BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δεν βοήθησε την αγορά η εμφάνιση των Βαλέντσια

Στα δέντρα παραµένει ένα µεγάλο µέρος της φετινής παραγωγής πορτοκαλιών, εξαιτίας της µειωµένης ζήτησης και των χαµηλών τιµών παραγωγού, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να κάνουν λόγο για µια από τις πιο δύσκολες εµπορικές περιόδους των τελευταίων ετών.

Εσπεριδοειδή, ρόδια και άλλους καρπούς προσβάλλει η μύγα της Μεσογείου

0
0
Η εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά πορτοκαλιών τους τελευταίους µήνες έχει επηρεάσει και την αγορά των Βαλέντσια, η συγκοµιδή των οποίων ξεκίνησε πριν από λίγες ηµέρες.

«Πέρυσι τέτοια εποχή οι τιµές κινούνταν στα επίπεδα των 20-25 λεπτών το κιλό, ενώ φέτος µε δυσκολία πιάνουν τα 10 λεπτά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Αναγνωστάκος, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας. Ακόµα και η όψιµη ποικιλία Lane Late που άλλες χρονιές έπιανε πολύ καλές τιµές την περίοδο του Πάσχα, φέτος πουλιέται στα επίπεδα των 20-30 λεπτών το κιλό.

Πολλά από τα δέντρα στην περιοχή της Λακωνίας έχουν ακόµα µεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε ανθοφορία, γεγονός που επιβαρύνει τα δέντρα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς. Μάλιστα αυτή την εποχή συνηθίζεται να γίνεται η λίπανση των δέντρων, ωστόσο φέτος ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που έχουν τη ρευστότητα να πραγµατοποιήσουν τις καλλιεργητικές τεχνικές. Στην Άρτα, οι τιµές παραγωγού για τα επιτραπέζια πορτοκάλια διαµορφώνονται στα 10-15 λεπτά το κιλό, ενώ τα πορτοκάλια για χυµοποίηση πωλούνται στα 7 λεπτά το κιλό. Τοπικοί παράγοντες αναφέρουν πως στα κτήµατα έχουν µείνει περί τους  15.000 τόνους

Προβλήµατα µε χαµηλές τιµές αντιµετωπίζουν και οι παραγωγοί σε Ιταλία και Ισπανία. Πίεση που αποδίδεται στον αυξηµένο ανταγωνισµό των πορτοκαλιών από Αίγυπτο, Μαρόκο και Νότιο Αφρική, τα οποία  λόγω  µικρού κόστους παραγωγής πωλούνται φθηνότερα στην ευρωπαϊκή και ρωσική αγορά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία