BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ξεκινούν οι ψεκασμοί για το ευρύτομο της αμυγδαλιάς

Σε διάφορες περιοχές της Π.Ε. Σερρών μετά από επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες καρπών διαπιστώθηκε ότι άρχισε η έξοδος του εντόμου ευρύτομου της αμυγδαλιάς στις πρώιμες περιοχές και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται τις και στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές.

Ξεκινούν οι  ψεκασμοί για το ευρύτομο της αμυγδαλιάς

1
0
Το ευρύτομο,  είναι ο σημαντικότερος εχθρός της Αμυγδαλιάς διότι προσβάλλει αποκλειστικά τον καρπό και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Ανήκει στα Υμενόπτερα και μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο. Έχει μία γενεά το έτος

Άμεσα συνιστάται να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί στις πρώιμες περιοχές (Άμπελοι και ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βισαλτίας) και μετά από 3-4 ημέρες στις μεσοπρώιμες (Παλαιοκώμη, Μεσολακκιά κ.ά) και όψιμες περιοχές (ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σιντικής). Επειδή,  πλέον δεν υπάρχουν εγκεκριμένα διασυστηματικά εντομοκτόνα τα οποία καταπολεμούν την προνύμφη του εντόμου, η αντιμετώπιση στηρίζεται στην καταπολέμηση των ακμαίων πριν αυτά ωοτοκήσουν στους καρπούς. Έτσι οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6-8 ημέρες μέχρι την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποικιλία Texas που είναι πιο ευαίσθητη στην προσβολή από το ευρύτομο

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γεωργικά φάρμακα που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα.     
      
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία