BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Έντομα πλήττουν την Κεφαλληνιακή ελάτη στον Ταΰγετο

Εκτεταμένη και αρκούντος σοβαρή προσβολή της Κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica) στο δάσος του Ταϋγέτου, καταγράφει έρευνα του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Έντομα πλήττουν την Κεφαλληνιακή ελάτη στον Ταΰγετο

5
1
Οι τεχνολόγοι γεωπόνοι, πέρα από τις μελέτες που εκπονούν σε θέματα γεωργικής παραγωγής, εξετάζουν και το δασικό σύστημα του βουνού της Λακωνίας, όπου διαπιστώνουν πως τα έλατα πλήττονται από επιβλαβή έντομα, τα οποία προξενούν ξηράνσεις των βελονών. Όπως σημειώνουν, ενώ αρχικά η προσβολή παρουσιάστηκε περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο, σε χρονικό διάστημα δύο ετών εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα τα συμπτώματα εκτείνονται σε όλη τη περιοχή του δάσους της Βασιλικής έως και πέρα της μονής της Παναγίας της Γιάτρισσας. Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για παρόμοια συμπτώματα στην ανατολική πλευρά του Ταΰγετου (πέριξ του καταφυγίου)

Με σκοπό την ταυτοποίηση του εντόμου, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) πραγματοποίησε πρόσφατα επιτόπια επίσκεψη και δειγματοληψία στην περιοχή. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το έντομο που προκάλεσε τις εκτεταμένες ζημιές είναι το μικρολεπιδόπτερο Epinotia subsequana Haw (Lepidoptera, Tortricidae), το οποίο αυτήν την περίοδο σημειώνει μια έντονη πληθυσμιακή έξαρση. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο κατά τόπους εντοπισμός νεκρών δένδρων ελάτης που οφείλεται στην συνδυασμένη δράση του ανωτέρω λεπιδοπτέρου με δευτερογενείς προσβολές από φλοιοφάγα έντομα

Επόμενο βήμα της μελέτης είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, για το οποίο θα συνεργαστούν το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του ΙΔΕ Θεσσαλονίκης. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται μια σειρά προκαταρκτικών ερευνών, ώστε σύντομα να προσδιοριστεί η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί τόσο η ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου όσο και ο περιορισμός του υπάρχοντος πληθυσμού του.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-10-2014 13:05Πάνος Β. Πετράκης

Πιστεύω ότι θα έπρεπε πριν από την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση του θέματος να ερωτηθούν σχετικά΄τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασών που είναι υπεύθυνα για τον Ταΰγετο. Έχουν γίνει από πέρυσι σχετικά έγγραφα, και το φαινόμενο παρακολουθείται επισταμένως από τη δασολόγο κυρία Θ. Ανδρινοπούλου (Δνση Δασών Μεσσηνίας) και τον κύριο Η. Κοκτάκο (Δνση Δασών Λακωνίας) καθώς και από εμένα προσωπικά (Π. Β. Πετράκης, Δασική Εντομολογία του Ινστιτ. Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Τέρμα Αλκμάνος, Αθήνα). Με τον κύριο Δ. Αβτζή μάλιστα ετοιμάζουμε σχετική ημερίδα στο ΙΜΔΟ για το θέμα της Epinotia subsequana, το οποίο σημειωτέον έχει προσδιοριστεί από εμάς από πέρυσι και για το οποίο έχουν αποσταλεί και υπάρχουν σχετικά επίσημα έγγραφα σε αρκετούς φορείς, ανάμεσά τους και στην υπό κατάργηση Γεν. Γραμμα. Δασών (ΥΠΕΚΑ). Σας αποστέλλω επίσης και το πρόσφατο σχετικό έγγραφο, που ετοιμάστηκε και απεστάλη από εμάς. “… Όμως σε παρατηρήσεις που έγιναν στα δείγματα του Δάσους της Βασιλικής και σε δικές μας παρατηρήσεις βρέθηκε ότι η νεκρώσεις δένδρων ελάτης είναι περισσότερες αυτήν την χρονιά. Στο δάσος της Βασιλικής διαπιστώθηκε προχωρημένη προσβολή από βελονορυκτικά έντομα της οποίας πρώιμα στάδια είχαν παρατηρηθεί και σε προηγούμενες αυτοψίες. Πρόκειται για το κοινό φυλλορυκτικό έντομο Epinotia subsequana (Haworth, 1811). Το είδος αυτό έχει βρεθεί και στα Πυρηναία από τον Dr G. Sanchez Peña, με τον οποίο είχαμε κατ’ ιδίαν σχετικές συζητήσεις, ο οποίος πρότεινε την μελέτη του βιολογικού κύκλου πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης [Bol. San. Veg. Plagas, 26:21-26, 2000]. Επίσης το βελονορυκτικό έντομο Argyresthia (Argyresthia) atlanticella Rebel 1940 [Argyresthia fundella], Lep., Yponomutidae, έχει παλαιότερα αναφερθεί από την περιοχή αλλά η εύρεσή του μάλλον είναι λανθασμένη. Επισκέψεις στην περιοχή μπορούν να συνεισφέρουν στην διερεύνηση του βιολογικού κύκλου του εντόμου και να καταδείξουν αντίστοιχες μεθοδολογίες διαχείρισης. Η συλλογή του εντόμου θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια της (ημιποσοτικής) εκτίμησης της πληθυσμιακής πυκνότητας. Πρέπει να παρατηρείται επισταμένα το φαινόμενο εφόσον οι νεκρώσεις είναι στην φάση της επέκτασης και πιθανόν να έχουν προσβάλει επιπλέον είδη κωνοφόρων εφόσον το είδος E. subsequana προσβάλει και την ερυθρελάτη αλλά και τη Pseudotsuga menziesii.” Π. Β. Πετράκης, Ινστ. Μεσογ. Δασ. Οιοσυστ. & Τεχν. Δασικ. Προϊόντων, Τέρμα Αλκμάνος , 11528 Ιλίσια, Αθήνα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία