BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Θέλουν ακόμα 1,5 μήνα τα ακτινίδια για να πιάσουν τα 6,2 brix

Τα brix στα ακτινίδια αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις δειγμάτων, είναι πολύ χαμηλά και δείχνουν με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία ότι χρειάζεται ακόμα περίπου 1,5 μήνας για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε συγκομιδή, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Θέλουν 6,2 brix τα ακτινίδια κατά τη συγκομιδή

3
0

Με αφορμή το αριθ 3610/108686/1.9.2014 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκαν οδηγίες στις αρμόδιες ΔΑΟΚ/ΔΑΟ των περιφερειακών ενοτήτων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα ακτινίδια με βάση την  αριθ 290524/3.9.2010 Υ.Α (ΦΕΚ 1521/Β/7.9.2010) για τον «καθορισμό τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής των εμπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων…», υπενθυμίζοντας την αρμοδιότητα τους για τον  ορισμό της ημερομηνίας συγκομιδής .

Η ανωτέρω απόφαση του υπουργείου αναφορικά με τη νέα χρονιά του ακτινιδίου προβλέπει τα εξής:

1. Την εκτίμηση του βαθμού ωριμότητας των ακτινιδίων μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης

2. Την έκδοση απόφασης για την έναρξη της συγκομιδής από της Διευθύνσεις Γεωργίας κάθε περιοχής

3. Την τυποποίηση-συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον αυτά έχουν τουλάχιστον 6,2 Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%

4. Τη διάθεση των ακτινιδίων από τους διακινητές αφού αυτά έχουν πρώτα αποκτήσει τουλάχιστον 9,5 Brix

5. Διατάξεις που αφορούν τη συμμόρφωση και τις κυρώσεις όσων παραβιάζουν τις αποφάσεις αυτές.

«Δυστυχώς όμως ενώ θέλαμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα συγκομιδής άωρων και ακατάλληλων προϊόντων και δεν θα υπάρξει διακίνησή τους προς τις καταναλωτικές αγορές, εν τούτοις για άλλη μια χρονιά  είτε λόγω της βουλιμίας  «κάποιων» για «αρπαχτές» είτε λόγω  έλλειψης εποπτείας και ελέγχου, συγκομίσθηκαν χωρίς την έκδοση Απόφασης Συγκομιδής ακτινίδια ποικιλιών Τσεχελίδης και Hayward με βαθμό ωριμότητος.4,8 Brix (εργαστήρια Agrolab), με ατομικές αποφάσεις σε παραγωγούς, κατ’ εξαίρεση της ΥΑ και κατ επιλογή. Αυτό, πέραν των άλλων, συνιστά άδικη μεταχείριση έναντι των λοιπών παραγωγών της ίδιας ποικιλίας και της ίδιας περιοχής ,αλλά  ίσως οδηγεί και στην ταυτότητα των διατακτών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit – Hellas) Γιώργος Πολυχρονάκης.

Να σημειωθεί ότι από άλλες αναλύσεις δειγμάτων, οι μέσοι όροι για τα ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης ήταν 4,20 και για τα ακτινίδια Hayward 4,36 Brix. Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται, είναι πως οι τιμές Brix είναι πολύ χαμηλές και δείχνουν (με βάση και τη μέχρι τώρα εμπειρία) πως ακόμη θέλουμε περίπου 1,5 μήνα για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε συγκομιδή (ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν).

«Επί πλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι ποσότητες εξήχθησαν με Πιστοποιητικά Ποιότητος και Φυτοϋγείας προς τρίτες χώρες ,αλλά και εμφανίστηκαν στις καταναλωτικές αγορές ελληνικά ακτινίδια που δεν ανταποκρίνονταν στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και είχαν κακή εμφάνιση, που οφείλεται σε μετασυλλεκτικές αδυναμίες ποικιλίας που είχε συγκομισθεί πρόωρα .Είναι θλιβερό να συναντά κανείς στις λαϊκές αγορές ακτινίδια που θυμίζουν «κοτρώνα» και τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ωριμάσουν ποτέ για να καταναλωθούν.

Αναμένουμε να βρεθούν τόσο οι υπεύθυνοι «έμποροι» διακινητές όσο και οι υπεύθυνοι των δημοσίων ελεγκτικών οργάνων που επέτρεψαν την πρόωρη εμπορία τους και κινδυνεύει να δυσφημισθεί η φήμη των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές

Αυτή η φήμη που σε βάθος χρόνου κτίστηκε δεν πρέπει με ισχυρισμούς έωλους και επικίνδυνους να την κλονίσουμε με κίνδυνο λόγω και του εμπάργκο της Ρωσίας να μείνει αδιάθετη η αναμενόμενη καλή ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή λόγω δυσφήμισης», καταλήγει η ανακοίνωση του Incofruit.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία