Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η βερικοκιά καλλιεργείται κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Μακεδονία σε έκταση που φθάνει τα 62000 στρέμματα και παράγονται περίπου 75.000 τόνοι βερίκοκα. Από αυτή την ποσότητα το 20% προορίζεται για μεταποίηση
Κονσέρβες βερίκοκου
Τα βερίκοκα για χυμοποίηση είναι μεταξύ των 15.000-17.000 τόνων
Οι τιμές παραγωγού για την πρώτη ύλη (βερίκοκο) που οδηγήθηκε για κονσέρβα διαμορφώθηκαν ως εξής
Αντίστοιχα οι τιμές παραγωγού πρώτης ύλης για χυμό διαμορφώθηκαν ως εξής
Κονσέρβες βερίκοκου
Εμπορικό έτος |
Ποσότητες (τόνους) |
2009 |
9.910 |
2010 |
9.000 |
2011 |
16.000 |
2012 |
15.000 |
2013 |
12.000 - 14.000 (εκτίμηση) |
Οι τιμές παραγωγού για την πρώτη ύλη (βερίκοκο) που οδηγήθηκε για κονσέρβα διαμορφώθηκαν ως εξής
Εμπορικό έτος |
€/κιλό |
2008 |
0,31 |
2009 |
0,30-0,33 |
2010 |
0,38-0,40 |
2011 |
0,38-0,40 |
2012 |
0,20-0,22€/κιλό και 0,26-0,28€/κιλό. |
Εμπορικό έτος |
€/κιλό |
2010 |
0,25 |
2011 |
0,20 |
2012 |
0,08 |
2013 |
0,12-0,13 |