Connect with us

Αναζήτηση

SPECIALS

Σιτηρέσιο, αυτοματισμοί αρμέγματος και ζωικό κεφάλαιο πρώτης γραμμής

Kαταγραφή δεδοµένων εκτροφής, αυτοµατοποίηση της συλλογής γάλακτος, µίγµατα και συµπλέγµατα νέας τεχνολογίας και φυσικά γενετικά βελτιωµένα ζώα, είναι οι επενδύσεις που διατηρούν µία αιγοπροβατοτροφική µονάδα στα υψηλά επίπεδα που απαιτεί η εποχή. Ειδικά τώρα που οι βασικοί κρίκοι της αλυσίδας αξίας, δηλαδή αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόµοι, δείχνουν να είναι ικανοποιηµένοι από το πνεύµα της µεταξύ τους συνεργασίας. Άλλωστε, η υψηλή τιµής διάθεσης της φέτας δίνει επενδυτική ώθηση και στις δύο πλευρές.

του Γιάννη Πανάγου

Μια ενδιαφέρουσα ισορροπία δείχνει να εµπεδώνεται τον τελευταίο καιρό στη ζώνη γάλακτος και ιδιαίτερα στο τµήµα που προσδιορίζεται από το πρόβειο και γίδινο γάλα, δηλαδή την πρώτη ύλη η οποία έχει ως κύριο προορισµό την παρασκευή της φέτας.  Είναι από τις λίγες φορές στη σύγχρονη ιστορία του προϊόντος που οι βασικοί κρίκοι της αλυσίδας αξίας, δηλαδή αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόµοι, δηλώνουν ικανοποιηµένοι από το πνεύµα συνεργασίας, τόσο σε ό,τι αφορά στις τιµές παραγωγού (1,50 – 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα), όσο και για τα περιθώρια κέρδους που αφήνει η τιµή διάθεσης της φέτας στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Από την άλλη πλευρά, προβλήµατα συνεχίζουν να υπάρχουν µε σηµαντικότερο εξ αυτών τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας µετά τις τεράστιες καταστροφές που επέφεραν στις µονάδες τους οι πληµµύρες του περασµένου Σεπτεµβρίου. Το Μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ που τέθηκε σε ισχύ και προβλέπει την δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίο και την ανακατασκευή στάβλων σε Θεσσαλία, Έβρο και Βόρεια Φθιώτιδα, έχει το ενδιαφέρον του, δύσκολα θα µπορούσε ωστόσο να καλύψει το σύνολο των πληγέντων, ειδικά από τη στιγµή που η επιχορήγηση έρχεται να καλύψει δαπάνες οι οποίες θα πρέπει να προηγηθούν.

Γενικότερα πάντως, για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους κτηνοτροφική εκµετάλλευση ή να πάνε στο επόµενο επίπεδο την ήδη υφιστάµενη κτηνοτροφική τους µονάδα, τα 40.000 ευρώ επιδότησης από το πρόγραµµα Νέων Αγροτών αποτελεί σαφές ένα κίνητρο.

Οι ενδιαφερόµενοι κάτω των 40 ετών θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο κλάδος της κτηνοτροφίας θα αποτελέσει ακόµη µία φορά, κλάδο προτεραιότητας, µε επιπλέον µοριοδότηση, ενώ και ο τόπος εγκατάστασης (π.χ ορεινή περιοχή) θα παίξει τον δικό του ρόλο. Κύριος όρος ένταξης είναι να πιάσουν οι υποψήφιοι στις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε την Τυπική Απόδοση που απαιτείται. Αυτή προσδιορίζεται σε 12.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, σε 10.000 ευρώ για τα περισσότερα νησιά και σε 8.000 ευρώ για µικρά νησιά µε πληθυσµό µικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

Το πόσο συµβάλει (σε ευρώ) στην Τυπική Απόδοση κάθε ζώο φαίνεται παρακάτω και µπορεί ο καθένας να κάνει τον υπολογισµό που θέλει, ανάλογα µε τη µονάδα που θα δηλώσει φέτος:

■ Θηλυκά προβατοειδή ενός έτους και άνω προοριζόµενα για αναπαραγωγή: 155 ευρώ ανά ζώο, Κρήτη, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο 140 ευρώ

■ Προβατοειδή κάθε ηλικίας: 63 ευρώ

■ Θηλυκά Αιγοειδή αναπαραγωγής: 150 ευρώ

■ Λοιπά αιγοειδή Αιγοειδή: 60 ευρώ

Αναφορικά µε τις επενδύσεις σε σταβλικές εγκαταστάσεις και την αγορά σύγχρονων αµελκτικών συστηµάτων και εξοπλισµού για τις αιγοπροβατοτροφικές µονάδες, το ερχόµενο διάστηµα αναµένεται να ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος αιτήσεων στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόµου. Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης µετά και τις εγκρίσεις που πήραν στα χέρια τους οι παραγωγοί στις αρχές του έτους. Αναφορικά µε νέες αιτήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, το πρόγραµµα αναµένεται να ξανανοίξει εντός του 2025, µε το ποσοστό ενίσχυσης για επενδύσεις σε σταβλικές µονάδες να ανέρχεται στο 60% και για νέους κτηνοτρόφους στο 70%.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

 

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την αιγοπροβατοτροφία διαθέσιμο εδώ.

 

Timac AGRO | ΛΥΔΑ
Καινοτόµες Λύσεις αιγοπροβατοτροφίασ µε την Τεχνογνωσία της Timac Agro

του Γεώργιου Καραµήτρου*

Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον σηµαντικότερο κλάδο της ζωικής παραγωγής. Ηγείται στον αριθµό των αιγών στην ΕΕ, ενώ κατέχει την 4η θέση σε πληθυσµό προβάτων, καθιστώντας την έτσι ένα σηµαντικό παράγοντα στην παραγωγή γάλακτος και σε προϊόντα προστιθέµενης αξίας όπως τα ΠΟΠ.

Παρά τα παραπάνω, ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας αντιµετωπίζει προβλήµατα και δυσκολίες προσαρµογής στις σύγχρονες απαιτήσεις, µε αποτέλεσµα να επηρεάζεται η βιωσιµότητα και η ανταγωνιστικότητα του στην αγορά.

Οι παράγοντες αυτοί απεικονίζονται συνοπτικά στο παραπάνω Σχήµα, και µπορούν να συνοψιστούν στις εξής τρεις βασικές κατηγορίες:

■ Παράγοντες που αφορούν το γενετικό υλικό και τη διαχείριση των ζώων.

■ Παράγοντες που σχετίζονται µε το περιβάλλον διαβίωσης και την ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας.

■ Κοινωνικοοικονοµικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά.

Τεχνογνωσία της Timac Agro

H αυξηµένη πίεση για υψηλή παραγωγή και απόδοση επιβάλλει την ανάγκη για καινοτόµες λύσεις που ενισχύουν την απόδοση και τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων.

Η Timac Agro, συνδυάζοντας την προηγµένη επιστηµονική της γνώση µε την προσήλωσή της στην ανάπτυξη βιώσιµων λύσεων, έχει καταφέρει να αναπτύξει προϊόντα διαφοροποιηµένα, µε στόχο την µεγιστοποίηση της παραγωγής και της ευζωίας των ζώων. Μέσω της στενής συνεργασίας της µε το Κέντρο Έρευνας και Καινοτοµίας (CMI), η Timac Agro παρέχει στους κτηνοτρόφους πρόσβαση σε εξελιγµένες τεχνολογίες και καινοτόµα προϊόντα που βελτιώνουν την παραγωγή και την υγεία των ζώων.

Το CMI ή αλλιώς η καρδιά της τεχνογνωσίας του οµίλου Roullier, ιδρύθηκε το 2016 στο Saint-Malo της Βρετάνης στα κεντρικά της εταιρείας Timac Agro. Αποτελεί ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο θρέψης φυτών και ζώων, το οποίο απασχολεί περίπου 200 εργαζοµένους, εκ των οποίων οι 100 αποτελούν επιστηµονικό προσωπικό. Εκεί µέσω ενδελεχών ελέγχων, επιλογής ενεργών συστατικών και µορίων και κατόπιν πολυετούς έρευνας, δηµιουργείται το τελικό προϊόν. Αποστολή του CMI είναι να παράγει και να προσφέρει καινοτόµα και υψηλών προδιαγραφών προϊόντα, µε στόχο τη βελτίωση της θρέψης των ζώων και τη διαχείριση του περιβάλλοντος διαβίωσής τους.

Calseagrit-Iotech, πολύ περισσότερο από ένα µίγµα ιχνοστοιχείων

Ένα 100% φυσικό υλικό, σύµπλεγµα κοραλλιογενών φυκών, πλούσιο σε Ca, Mg, Na, Fe και ιχνοστοιχεία υψηλής αφοµοίωσης ( >13 kg/tn).

■ Η τεχνολογία Calseagrit-Iotech βοηθά στην υψηλότερη απορρόφηση των ιχνοστοιχείων σε σχέση µε τα προερχόµενα από ορυκτές πηγές, βελτιώνοντας τις αποδόσεις των ζώων καθώς και την αξιοποίηση του σιτηρεσίου.

■ Έχει ταχύτατη και µακρά ρυθµιστική δράση στο pH της Μεγάλης Κοιλίας.

■ Αποτελείται από εξαιρετικά µικροπορώδες υλικό εξειδικευµένο για τα βακτήρια των προστοµάχων των ζώων.

■ Παρέχει στα ζώα ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή, γονιµότητα και ανοσία.

■ Συµβάλλει στην πρόληψη και θωράκιση των ζώων έναντι ασθενειών.

Τεχνολογία Flora Core: Έλεγχος µικροχλωρίδας & αποτελεσµατικότητα σιτηρεσίου

Ένας συνδυασµός αιθέριων ελαίων µε ευεργετική πεπτική δράση (επεξεργασµένα από το τµήµα R&D του οµίλου Roullier (Eureka project 1714-97.00)

Ανάπτυξη της ευεργετικής µικροχλωρίδας (Αµυλολιτική & Κυτταρινολυτική)

■ Μείωση ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων (E. coli, Salmonella, Clostridium, Listeria).

■ ∆ιέγερση σιελόρροιας (ρύθµιση pH).

■ Περιορισµός τοξικότητας κακών ποιοτικά ενσιρωµάτων.

■ Περιορισµός παραγωγής αµµωνίας και µεθανίου.

■ Βελτίωση συντελεστή αποτελεσµατικότητας του σιτηρεσίου(καλύτερη πέψη φυτικών ινών).

Γιατί να χρησιµοποιήσετε το CETEIA IMMU G

  1. Πλήρης αξιοποίηση του σιτηρεσίου και διατήρηση της λειτουργίας της µεγάλης κοιλίας: πέψη και απορρόφηση.
  2. Βελτίωση της αποδοτικότητας των ζωοτροφών και αύξηση της παραγωγής (γάλα / κρέας).
  3. ∆ιέγερση του ανοσοποιητικού συστήµατος και ανάπτυξη αντίστασης στις λοιµώξεις.
  4. Βελτίωση γεννητικού συστήµατος.

*Animal Nutrition Developer

FARM SYSTEMS EUROPE
Τριγωνικό θήλαστρο και σύστηµα διαχείρισης γαλακτοπαραγωγής

H FarmSystems διαθέτει στην ελληνική αγορά δύο ισχυρά όπλα για την επιτυχία µιας αιγοπροβατοτροφικής µονάδας γαλακτοπαραγωγής. Πρόκειται για το τριγωνικό θήλαστρο (TLC) από την «MILKRITE – INTERPULS» και τα συστήµατα Ηλεκτρονικής Γαλακτοµέτρησης.

Τριγωνικό Θήλαστρο

Το νέο βελτιωµένο τριγωνικό θήλαστρο (TLC) από την «MILKRITE – INTERPULS», διαθέτει ειδικό σχεδιασµό και τέλεια αρµονική διάταξη και συνεργασία µε τα υπόλοιπα εξαρτήµατα της γραµµής γάλακτος. Έχει ως αποτέλεσµα ένα απαλό άρµεγµα στα 35 KPA , γρηγορότερο από όλα τα άλλα θήλαστρα της αγοράς και επιτυγχάνει την πλήρη αφαίρεση του γάλακτος από το µαστό των ζώων.

Καταγραφή ∆εδοµένων Εκτροφής

Η επιµελής καταγραφή και ενηµέρωση όλων των εξόδων και εσόδων, των διατροφικών µοντέλων και των προγραµµάτων προληπτικής και θεραπευτικής φαρµακευτικής αγωγής συµπεριλαµβανοµένων και των αποτελεσµάτων αυτών, η ατοµική απόδοση κάθε ζώου και κυρίως οι αποδόσεις των ζώων που προέρχονται από την ίδια τη µονάδα σε συνδυασµό µε τις αποδόσεις των προγόνων τους, αποτελούν το «κλειδί» για την µελλοντική οικονοµική επιτυχία του εκτροφείου. Το βασικό εργαλείο για τη δουλειά αυτή είναι τα συστήµατα «Ηλεκτρονικής Γαλακτοµέτρησης».

Πρόγραµµα ∆ιαχείρισης Μονάδας

Τα καλύτερα από αυτά περιλαµβάνουν «Πρόγραµµα ∆ιαχείρισης Μονάδας» υψηλού επιπέδου και µηχανολογικό εξοπλισµό που βοηθά στην ταυτοποίηση και την καταγραφή της παραγωγής του κάθε ζώου σε καθηµερινή βάση.

Επίσης περιλαµβάνουν ρυθµίσεις «Ποιοτικής Άλµεξης» . Η βάση δεδοµένων του διαχειριστικού προγράµµατος είναι δοµηµένη µε τέτοιο τρόπο ώστε να «διδάσκει» τον κτηνοτρόφο το πώς να κάνει τις σωστές ενέργειες στην καθηµερινή ρουτίνα της µονάδας του. Με την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήµατος σε µια µονάδα το άµεσο ορατό αποτέλεσµα είναι εντός του πρώτου εξαµήνου, η µείωση κατά 20% του ζωικού κεφαλαίου χωρίς να µειωθεί ουσιαστικά η γαλακτοπαραγωγή του κοπαδιού.

MILK PLAN
Αρµεγή και Σίτιση Αιγοπροβάτων Εργονοµία και ποιοτικό γάλα

της Σοφίας Εμερτζιάδου*

Η σωστά µελετηµένη επιλογή του εξοπλισµού της φάρµας µεταµορφώνει την καθηµερινότητα του κτηνοτρόφου στη µονάδα. Η σίτιση γίνεται γρήγορα και εύκολα, η αρµεγή οργανωµένα και µε σεβασµό στην ευηµερία των ζώων, το γάλα έχει ποιότητα και ποσότητα και ο κτηνοτρόφος τον απόλυτο έλεγχο: ξεκούραστα, βιώσιµα και κερδοφόρα.

Η Milkplan, η βιοµηχανία µε την πιο προηγµένη τεχνογνωσία του κλάδου της κτηνοτροφίας, έχει αναδείξει τη συλλογή γάλακτος αιγοπροβάτων ως µια µέθοδο ολοκληρωµένης προσέγγισης: µε ποιότητα και απόδοση. Έτσι, ο κτηνοτρόφος απολαµβάνει το πλεονέκτηµα της άνεσης και της επαγγελµατικής ασφάλειας, γνωρίζοντας ότι Milkplan σηµαίνει επένδυση στην αειφορία της επιχείρησής του.

Σίτηση, εύκολα, αυτόµατα, χωρίς φύρα

Η Milkplan λανσάρει τη νέα ταινία τροφής MP Feeding Belt. Eργονοµικά και λειτουργικά αναβαθµισµένη, µε µεγαλύτερο πλάτος διαδρόµου ταινίας, και µεγαλύτερο άνοιγµα θέσης για κάθε ζώο, τα ζώα σιτίζονται άνετα και ελαχιστοποιείται η απώλεια τροφής. Έτσι κερδίζετε χώρο, έχετε εύκολη πρόσβαση τροφοδοσίας µε ενσιροδιανοµέα, το µαρκάρισµα και ο εµβολιασµός των ζώων γίνεται µε ασφάλεια, άνεση και αποτελεσµατικότητα.

Αυτοµατοποίηση της συλλογής γάλακτος

■ Αρµεκτήριο γρήγορης διαφυγής

Το αρµεκτήριο MP Armektron F4A, είναι σχεδιασµένο για να εξυπηρετεί τη γρήγορη έξοδο των ζώων από την παγίδα. Ιδανική λύση για µεσαίες και µεγάλες φάρµες, διευκολύνει την αρµεγή τους µε την οριοθετηµένη θέση αρµεγής, την αυτόµατη σίτιση,  τον ορθό τρόπο συλλογής του γάλακτος και τέλος την ενδεδειγµένη πλύση της γραµµής γάλακτος.

■ Προεγκατεστηµένο αρµεκτήριο, σταθερό ή µετακινούµενο.

Το MP Armekton Mobile είναι σύστηµα αρµεγής για µετακινούµενα κοπάδια, για την εύκολη µεταφορά του συστήµατος από περιοχή σε περιοχή. Συνδυάζοντας όλα τα πλεονεκτήµατα της σειράς F4A, το αρµεκτικό σύστηµα είναι εγκατεστηµένο σε φορητή, στιβαρή πλατφόρµα.

Το MP Armektron EasySetUp είναι η προεγκατεστηµένη λύση αρµεγής της Milkplan. Πρόκειται για αρµεκτήριο εγκατεστηµένο σε πατάρι ειδικής κατασκευής ενώ ο εξοπλισµός είναι τοποθετηµένος σε ειδικά σχεδιασµένη πλάτη. Είναι ιδανική λύση για απόκτηση αρµεκτηρίου, χωρίς δοµικές εργασίες και µε µηδενικά έξοδα εγκατάστασης.

Ενδυνάµωση του ρυθµού παραγωγής της φάρµας

■ Σύστηµα ηλεκτρονικής γαλακτοµέτρησης και διαχείρισης κοπαδιού

Στην εποχή που η πληροφορία έχει τεράστια αξία, είναι πολύ σηµαντικό να γνωρίζετε τι συµβαίνει στην καθηµερινή σας ρουτίνα. Οι πληροφορίες της καταγραφής της παραγωγής γάλακτος για κάθε ζώο ξεχωριστά, η καταγραφή των συµβάντων και ο αδιάκοπος έλεγχος των ζώων γίνεται πιο εύκολος µε το σύστηµα ηλεκτρονικής γαλακτοµέτρησης και διαχείρισης κοπαδιού από την Milkplan.

■ MP Nautilus Inverter

Ο MP Nautilus Inverter µειώνει την κατανάλωση ρεύµατος των µονάδων κενού του αρµεκτικού σας συστήµατος έως και 40%! Επιπλέον µεγαλώνει ο χρόνος διάρκειας ζωής της µονάδας κενού καθώς δουλεύει στις ελάχιστες στροφές. Η µονάδα οδηγείται από ηλεκτρονικό αισθητήρα υψηλής ακριβείας και άµεσης απόκρισης σε αυξοµειώσεις του επιπέδου κενού του συστήµατος! Ο MP Nautilus είναι διαθέσιµος για µονά ή διπλά συστήµατα µονάδων κενού από 2.2kW έως 15kW!

■ MP Armektron Ultra

Νέος πίνακας Armektron Ultra ελέγχει και παρακολουθεί το αρµεκτήριο. Χάρη στο νέο σύστηµα πλύσης, µπορείτε πλέον να ελέγχετε και να ενηµερώνετε µε ευκολία την καταγραφή της θερµοκρασίας πλύσης και των συναγερµών που προκύπτουν κατά την λειτουργία. Επίσης ενηµερώνεστε για τον έλεγχο της ηλεκτρονικής παλµοδότησης καθώς και για όλες τις διαδικασίες πλύσης, το χρόνο και τις θερµοκρασίες των χηµικών.

Χρηµατοδότηση µε ευνοϊκούς όρους

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Milkplan µε διάφορα τραπεζικά συστήµατα, έχετε τη δυνατότητα χρηµατοδότησης µέσω δανειακού προγράµµατος, για την αγορά επαγγελµατικού κτηνοτροφικού εξοπλισµού που χρειάζεται η µονάδα σας.

Η ενηµέρωση για την έγκριση είναι άµεση, η διαδικασία απλή µε την Milkplan να αναλαµβάνει την προώθηση του αιτήµατος στην τράπεζα, αποπληρωµή σύµφωνα µε την εποχικότητα εισπράξεων της µονάδας σας, µε ευνοϊκούς όρους δανείου και προνοµιακή τιµολόγηση. Για περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε µας.

*Marketing Manager

ΒΙΟΖΩΚΑΤ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ζυμώσεις για την αναβίωση του παροπλισμένου Συλλόγου Τυροκόμων Μακεδονίας – Θράκης, ώστε να αποκτήσει εκ νέου «φωνή» στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τον κλάδο...

REPORTS

Για τρίτη κατά σειρά χρονιά διατηρείται ζωηρός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις τυροκομικές μονάδες και ειδικά αυτών που έχουν ως κύριο αντικείμενο την παραγωγή φέτας,...

REPORTS

Η πρότυπη φάρμα βιολογικής εκτροφής γαϊδουριών ετοιμάζει τώρα νέους κωδικούς και επισκέψιμη μονάδα.

REPORTS

Ιδιαίτερα οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στο πρώτο τρίτο της γαλουχίας υποφέρουν από θερμικό στρες.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...