BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Έντονη η παρουσία καρπόκαψας στις αχλαδιές

Λίγο µετά την έναρξη της τρίτης πτήσης του εντόµου της καρπόκαψας στις αχλαδιές, οι γεωπόνοι των κατά τόπους ∆ιευθύνσεων Γεωργίας δίνουν στους καλλιεργητές το χρονοδιάγραµµα των ψεκασµών, προκειµένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Τα ξυλοφάγα μπαίνουν στα περιβόλια

0
0

Από το Ηράκλειο της Κρήτης µέχρι τη Μακεδονία, στα δίκτυα παγίδευσης οι συλλήψεις του εντόµου συνεχίζονται, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν στους καλλιεργητές αχλαδιάς να προχωρήσουν στις απαραίτητες επεµβάσεις, µε τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Όπως αναφέρεται, η έναρξη των ωοτοκιών ξεκίνησε εδώ και λίγες µέρες ενώ εντοπίζονται και οι πρώτες εκκολάψεις.

Οι γεωπόνοι του περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου σηµειώνουν ότι ιδιαίτερη προστασία απαιτούν οι αχλαδιές στις ορεινές και ηµιορεινές περιοχές, µε τους ψεκασµούς να ξεκινούν άµεσα, από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ιδιαίτερη προσοχή, τονίζουν, θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του σκευάσµατος ως προς τις ηµέρες αναµονής πριν τη συγκοµιδή.

Αντίστοιχα, οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας, διαχωρίζουν σε τρεις κατηγορίες τον κατάλληλο χρόνο επέµβασης ανάλογα µε τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως εξής:

Αν πρόκειται για βιολογικά σκευάσµατα, η εφαρµογή πρέπει να γίνει 30 µε 31 Αυγούστου και δύο επαναλήψεις στις 6-7 και 14-15 Σεπτεµβρίου. Στην περίπτωση φυτοπροστατευτικών µε εφαρµογή κατά την εναπόθεση και κατά την εκκόλαψη των ωών, ο ψεκασµός συνιστάται αυτές τις ηµέρες. Μάλιστα, οι γεωπόνοι τονίζουν ότι επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, οι καλλιεργητές πρέπει να µεριµνήσουν ώστε να καλυφθούν µε επιµεληµένη εφαρµογή του ψεκασµού οι κορυφές των δέντρων.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η επιλογή των φυτοπροστατευτικών, προκειµένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας, τονίζουν οι γεωπόνοι.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία