Η σημασία ηλίανθου για την ελληνική γεωργία

 12/04/2017 - 05:06 μμ

«Η σημασία της καλλιέργειας του ηλίανθου για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας» είναι το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, στο ξενοδοχείο Astir Egnatia Alexandroupolis, Πάρκο Εγνατίας, Αλεξανδρούπολη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Μέγας Χορηγός είναι η εταιρεία BASF Ελλάς, χορηγός η τράπεζα Eurobank και χορηγοί επικοινωνίας η Agrenda και το Agronews.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Πρόκειται για μία καλλιέργεια η οποία χρόνο με το χρόνο , δείχνει να αντιπαλεύει επί ίσοις όροις το σκληρό σιτάρι. Μάλιστα, με τις καλλιεργητικές πρακτικές να έχουν βελτιωθεί και τις αποδόσεις να αυξάνουν, τώρα και πιο πρώιµος, ο ηλίανθος ανεβαίνει σκαλοπάτια στις επιλογές των καλλιεργητών. Την ίδια ώρα οι µεταποιητικές µονάδες στον κλάδο του βιοντίζελ (ΣΒΙΒΕ) απευθύνουν αίτηµα στις αρµόδιες αρχές να συµπεριλάβουν τον ηλίανθο στο νέο πρόγραµµα Απονιτροποίησης.

Φέτος, σε πολλές από τις περιοχές καλλιέργειας του προϊόντος, η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά µε την επιλογή αγρών που δεν κρατούν πολλή υγρασία. Το σύνηθες είναι να µπαίνουν οι παραγωγοί στο χωράφι µετά τις 15 Μαρτίου και αφού η θερµοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 8οC. Με την τεχνική της πρώιµης σποράς η καλλιέργεια µπορεί να ωφεληθεί στο στάδιο της άνθησης και της πλήρωσης των σπόρων από τις βροχές του Μαΐου και Ιουνίου αλλά και να αποφύγει τις υψηλές θερµοκρασίες του θέρους, που συµβάλλουν στην προσβολή από την ασθένεια Μακροφοµίνα.

Την ειδοποιό αυτή διαφορά στη φετινή καλλιεργητική σεζόν του ηλίανθου επεσήµανε το στέλεχος του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα ∆ράµας, Άνθιµος Αναστασιάδης, µιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του Αγροτικού Συλλόγου της Αλεξάνδρειας Ηµαθίας, µε αντικείµενο τις βασικές αρχές διαχείρισης της καλλιέργειας. Σύµφωνα µε τον οµιλητή, στη χώρα µας η κύρια ζώνη καλλιέργειας είναι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία καταλαµβάνει περίπου 75% των εκτάσεων των 650.000 συνολικά στρεµµάτων. Σε ό,τι αφορά την σταθερότητα της καλλιέργειας σύµφωνα µε τον κ. Αναστασιάδη, συµβάλλουν η προσαρµοστικότητα που δείχνει σε ποικίλους τύπους εδαφών, η αντοχή στην ξηρασία, η άριστη προσαρµογή του στον κύκλο αµειψισποράς άλλων αροτραίων και το καθεστώς συµβολαιακής γεωργίας, δίδοντας 0,35 ευρώ ανά κιλό για τη φετινή σεζόν.

Η ένταξη του ηλίανθου σε έναν µακρύ κύκλο αµειψισποράς, τουλάχιστον 3-4 ετών, σύµφωνα µε τον κ. Αναστασιάδη θεωρείται απαραίτητη, λόγω της εµµονής των ασθενειών. Ωστόσο η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων, όπως είπε, υποχρεώνει τον Έλληνα καλλιεργητή να τοποθετεί τον ηλίανθο σε µικρότερου κύκλου αµειψισπορά και πολλές φορές ως µονοκαλλιέργεια για περισσότερα από δύο έτη. «Στις συνθήκες της χώρας µας, τόσο ως προηγούµενη, όσο και ως επόµενη καλλιέργεια για τον ηλίανθο, τα καλύτερα αποτελέσµατα έχουν το σιτάρι και το καλαµπόκι, τόνισε και πρόσθεσε πως ιδιαίτερα µε το καλαµπόκι, αναπτύσσεται µια σχέση συνέργιας, που είναι επωφελής και για τις δύο καλλιέργειες, όταν εναλλάσσονται στον κύκλο της αµειψισποράς.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

  • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

    Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
    Βαμβάκι 68,95   σεντς/λίμπρα 1,02%
    Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος -0,56%
    Σκληρό σιτάρι 238,00   ευρώ/τόνος 0,00%
    Μαλακό σιτάρι 186,00   ευρώ/τόνος 1,61%
    Ρύζι 123,10   σεντς/μπούσελ -3,49%
    Ελαιόλαδο 3,78   ευρώ/κιλό 2,12%
    Γάλα αγελαδινό 16,68   σεντς/λίμπρα 1,80%
    Κρέας χοιρινό 63,00   σεντς/λίμπρα 9,10%

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ