BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ορθή διαχείριση καρυδεώνα και αξιοποίηση αρωματικών σε εκδηλώσεις στη Δράμα

Το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής συγκέντρωσαν, οι δύο ενημερωτικές ημερίδες για την καλλιέργεια της καρυδιάς και την αξιοποίηση των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών που διοργάνωσε, στις 18 και 20 Νοεμβρίου αντίστοιχα, το Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα.

Εκπαίδευση στα κηπευτικά από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

0
0
Πιο συγκεκριμένα, τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας της Καρυδιάς» παρακολούθησαν περίπου 120 αγρότες και υποψήφιοι επενδυτές από τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Ξάνθη, τη Καβάλα και τη Λάρισα

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Κέντρου «Δήμητρα» ο καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Νάνος Γεώργιος, παρουσίασε διεξοδικά και αναλυτικά όλα εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην ορθή και αποτελεσματική διαχείριση ενός καρυδεώνα. Ο κ. Νάνος τόνισε μέσα από την εισήγησή του, ότι η καρυδιά μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας από ζεστές παραθαλάσσιες έως ορεινές ηπειρωτικές περιοχές

Μεγαλύτερο μερίδιο στις φυτεύσεις καρυδιάς έχει η ποικιλία Chandler με επικονιαστή την ποικιλία Franquette. Η άρδευση με σταγόνες θεωρείται το καταλληλότερο σύστημα, ενώ το κρίσιμο στάδιο άρδευσης είναι η περίοδος της έντονης ανάπτυξης των καρπών (από την καρπόδεση ως τον Ιούνιο), τόνισε ο εισηγητής. Το άζωτο είναι το στοιχείο που συμβάλλει περισσότερο στην παραγωγικότητα του δέντρου, περίπου 16 μονάδες Ν/στρ, με εφαρμογή σε 2-3 δόσεις. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι παραγωγοί στον φυτευτικό σύνδεσμο, ο οποίος όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος πρέπει να είναι 7Χ7 μ. ή 8Χ7 μ. και όχι λιγότερο, με την παρουσία επικονιαστών να καλύπτει έως το 25% των δέντρων

Τα δέντρα μπαίνουν στην πλήρη καρποφορία το 5ο έτος με δυνατότητα απόδοσης έως 250 κιλ/στρ., αλλά αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία συμπλήρωσε ο κ. Νάνος, είναι η συγκομιδή με μηχανικά μέσα (δονητές) και όχι με τα χέρια όπως γίνεται επί το πλείστον στη χώρα μας, για την μείωση του κόστους παραγωγής. Όσον αφορά τις τιμές για την ψίχα του καρυδιού στην εγχώρια αγορά είναι 8-10 ευρώ/κιλό

Συνοψίζοντας ο κ. Νάνος την ομιλία του, στάθηκε στο μετρίως υψηλό κόστος εγκατάστασης, στην δυσκολία εύρεσης καλών και πιστοποιημένων δενδρυλλίων και τέλος ότι μπορεί να αποδώσει καλά και σχετικά γρήγορα μόνο αν καλλιεργηθεί σωστά και εντατικά. Ακολούθησαν πληθώρα ερωτήσεων από τους παρευρισκομένους, στους οποίους ο κ. καθηγητής έδωσε κατατοπιστικές απαντήσεις

Η δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση ήταν μια εκπαίδευση 5 ωρών, που υλοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου με θέμα «Αξιοποίηση Αρωματικών Φυτών καλλιέργεια και μεταποίηση», που περιλάμβανε 2 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 3 ώρες εργαστήρια μεταποίησης ΑΦΦ. Εισηγήτρια της εκπαίδευσης ήταν η Δ/ντρια των Ινστιτούτων Φυτ. Παραγωγής Β. Ελλάδος του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ. Μαλούπα Ελένη. Την εκπαίδευση παρακολούθησαν 70 ενδιαφερόμενοι, από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στην εισαγωγή της εισήγησής της η κ. Μαλούπα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην βιοποικιλότητα της Ελληνικής χλωρίδας, τρίτη πλουσιότερη περιοχή παγκοσμίως, στην οποία φιλοξενείται περίπου το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης, εκ των οποίων πάνω από 700 είδη είναι ενδημικά της χώρας μας. Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των ελληνικών αυτοφυών ειδών διαδραματίζει ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων, αλλά και το εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» στα οποία προΐσταται η κ. Μαλούπα. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή ως πρώτη ύλη τόσο στην βιομηχανία τροφίμων, όσο στην φαρμακοβιομηχανία αλλά και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων, τόνισε η κ. Μαλούπα

Στη συνέχεια η εισηγήτρια της εκπαίδευσης παρουσίασε τα κυριότερα στοιχεία που αφορούν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών της χώρας μας (μελισσόχορτο, σατουρέγια ή θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, κρίταμο) και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που επένδυσαν στα ΑΦΦ με την δημιουργία και εμπορία καινοτόμων προϊόντων. Συνοψίζοντας την ομιλία της η κ. Μαλούπα, τόνισε ότι απαιτείται, συνεργασία παραγωγών και μεταποιητών με τα κέντρα έρευνας, ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου με στόχο την κάλυψη μεγάλου μέρους της εγχώριας και ευρωπαϊκής αγοράς, παραγωγή προϊόντων σταθερής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, ανταγωνιστικές συνθήκες καλλιέργειας (επιλογή κατάλληλης τοποθεσίας /είδος, χαμηλές εισροές, εκμηχάνιση κ.ά.) και τέλος συνεχής πληροφόρηση, εκπαίδευση, κατάρτιση, εξειδίκευση και επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων στον χώρο

Στο δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι εξασκήθηκαν επί τρίωρο στην παρασκευή και γευσιγνωσία ροφημάτων ΑΦΦ, στην παρασκευή αρωματικού αλατιού, αιθέριων ελαίων ρίγανης, θυμαριού, κρίταμου και τέλος παρασκεύασαν θεραπευτικό λάδι φασκόμηλου. Οι συμμετέχοντες έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την εκπαίδευση και δήλωσαν προς τον προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, κ. Άνθιμο Αναστασιάδη, την απαραίτητη ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης στον τομέα των ΑΦΦ και ιδιαίτερα στο θέμα της φαρμακογνωσίας-φαρμακολογίας



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία