BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Άνιση η κατανομή πόρων στη Βιολογική Κτηνοτροφία

Ψέμα η υπόσχεση για επαναπροκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας, μαζί με την Κτηνοτροφία.

3
0

Αστοχίες όπως είναι η κατανομή των πόρων της Βιολογικής Κτηνοτροφίας ανά Περιφέρεια, με την Κεντρική Μακεδονία να έχει λάβει 18 από τα 200 εκατ. ευρώ της προκήρυξης, διαπιστώνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης, που ρωτάει επίσης πότε θα γίνει η πρόσκληση για τη φυτική παραγωγή και με πόσα κονδύλια καθώς όπως αναφέρει, έχουν μείνει μόλις 80 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο βουλευτής: «Σχεδόν ένα χρόνο μετά και έπειτα από τρεις συνεχόμενες παρατάσεις της 1ης προκήρυξης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Π.Α.Α 2014-2020 που οδήγησε πλήθος Βιοκαλλιεργητών στην  Βιολογική Γεωργία εκτός δράσης,  λόγω του κόφτη Natura, και στην Βιολογική Κτηνοτροφία, στην πλήρη ακύρωση των δύο δράσεων της, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες κτηνοτρόφους, δημοσιεύτηκε, πρόσφατα η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 539/27369/20-2-2018 πολυαναμενόμενη πρόσκληση από το ΥΠΑΑΤ με πολλαπλές, αστοχίες και λάθη. Η υπόσχεση, των υπευθύνων  για επαναπροκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας, μαζί με την Κτηνοτροφία, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους παραγωγούς που έμειναν εκτός της πρώτης προκήρυξης, αποδείχτηκε ένα ψέμα. Επιπροσθέτως, μία ακόμη «απατηλή υπόσχεση» ήταν και ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ο οποίος έβαινε διαρκώς μειούμενος, από τα 220 στα 103 εκ. ευρώ και προσφάτως στα 80 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα οι βιοκαλλιεργητές από την μια να βρίσκονται σε συνεχή αναμονή και από την άλλη, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, να μην γνωρίζουν τι να σπείρουν».

Ακόμα, ο κ Τζελέπης τονίζει ότι: «Στην δε πρόσκληση που περιλαμβάνει μόνο την Βιολογική Κτηνοτροφία, διαπιστώνεται ότι η υλοποίηση του Μέτρου αυτού από το ΥΠΑΑΤ και όχι  από τις Περιφέρειες, προκηρύσσεται με άδικο και άνισο  καταμερισμό του προϋπολογισμού σε αυτές και βάση, διόλου ξεκάθαρων και ανακριβών, κριτηρίων. Συγκεκριμένα, κατεξοχήν κτηνοτροφικές περιοχές, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας, δικαιούνται κατά πολύ λιγότερα χρήματα έναντι άλλων (μόνον 18 εκ. ευρώ εκ των 200 εκ. του συνόλου της δαπάνης). Η ορθότητα των κριτηρίων με τα οποία το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στο «μοίρασμα της πίτας», δικαίως αμφισβητείται. Η ανισοκατανομή των βοσκοτόπων είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε στην πρώτη ακυρωθείσα προκήρυξη της κτηνοτροφίας και εν μέσω κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και καθυστέρησης της έκδοσης των οριστικών σχεδίων βόσκησης, δεν έχει λυθεί ακόμα. Από την άλλη, ο αριθμός των κτηνοτροφικών μονάδων και η υπάρχουσα δυναμικότητα σε βιολογικές εκμεταλλεύσεις, αποτελούν, τουλάχιστον θεωρητικά προς ερμηνεία «απλά νούμερα», όταν δεν έχουμε την δυνατότητα να μιλήσουμε με «πραγματικούς» αριθμούς».

Τέλος, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Η ασυμφωνία  που διαπιστώνεται ανάμεσα στο  ύψος της Δημόσιας Δαπάνης της πρόσκλησης και του τελικού ποσού που προκύπτει στον σχετικό πίνακα της επιμέρους κατανομής από την άθροιση των διανεμηθέντων κονδυλίων στις Περιφέρειες, είναι ακόμη μια αστοχία-λάθος που αποδεικνύει περίτρανα την πλήρη προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε από το Υπουργείο αυτό το σημαντικότατο αγροπεριβαλλοντικό Μέτρο. Ενώ, ο συνολικός προϋπολογισμός ορίζεται στα 200 εκ. ευρώ, αθροίζοντας τα επιμέρους ποσά στον πίνακα καταγράφεται μία σοβαρή απόκλιση 18 εκ. ευρώ, ήτοι, σε σύνολο 218 εκατ. ευρώ».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Τζελέπης ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει γιατί δεν εντάχθηκε στην νέα προκήρυξη του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Π.Α.Α 2014-2020 η Βιολογική Γεωργία, πότε σχεδιάζει να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της και με τι προϋπολογισμό. Επίσης, ο Βουλευτής αιτείται να πληροφορηθεί εάν προτίθεται ο Υπουργός να προχωρήσει σε τροποποίηση της νέας προκήρυξης, επανεξετάζοντας τον προαναφερθέντα άδικο-άνισο καταμερισμό των διαθέσιμων κονδυλίων στις Περιφέρειες, προκειμένου να άρει τις προφανείς ανισότητες που προκύπτουν από αυτόν. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αναφέρει ότι το ύψος της Δημόσιας Δαπάνης της πρόσκλησης ορίζεται στα 200 εκ. ευρώ, ενώ από το άθροισμα των επιμέρους ποσών στον πίνακα της κατανομής των κονδυλίων στις Περιφέρειες, προκύπτουν σε σύνολο 218 εκ. ευρώ. και ζητάει να μάθει τι από τα δύο ισχύει τελικά και πως ο ίδιος ο Υπουργός δικαιολογεί αυτή την μεγάλη απόκλιση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία