BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Πιέζεται η εγχώρια αγορά από τα τουρκικά λεμόνια

Η προσφορά στην εγχώρια αγορά, τα χωράφια που µπήκαν πρόσφατα στην παραγωγή, και η επίδραση των εισαγωγών απο την Τουρκία είναι οι βασικοί παράγοντες που διαµορφώνουν την αγορά λεµονιού στη χώρα µας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Νέους μνηστήρες βρίσκει η λεμονιά

3
0
Στα 30-40 λεπτά κυµαίνεται η µέση τιµή παραγωγού για τα λεµόνια Ιντερντονάτο στη χώρα, ανάλογα πάντα µε τη διαθεσιµότητα. Γενικά, οι τιµές διαφέρουν ελαφρώς ανά περιοχή και έχουν µειωθεί σε σχέση µε τηναρχική

Ειδικότερα, οι τιµές ήταν αρκετά ικανοποιητικές το Σεπτέµβριο, όταν δεν υπήρχε µεγάλη διάθεση του προϊόντος, ενώ µέχρι το χειµώνα αναµένεται µείωση έως και 10 λεπτά, σύµφωνα µε τον παραγωγό κ. Τσουκαλά απο την Λακωνία.

Η τιµή παραγωγού στις 10 Σεπτεµβρίου ήταν στα 80 λεπτά και κατόπιν έπεσε στα 40 παρά τις ελάχιστες εµπορικές κινήσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί, σύµφωνα µε τον παραγωγό Παναγιώτη Παπαγγελή από την Τροιζηνία.

Ωστόσο, τις τελευταίες 10 µέρες παρατηρείται «µεγάλη καθίζηση», καθώς δεν υπάρχει απορρόφηση. Η σταδιακή αυτή µείωση των τιµών οφείλεται στην είσοδο κάποιων νέων κτηµάτων στην παραγωγή, τα οποία έχουν φυτευτεί και εµβολιαστεί τα τελευταία χρόνια, εξηγεί ο κ. Παπαγγελής.

Παράλληλα, η παραγωγή λεµονιών στις χώρες της Μεσογείου αναµένεται µειωµένη σε ποσοστό της τάξεως του 6%, όπως ανακοινώθηκε κατά την Γενική Συνέλευση της CLAM, που πραγµατοποιήθηκε 16 και 17 Οκτωβρίου, στη Μαδρίτη.
Ελαφρώς αναµένεται να µειωθεί στην χώρα µας η παραγωγή λεµονιών σε σύγκριση µε πέρυσι, φτάνοντας τους 55.000 τόνους (πέρσι 55.500), σύµφωνα µε τα στοιχεία της CLAM

Φυτοϋγειονοµικά ∆ιαβατήριαΑν συνυπολογίσουµε και το πρόβληµα που δηµιουργείται µε τις αθρόες εισαγωγές λεµονιών από την Τουρκία, οι τιµές για το ελληνικό προϊόν θα πιεστούν περισσότερο.
Οι εισαγωγές από την Τουρκία αποτελούν εχθρό για το Ιντερντονάτο, καθώς ο ανταγωνισµός είναι αθέµιτος. Μάλιστα, ως τρίτη χώρα µπορεί και εισάγει ελεύθερα φυτοπροστατευτικά που εδώ και χρόνια η ΕΕ έχει απαγορεύσει (Lebaycid, κλπ)
Τα απαγορευµένα από την ΕΕ φυτοπροστατευτικά, βρίσκουν το δρόµο στο τραπέζι των καταναλωτών µέσω των εισαγωγών λεµονιών από την Τουρκία, εξηγεί ο κ. Παπαγγελής
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτη κρίνεται η επιλογή της ποικιλίας µε φυτουγειονοµικά διαβατήρια, όπως επεσηµαίνει ο κ. Καρυτσίωτης, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας, ώστε να αποφευχθούν οι επιµολύνσεις των χωραφιών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία