Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πληρώνει 30 λεπτά πάνω η πρώτη ποιότητα στη ντομάτα με υδρολίπανση ανά 4 μέρες

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των 30 λεπτών το κιλό, ενώ οι ξένοι και ντόπιοι καταναλωτές κάνουν επιµελή έλεγχο στο εξωτερικό της ντοµάτας πριν τη βάλουν στο καλάθι τους.

του Γιάννη Ρούπα

Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι εκπτώσεις και τα λάθη στο καλλιεργητικό ηµερολόγιο κοστίζουν ακριβά. Στόχος είναι να µαζευτεί επιτραπέζια ντοµάτα µε οµοιόµορφο κόκκινο χρώµα, συνεκτικότητα υφής και γλυκιά γεύση. Μία τέτοια ντοµάτα θα αγοραστεί στην Ελλάδα αλλά και θα εξαχθεί στις αγορές τις νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου το ελληνικό προϊόν έχει κάθε χρόνο σηµαντικούς πελάτες.

Αυτές τις µέρες γίνεται ο σχεδιασµός των φυτεύσεων για την υπαίθρια καλλιέργεια, η οποία θα πάρει την σκυτάλη από την θερµοκηπιακή το καλοκαίρι. Πριν τη σπορά πρέπει να έχει προηγηθεί ένα καλό όργωµα και αν είναι δυνατόν µία σοδειά ψυχανθών ή σιτηρών, ώστε να περιοριστούν ζιζάνια και ασθένειες.

Όπως όλες οι τύποι ντοµάτας, έτσι και η υπαίθρια απαιτεί σηµαντικές ποσότητες σε νερό (συνήθως µεταξύ 400 και 600 κυβικών µέτρων στο στρέµµα) οι οποίες πρέπει να προσφέρονται οµοιόµορφα ανά τακτά χρονικά διαστήµατα και όχι µαζικά και ακανόνιστα, καθώς διατρέχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν σχισίµατα στο τελικό προϊόν υποβαθµίζοντας την εµπορική του αξία. Λόγω της αγάπης της για το νερό, η ντοµάτα προτιµάει τη θρέψη µε τις διάφορες µεθόδους υδρολίπανσης, όπως η στάγδην άρδευση. Η ουσία της µεθόδου είναι να αντλεί νερό µέσω ενός εύκαµπτου σωλήνα που βρίσκεται κατά µήκος της περιµέτρου των στρωµάτων λόγω πίεσης και να πραγµατοποιείται µια οµοιόµορφη ροή νερού, κουβαλώντας έτσι και όλα τα θρεπτικά στοιχεία κατευθείαν στη ρίζα του φυτού. Στην Ελλάδα, αρκετοί παραγωγοί ποτίζουν τις τοµάτες τους 10 λεπτά κάθε 4-5 ηµέρες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και κάθε 2-3 ηµέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των φυτών. Μετά την ανάπτυξη της τρίτης ταξιανθίας, τα φυτά ποτίζονται σε καθηµερινή βάση.

Οι γενικές απαιτήσεις της υπαίθριας ντοµάτας στο στρέµµα υπολογίζονται από γεωπόνους σε 30 κιλά άζωτο, 8-10 κιλά φώσφορο 14-16 κιλά κάλιο, 2-4 κιλά ασβέστιο και 1-2 κιλά µαγνήσιο. Βέβαια, ανάλογα τον τύπο εδάφους και τα υπολείµµατα οργανικής και ανόργανης ουσίας, η ανάγκη λίπανσης αλλάζει. Για αυτό το λόγο και πριν τη φύτευση θα πρέπει να έχει προηγηθεί εξαµηνιαία ή ετήσια εδαφολογική ανάλυση, καθώς επίσης και προσθήκη οργανικής ουσίας ή τυχόν εδαφοβελτιωτικών. Ωστόσο, το φυτό προτιµά µέσης σύστασης έως αµµώδη εδάφη µε κατάλληλο αερισµό και αποστράγγιση. Είναι ένα ευαίσθητο φυτό τόσο στην ξηρασία όσο και σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας. Τα βέλτιστα επίπεδα pΗ κυµαίνονται από 6 έως 6,5.

Ξηράνσεις και οπές µαρτυρούν Τuta Absoluta

Σε πολύ κακό µπελά εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια η Tuta Absoluta για όλους τους τύπους  καλλιέργειας ντοµάτας. Οι ζηµιές που προκαλεί είναι σηµαντικές, ενώ οι όλο και πιο ήπιες καιρικές συνθήκες λόγω κλιµατικής κρίσης ευνοούν τις προσβολές. Σηµαντικός παράγοντας για την αποτελεσµατική καταπολέµηση αυτού του τόσο επιζήµιου εχθρού είναι ο συνδυασµός τεχνικών µέτρων προστασίας όπως η εγκατάσταση µαύρων παγίδων, η ύπαρξη εντοµοστεγών δικτύων αλλά και προϊόντων φυτοπροστασίας µε ορθολογικό τρόπο. Λόγω της οικονοµικής σηµασίας της προσβολής, µεγάλες εταιρείες υποστήριξης της αγροτικής δραστηριότητας έχουν καταρτίσει προγράµµατα εναλλαγής ψεκασµών ώστε να προφυλάξουν τη παραγωγή από σηµαντικές ποιοτικές ζηµιές.

Σηµαντικοί παράγοντες για την υψηλότερη προστασία είναι:

  • Οι ψεκασµοί να πραγµατοποιούνται αυστηρά σε µεσό-διαστηµα 7-10 ηµερών ανάλογα την πίεση πληθυσµών.
  • Το πρόγραµµα ψεκασµών να ξεκινάει πριν σηµειωθούν προσβολές.
  • Να υπάρχει έλεγχος εξέλιξης πληθυσµών µε παγίδες µαύρου χρώµατος.
  • Να υπάρχουν εγκαταστηµένα εντοµολογικά δίκτυα.
  • Τα προσβεβληµένα φυτικά µέρη να αποµακρύνονται.

Timac AGRO | ΛΥΔΑ

GAVRIEL

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...

REPORTS

Η ελληνική παραγωγή βερίκοκου προβλέπεται 6% κάτω σε σχέση με πέρυσι, αλλά και υψηλότερη 13% από το μέσο όρο 5ετίας, με τις πρώτες προβλέψεις...