BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Σέρβις στη βιομηχανία η αναστάτωση με τα ροδάκινα

Βούτυρο στο ψωμί της κονσερβοβιομηχανίας τα επιτραπέζια ροδάκινα που δεν έφυγαν για τη Ρωσία λόγω του εμπάργκο, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί σε αυτό το φύλλο της η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Αυγούστου.

Σέρβις στη βιομηχανία η αναστάτωση με τα ροδάκινα

0
0

Οι αποζημιώσεις που έρχονται για τις αποσύρσεις σε ιδρύματα και απόρους δεν λύνουν το πρόβλημα, δίνοντας άλλοθι για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές παραγωγού και των συμπύρηνων, ενώ κάνουν «χαλάστρα» στα ροδάκινα που είχαν βρει κανάλια διανομής. Στο κενό οι προσδοκίες από το μέτρο της προώθησης, αφού το σχετικό κονδύλι για την Ελλάδα μόλις που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.  

Στον κικεώνα της γραφειοκρατίας δείχνουν να χάνονται οι κοινοτικές αποζηµιώσεις για τα επιτραπέζια ροδάκινα, την ώρα που η αγορά έχει χάσει το µπούσουλά της, οι τιµές έχουν γίνει λάσπη και οι αγρότες πηγαινοέρχονται στα βουλευτικά γραφεία. Τα 26,9 λεπτά το κιλό αποζηµίωση αποσύρσεων για τους οργανωµένους παραγωγούς και τα µισά περίπου (13,5) για τους µεµονωµένους, έχουν ανάψει φωτίες στα καφενεία, παρ’ όλο που το πιθανότερο είναι πως στο τέλος πολύ λίγες θα είναι οι ποσότητες που θα δικαιολογήσουν την κοινοτική ενίσχυση.  

Περισσότεροι από 60.000 τόνοι αδιάθετα ροδάκινα έχουν συγκεντρωθεί σε εννέα νοµούς της χώρας (Πέλλας, Ηµαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης). Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των παραγωγών η ζηµιά κοστολογείται στα 40 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τα 30 εκατ. ευρώ που φέρεται να δίνει η Κοµισιόν για τα συγκεκριµένα είδη σε όλη την ΕΕ (µε κύριους αποδέκτες Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα), ενώ το υπουργείο τώρα επιχειρεί να κατεβάσει τον δείκτη των προσδοκιών αφού µε βάσει τα διαθέσιµα κονδύλια από την ΕΕ τα ποσά για εν λόγω είδη δεν πρόκειται να ξεπεράσουν για τη χώρα µας τα 10-15 εκατ. ευρώ. Η ποσότητα δε, που είναι δυνατόν να αποζηµιωθεί κυµαίνεται από 10.000 µέχρι 40.000  τόνους µε την κατά κιλό αποζηµίωση να διαµορφώνεται αντίστοιχα από 25 λεπτά µέχρι 1 ευρώ το κιλό, καθ’ όσον το συνολικό προς διάθεση ποσό για το σκοπό αυτό δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Διχάζουν τους παραγωγούς οι αποσύρσεις  

Εν τω μεταξύ, σε σύνθετη διαδικασία αναδεικνύεται το θέµα των αποζηµιώσεων στους πληγέντες από το εµπάργκο της Ρωσίας ροδακινοπαραγωγούς, αφού η λύση της δωρεάν διάθεσης 10.000 τόνων σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες και ιδρύµατα δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, ενώ τα χρήµατα που προβλέπονται για την εν λόγω διαδικασία δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγµή και η επιλογή της προώθησης για τις υπόλοιπες αδιάθετες ποσότητες που προσεγγίζονται στους 30.000 τόνους δεν φαίνεται να ακουµπά πάνω στο πρόβληµα, αφού σύµφωνα µε τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισµό 913/2014 της Επιτροπής, το σχετικό κονδύλι από το εν λόγω κοινοτικό πρόγραµµα συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ δίνει για τη χώρα µας µόλις 317.215 ευρώ!

Τι προβλέπει ο Κανονισμός για την απόσυρση

Tα ποσά στήριξης για την προώθηση ροδάκινων και νεκταρινιών (µόλις 317.215 για την Ελλάδα) αλλά και το θεσµικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθείται για τις αποσύρσεις καθορίζει ο τελευταίος εκτελεστικός κανονισµός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (913/2014), που υπέγραψε στις 21 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στον κανονισµό τονίζεται ότι οι αποσύρσεις δεν αποτελούν µόνιµη εναλλακτική διέξοδο για τα προϊόντα αντί της διάθεσής τους στην αγορά και, ταυτόχρονα, λαµβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω µέτρο αποτελεί αποτελεσµατικό µέσο για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων.

«∆ηµοσιεύθηκε ο Κανονισµός για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια µε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη χωρίς δυστυχώς να λάβει υπόψη τις απόψεις των ενδιαφεροµένων στην προς τούτο συγκληθείσα την Παρασκευή 22 Αυγούστου Οµάδα εµπειρογνωµόνων. Πιστεύουµε ότι θα υπάρξει παρέµβαση τόσο από την ελληνική όσο και από άλλες κυβερνήσεις για διορθώσεις. Αναµένεται και η έκδοση του Κανονισµού για τα άλλα προϊόντα και θέλουµε να πιστεύουµε ότι δεν θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική», το πρώτο σχόλιο του ειδικού σύµβουλου του Incofruit Γιώργου Πολυχρονάκη.

Σύµφωνα  πάντως µε το σκεπτικό της Κοµισιόν, τα µέτρα λαµβάνονται  λόγω των υψηλών εποχικών επιπέδων εφοδιασµού σε ροδάκινα και νεκταρίνια, καθώς και της επιβράδυνσης της κατανάλωσης λόγω δυσµενών καιρικών συνθηκών στην κορύφωση της συγκοµιδής, που προκάλεσαν προβλήµατα στην αγορά και σηµαντική µείωση των τιµών. Επίσης, η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της περιορισµένης δυνατότητας αποθήκευσης των ευαλλοίωτων αυτών φρούτων, σε συνδυασµό µε την αναγγελθείσα από τη Ρωσία απαγόρευση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών από την Ένωση.

«Για τον λόγο αυτό οι αποσύρσεις από την αγορά αποτελούν αποτελεσµατικό µέτρο διαχείρισης κρίσης σε περίπτωση πλεονασµάτων οπωροκηπευτικών λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων περιστάσεων. Για να µετριαστεί ο αντίκτυπος της απότοµης µείωσης των τιµών το φετινό καλοκαίρι, είναι σκόπιµο να αυξηθεί προσωρινά η χρηµατοδοτική συνδροµή που παρέχει η Ένωση για τις αποσύρσεις από την αγορά µε σκοπό τη δωρεάν διανοµή σε ορισµένους φορείς, όπως φιλανθρωπικές οργανώσεις και σχολεία», αναφέρει η  απόφαση.  Ως εκ τούτου, η χρηµατοδοτική συνδροµή της Ένωσης θα πρέπει να καλύπτει έως και 10 %, κατ’ ανώτατο όριο, του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εµπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών.

Να σηµειωθεί ότι οι παραγωγοί που δεν είναι µέλη οργάνωσης παραγωγών θα πρέπει να λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάµενης χρηµατοδοτικής συνδροµής της Ένωσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία