BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Σαπίζει στα δένδρα η παραγωγή Βαλέντσια

Με µειωµένη ζήτηση και χαµηλές τιµές παραγωγού ξεκίνησε πριν από λίγες ηµέρες η φετινή εµπορική περίοδος στα πορτοκάλια Βαλέντσια, µε αποτέλεσµα η διαδικασία της συγκοµιδής να προχωράει µε αργούς ρυθµούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Μέτρα πριν και μετά την τριστέτσα

0
0
Αρκετοί παράγοντες της αγοράς διατηρούσαν ελπίδες ότι η έναρξη της συγκοµιδής στα Βαλέντσια θα άλλαζε σε ένα βαθµό την εικόνα της αγοράς των επσπεριδοειδών, ωστόσο οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν και πλέον οι παραγωγοί κάνουν λόγο για µια από τις χειρότερες εµπορικές χρονιές των τελευταίων 10 ετών, αφού αρκετά χωράφια σε όλη τη χώρα παραµένουν αµάζευτα.

Οι τιµές παραγωγού για τα πορτοκάλια Βαλέντσια διαµορφώνονται τις τελευταίες ηµέρες στα 10 λεπτά το κιλό, σηµαντικά χαµηλότερα από τα επίπεδα που είχαν ξεκινήσει πέρυσι την ίδια εποχή, όταν οι τιµές έφταναν τα 20-25 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, οι έµποροι που µπαίνουν αυτές τις µέρες στα χωράφια, διακρίνουν την ανάγκη των παραγωγών να πουλήσουν το προϊόν τους και πραγµατοποιούν αυστηρή διαλογή εντός του οπωρώνα, ρίχνοντας κάτω τα ψιλά πορτοκάλια που πάνε για χυµό. Στη συνέχεια οι παραγωγοί πρέπει να πληρώσουν συγκοµιστικά για να τα µαζέψουν και να πληρωθούν µε 5-7 λεπτά το κιλό από τις βιοµηχανίες χυµοποίησης.

Τα πορτοκάλια της όψιµης ποικιλίας Lane Late πωλούνται αυτές τις µέρες στα επίπεδα των 28 λεπτών το κιλό, σηµειώνοντας µια σχετική άνοδο σε σύγκριση µε τις προηγούµενες εβδοµάδες, ωστόσο πρόκειται για τιµές µειωµένες περισσότερο από 50%, αφού πέρυσι την ίδια εποχή έφταναν τα 60-70 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά τα όψιµα µανταρίνια της ποικιλίας Ορτανίκ, που πέρυσι είχαν µια πολύ καλή απορρόφηση τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από το εξωτερικό, και οι τιµές τους έφταναν στα 60 λεπτά το κιλό, φέτος πωλούνται µόλις στα 15 λεπτά το κιλό και µε τη ζήτηση να παραµένει περιορισµένη.

Εν τω µεταξύ, σε λίγες ηµέρες αναµένεται να ξεκινήσει η συγκοµιδή των εσπεριδοειδών στη Νότιο Αφρική και καθώς η περσινή απαγόρευση των εισαγωγών ήταν προσωρινή, έχει ξεκινήσει δηµόσια συζήτηση για την απειλή εξάπλωσης της ασθένειας της µαύρης κηλίδας και στα ευρωπαϊκά εσπεριδοειδή. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από Ισπανούς και Ιταλούς παραγωγούς εσπεριδοειδών. Συγκεκριµένα, η ισπανική ένωση Νέων Αγροτών Asaja-Andalucia, ζητά να κλείσουν τα σύνορα για τα φρούτα της Νοτίου Αφρικής που είναι µολυσµένα. «Τα µέτρα που έχει λάβει η Κοµισιόν δεν είναι αποτελεσµατικά κι αν δεν εµποδιστεί η ασθένεια, οι συνέπειες για τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες θα είναι σηµαντικές», τονίζει σε ανακοίνωσή της. 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία