BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ο ιός του Παναμά φέρνει καταστροφή για την μπανάνα

Κόκκινος συναγερµός έχει σηµάνει από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τροφίµων αναφορικά µε τη βιωσιµότητα της παγκόσµιας παραγωγής µπανάνας λόγω της µετάλλαξης του ισχυρού µύκητα γνωστού ως «νόσος του Παναµά».

Ο ιός του Παναμά φέρνει καταστροφή για την μπανάνα

5
0
Με κατεπείγουσα ανακοίνωση του ο Οργανισµός Γεωργίας και Τροφίµων του ΟΗΕ (FAO) αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδοµάδες έχει αυξηθεί δραµατικά η διάδοσή του, όταν λόγω των εξαγωγών µεταδόθηκε από τη Νοτιοανατολική Ασία όπου πρωτοεµφανίστηκε, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι εµπειρογνώµονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αποτελεσµατική αντιµετώπιση καθώς έχει ήδη µεταφερθεί σε µεγάλες καλλιέργειες µπανάνας στη Λατινική Αµερική , όπου η ασθένεια απειλεί να καταστρέψει απέραντες φυτείες της φηµισµένης ποικιλίας Cavendish

Για κάποιες χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής όπου η µπανάνα αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία διατροφής, οι συνέπειες της κρίσης αναµένεται να δηµιουργήσουν χαρακτηριστικά διατροφικής κρίσης.  Επιπλέον, η µετάδοση της ασθένειας στη αµερικανική ήπειρο αναµένεται να έχει άµεσες συνέπειες στο παγκόσµιο εµπόριο µπανάνας, καθώς το 60% των εξαγωγών µπανάνας πραγµατοποιούνται από 4 χώρες της κεντρικής και νότιας Αµερικής. Οι συγκεκριµένες οικονοµίες αναµένεται να δεχθούν µεγάλο πλήγµα χάνοντας µία βασική πηγή εσόδων, ενώ έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι 3 κύριοι κολοσσοί που κυριαρχούν στην αγορά.

Η παγκόσµια αγορά µπανάνας είναι από τις πιο ολιγοπωλιακές αγορές αγροτικών προϊόντων, καθώς πια το 90% της παγκόσµιας αγοράς κυριαρχείται από το νέο κολοσσό ChiquitaFyffes, ακολουθεί η Dole και µετά η Del Monte.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία