Η γαστρονομία «πάει» στο Μουσείο Μπενάκη

 29/04/2013 - 02:23 μμ

Με έμπνευση και επίκεντρο το συναρπαστικό πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας και τη διεθνή της απήχηση, στις 24, 25 και 26 Μαΐου πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική».

Μία πρότυπη διοργάνωση για τον πολιτισμό της ελληνικής γαστρονομίας.
Μία πρότυπη διοργάνωση της Reason to: -φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με τη Food Concepts -διακεκριμένη ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας-, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

H συλλογική αυτή προσπάθεια έχει ως βασικό στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής και μια δυνατότητα συνάντησης όλων όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.). Οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» στο πλαίσιο αυτό και χάρη στο δια-θεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων τους -που φιλοξενούνται στους χώρους του αίθριου, του αμφιθέατρου και του φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη-  παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών.  

Επιπλέον, καθώς τα τελευταία χρόνια συνυφαίνεται η ανάδυση ενός νέου κινήματος σκέψης και δράσης με σημείο αναφοράς τη γαστρονομία, βασική στόχευση αποτελεί η δημιουργία ενός ετήσιου θεσμού για τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, με επίκεντρο τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα του ελληνικού γαστρονομικού γίγνεσθαι. Η διοργάνωση μιας υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικής εμπειρίας με «ονομασία προέλευσης ελληνική», η οποία απευθύνεται για πρώτη φορά και στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, γι’ αυτό και στρατηγικά επιλέχθηκε ως μήνας διεξαγωγής ο Μάιος, μήνας έναρξης της αιχμής της τουριστικής επισκεψιμότητας στη χώρα μας.

Ένα ευρύ φάσμα διαδραστικών εκδηλώσεων
Το δια-θεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» περιλαμβάνει διαδραστικές και επιμορφωτικές δράσεις όπως:
•    Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων (τροφίμων και ποτών) υψηλής ποιότητας από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
•    Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs (Live cooking stage, δωρεάν γευστικές δοκιμές κ.α).
•    Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών και cocktails με τη συμμετοχή βραβευμένων mixologists.
•    Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού όπως: «Αρχιτεκτονική και Γαστρονομία» από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Η οπτική επικοινωνία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων γραφείων design. Η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς. Η ταυτότητα της νέας ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό με ομιλίες από chefs και ιδιοκτήτες κορυφαίων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο. Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια με επιλεγμένα θέματα από τους χώρους της γαστρονομίας, της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών. Βιωματική επίσκεψη σε οικείους ή πρωτόγνωρους γευστικούς προορισμούς. Γνωριμία με τους ανθρώπους της ελληνικής γεύσης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αφιέρωμα στη σχέση γαστρονομίας και τεχνών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, δημιουργών, συγγραφέων κ.α.  
•    Παρουσιάσεις και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με: καλές πρακτικές της αγροτικής παραγωγής, της κοινωνικής υπευθυνότητας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικής δράσης. Πολιτικών και δράσεων εξωστρέφειας και εξαγωγών. Ανάδειξη πρότυπων μοντέλων συνέργειας από δίκτυα και φορείς.
•    Στοχευμένες δράσεις με θέμα τη γαστρονομία ως πρωτοβουλία και καινοτομία μέσα από τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα: Υποστήριξης πρωτοβουλιών και μύησης στην ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία περιοχών όπως η Λήμνος που αποτελεί τον τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό της φετινής διοργάνωσης. Ανταλλαγής ιδεών, προώθησης συνεργασιών και δικτύωσης κ.α.  
•    Ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων, το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου, κατά την οποία η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μαρία Δαμανάκη, θα απευθύνει χαιρετισμό και θα παρουσιάσει την πρόσφατη πρωτοβουλία της για την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός μόνιμου θεσμικού διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης «Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας».


Μια διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση
Επιδίωξη των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» είναι να αποτελέσουν μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, η οποία αξίζει να ειδωθεί ως ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός των τελευταίων ετών, αλλά και ως ένα όχημα για την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση του τόπου. Μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομίας, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται με στοχευμένο και συστηματικό τρόπο η παρουσίαση της ιδιαίτερης πολιτισμικής και πολιτιστικής της διάστασης. Γι’ αυτό και με άξονα την ανάδειξη της βαθιάς και διαλεκτικής σχέσης της γαστρονομίας με τον πολιτισμό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας. Για τον ίδιο λόγο η πρώτη χρονιά είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική, εξετάζοντας την ουσιαστική και αλληλένδετη σχέση της με τη Γαστρονομία.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η συμβολική επιλογή ως λογότυπου των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» του ιδεογράμματος αναπαράστασης του κριθαριού της β’ γραμμικής γραφής (17ο αιώνα π.Χ.). Ιδιαίτερη είναι και η σημασία της επιλογής του εικαστικού που κοσμεί την κεντρική αφίσα της διοργάνωσης. Αποτυπώνει ένα συναρπαστικό συμβολισμό, συνοψίζοντας την ταυτότητα του εγχειρήματος, καθώς οι σπόροι της ζωής ρίχνονται στη γη κατά παρόμοιο τρόπο με την πρώτη ύλη στη μαγειρική.

Ευελπιστούμε, οι σπόροι που φυτεύουμε στο πλαίσιο των «Ημερών Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» τον ερχόμενο Μάιο να συμβάλλουν ως μια συλλογική προσπάθεια στη φροντίδα και την άνθιση του ελληνικού γαστρονομικού κήπου.

Χρήσιμες Πληροφορίες
•    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεματικές ενότητες, τις εκδηλώσεις και τους συμμετέχοντες στις «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», υπάρχουν στο επισυναπτόμενο doc με τίτλο: «ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ».
•    Επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση (για χρήση σε έντυπα), καθώς και σε πιο χαμηλή ανάλυση για web χρήση.
•    Χώρος διεξαγωγής: Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138.
•    Ημέρες λειτουργίας: Παρασκευή 24/5, Σάββατο 25/5, Κυριακή 26/5/2013.
•    Ώρες λειτουργίας διοργάνωσης: 10 π.μ. - 11μ.μ.
•    Γενική είσοδος: 10 ευρώ (παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν).
•    Προπώληση: www.viva.gr
•    Για όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις της διοργάνωσης (εκπαιδευτικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες, γευστικές δοκιμές κλπ.) δεν υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση πέρα από αυτή της γενικής εισόδου.  

Θεματικές εκδηλώσεων

«Ονομασία Προέλευσης Ελληνική»


Πρότυπη έκθεση με προϊόντα Ελλήνων Παραγωγών από όλη την Ελλάδα: Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας επιλεγμένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Η παρουσίασή τους θα γίνει μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο, υψηλής αισθητικής σύστημα προβολής σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Οι επισκέπτες των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν τη μοναδικότητα αντιπροσωπευτικών τοπικών γεύσεων και υψηλών προδιαγραφών προϊόντων με «ονομασία προέλευσης ελληνική». Με στόχο την ενδυνάμωση της διεθνούς ανάδειξης των προϊόντων της ελληνικής γης και σε συνεργασία με κέντρα και δίκτυα ενημέρωσης ξένων επισκεπτών, τουριστικά γραφεία, χώρους φιλοξενίας, εστίασης κ.α, η διοργάνωση απευθύνεται και στους επισκέπτες της Αθήνας από το εξωτερικό. Παράλληλα σχεδιάζονται ειδικότερες ενέργειες οργανωμένης ξενάγησης που απευθύνονται σε εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, πρεσβειών, μέσων ενημέρωσης, ινστιτούτων, επιχειρήσεων, φορέων, κρατικών και διακρατικών επιμελητηρίων κ.α.

«Η γαστρονομία ως εμπειρία πολιτισμού»

Live cooking stage, γευστικές δοκιμές, ελληνικά cocktails & food styling: Στο ειδικά διαμορφωμένο live cooking stage στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και τις τρεις ημέρες της διοργάνωσης θα φιλοξενούνται εμπνευσμένες θεματικές ενότητες γευσιγνωσίας από καταξιωμένους chefs όπως οι: Ντίνανα Νικολάου, Ελένη Ψυχούλη, Ανδρέας Λαγός, Αλέξανδρος Παπανδρέου κ.α. Το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα ελληνικά cocktails. Πηγή έμπνευσης και πρώτες ύλες: μερικά από το πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της ελληνικής γης. Εκτέλεση: από διακεκριμένους mixologists όπως οι: Νίκος Ζήσης, Γιάννης Σαμαράς, Χρήστος Χουσέας, Βασίλης Κυρίτσης, Γιάννης Κοροβέσης κ.α. Παράλληλα, η κορυφαία Ελληνίδα food stylist Tina Webb θα οργανώσει θεματικά εκπαιδευτικά sessions - art de la table με δια-δραστικό χαρακτήρα στο φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη. Η θεματική πλαισιώνεται και από ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις όπως η συναρπαστική οπτικοακουστική ξενάγηση στα μανιτάρια της Ελληνικής γης από τους Λ. Λαχουβάρη και  Θ. Μαστρογιάννη.

Αρχιτεκτονική & γαστρονομία: Αφιέρωμα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στην εγγενή και διαχρονική σχέση της γαστρονομίας με την αρχιτεκτονική, με θεματικές δράσεις όπως: έκθεση σχεδιασμένων από αρχιτέκτονες εστιατορίων της Αθήνας, παρουσιάσεις – συζητήσεις, round tables, εκπαιδευτικά εργαστήρια, master classes, workshops με τη συμμετοχή διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, chefs και ιδιοκτητών χώρων εστίασης.  

Γαστρονομική διπλωματία - New Greek Cuisine:
Από τις Βρυξέλες έως τη Νέα Υόρκη, από το Παρίσι έως το Τορόντο και από τη Μελβούρνη έως τη Σιγκαπούρη εδραιώνεται η διεθνής απήχηση της νέας ελληνικής κουζίνας. Μία πρωτότυπη και επίκαιρη συζήτηση για τη διεθνή εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας σήμερα θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός πάνελ διακεκριμένων ομιλητών από την Αθήνα -όπως οι Ηλίας Μαμαλάκης, Ντίνα Νικολάου κ.α.- και Skype οπτικοακουστικές συνδέσεις με καταξιωμένους στο εξωτερικό chefs και ιδιοκτήτες επιτυχημένων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο.

Gastronomic debates: Γνωστοί food editors της ηλεκτρονικής και έντυπης γαστρονομικής επικοινωνίας θα αναλύσουν το ρόλο που διαδραμάτισαν τα media τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση του γαστρονομικού χάρτη της Ελλάδας.  

Food origami: Η οπτική επικοινωνία της γαστρονομίας σε καιρούς κρίσης, με τη συμμετοχή εικαστικών, καλλιτεχνών και δημιουργών από καταξιωμένα γραφεία design όπως οι: Mouse Graphics, Busy Building, Sereal Designers, 2 Yolk, Bob Studio κ.α.

Οι κουλτούρες της γεύσης: Δημιουργοί από τους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ, του βιβλίου και του διαδικτύου συνθέτουν έναν πλουραλιστικό καμβά σκέψεων και εμπειριών με κοινό σημείο αναφοράς τον πολιτισμό της γεύσης.

Food blogging is food loving:
Άνθρωποι που μετέφεραν την αγάπη τους για τη γεύση, τη μαγειρική και τη γαστρονομία στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης θα συζητήσουν για τις διαδικτυακές κοινότητες της γεύσης και θα μοιραστούν με το κοινό εμπειρίες.

Υγεία, Ευεξία & Μεσογειακή διατροφή: Ειδικές ενέργειες ανάδειξης της σημασίας της μεσογειακής διατροφής τόσο στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας, όσο και ως προϋπόθεσης βελτίωσης της κοινωνικής ανάπτυξης. Με τη συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του επιστημονικού δικτύου διατροφολόγων «Λόγω Διατροφής».

«Η γαστρονομία ως πρωτοβουλία & καινοτομία»

Αφιέρωμα στο γαστρονομικό τουρισμό: Ένας δια-θεματικός κύκλος εκδηλώσεων με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων που θα περιλαμβάνει: συζητήσεις, παρουσιάσεις επιτυχημένων πρακτικών, food tours από ειδικευμένα δίκτυα tour operators, οργανωμένες ξεναγήσεις εκπροσώπων ξένων οργανισμών, κρατών και φορέων στην έκθεση των Ελλήνων παραγωγών κ.α.

Λήμνος - Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας 2013: Μια δια-θεματική ενότητα εκδηλώσεων που αποσκοπεί στη χαρτογράφηση και την ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου γαστρονομικού πολιτισμού της Λήμνου σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου, τοπικούς φορείς και παραγωγούς, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α. Κατά την αρχαιότητα η Λήμνος υπήρξε ο σιτοβολώνας του Αιγαίου. Σήμερα τοπικοί φορείς, παραγωγοί και ομάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αναπτύξουν ένα πρότυπο μοντέλο marketing γαστρονομικού τουρισμού που συνδυάζει τη γαστρονομική κληρονομιά της Λήμνου με μια σύγχρονη πρόταση τοπικής ανάπτυξης.

Γαστρονομία & νέο επιχειρείν:
Παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή, πανεπιστημίων, εκπροσώπων αγροτικών επιχειρήσεων, φορέων, ενώσεων και δικτύων. Θεματολογία: σύγχρονο αγροτικό μάρκετινγκ, παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών, επιχειρηματικών σχεδίων και ειδικότερα εκπαιδευτικών δράσεων όπως η βιοδυναμική καλλιέργεια, η προώθηση της επιχειρηματικής συνέργειας μέσα από καινοτόμα συνεργατικά σχήματα παραγωγών, η στρατηγική ένταξη πρότυπων πολιτικών για τη γεύση στην ατζέντα της τοπικής ανάπτυξης περιοχών της περιφέρειας κ.α.

Γαστρονομία & τεχνολογία:
Παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων στον τομέα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, των ψηφιακών εφαρμογών και τεχνολογιών τροφίμων με τη συμμετοχή ειδικών στους τομείς των νέων μέσων, της πληροφορικής, των κοινωνικών δικτύων, της έρευνας και ανάπτυξης κ.α.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ