλογο των φρούτων που ενισχύονται από τα έκτακτα μέτρα. Τέλος, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία για τη Χώρα του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, ο οποίος αξιοποιεί τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπου, κατά κανόνα, αποτελεί και τον κύριο παραγωγικό κλάδο.

Για τη θέση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ για την Γεωργία, οι αντιπροσωπείες της  Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Ισπανίας ζήτησαν από την Επιτροπή να λαμβάνουν συνεχή πληροφόρηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της νέας συμφωνίας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της τρέχουσας συζήτησης για την ΚΑΠ μετά το 2020.

Για τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις χώρες MERCOSUR, οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Κύπρου, Ιρλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας, επανέλαβαν την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου της Επιτροπής με τα ΚΜ και της ενεργούς συμμετοχής του  Συμβουλίου Γεωργίας για την αξιολόγηση των δεδομένων και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. 

Τέλος, το Συμβούλιο Υπουργών ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Προεδρίας της Μάλτας σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών και των ζώων, και την πρόταση για τα κτηνιατρικά φάρμακα. Σχετικά με την εξέλιξη του θέματος της απάτης κρέατος προέλευσης Βραζιλίας ο Επίτροπος σημείωσε ότι το θέμα παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και ανέφερε επιστολή του προς τις αρχές της Βραζιλίας για επείγουσες δράσεις κυρίως για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των επίσημων ελέγχων.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία