BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Στο φουλ των εξαγωγών τους το επόμενο δίμηνο τα μήλα

Μουδιασµένα ξεκίνησε η φετινή εµπορική χρονιά για τα ελληνικά µήλα, αφού από τη µια η ζήτηση κινείται υποτονικά στο εσωτερικό της χώρας και από την άλλη οι επιπτώσεις από το ρωσικό εµπάργκο ακουµπούν πλέον και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, µε αποτέλεσµα να πιέζονται οι τιµές, κατά περίπου 5-10 λεπτά για τον παραγωγό.

Ξεκινάει η υποβολή δικαιολογητικών για πληρωμές στα Συστήματα Ποιότητας

1
0
Την ίδια στιγµή κι ενώ ορισµένες ελληνικές επιχειρήσεις αποπειρώνται να ανοίξουν την αγορά της Σαουδικής Αραβία, για να εκτονωθούν οι πιέσεις, κάποιοι αµετανόητοι συνεχίζουν τις… κουτοπονηριές, µε εξαγωγές χωρίς προδιαγραφές, θέτοντας σε κίνδυνο συνολικά την εικόνα του προϊόντος

Η συνολική εγχώρια παραγωγή εκτιµάται ότι υπερέβη τους 220.000 τόνους µήλων και σύµφωνα µε τον επικεφαλής της ΓΕΟΚΑ ΑΕ, στην Καστοριά ∆ήµο Μωϋσίδη, αποµένουν να πωληθούν, µέχρι τον Απρίλιο του 2015, γύρω στους 150-170.000 τόνους. Η ΓΕΟΚΑ προς το παρόν έχει πουλήσει περί τους 3.000 τόνους, επί συνολικής παραγωγής 15.000 τόνων, µε τιµές που κυµάνθηκαν περί τα 50-55 λεπτά το κιλό, χαµηλότερες 5 µε 10 λεπτά από πέρυσι.

«Έγινε µια προσπάθεια στις αρχές Σεπτεµβρίου, επειδή είχαµε ακούσει ότι οι έµποροι από την Ελλάδα αλλά κι από το εξωτερικό θα επιχειρήσουν να πάρουν τα µήλα κοψοχρονιά, να µαζευτούµε οι εξαγωγείς από τη Βόρεια Ελλάδα, να το αποτρέψουµε. Έως ένα σηµείο το καταφέραµε. Κρατηθήκαµε για λίγο στα 60-65 λεπτά το κιλό, όµως σταδιακά το µέτωπο έσπασε και οι τιµές πιέστηκαν», µας εξηγεί ο κ. Μωϋσίδης, διευκρινίζοντας ότι κάποιοι είχαν άµεση ανάγκη από ρευστό και πούλησαν πιο φθηνά, ενώ άλλοι δεν διαθέτουν υποδοµή (ψυγεία) αποθήκευσης και δεν µπορούσαν να περιµένουν.

∆ιαπιστώθηκαν, πάντως και κρούσµατα µε πωλήσεις µήλων στο εξωτερικό κατευθείαν από το χωράφι, χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές. «Έφυγαν ποσότητες προς την Αίγυπτο σε κλούβες και σε κοντέινερ, χωρίς να έχουν πλυθεί, ή να έχουν συσκευαστεί, χωρίς ελέγχους», σηµειώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Νίκος Κουτλιάµπας, κάνοντας λόγο για συνήθεις κουτοπονηριές που πιέζουν τις τιµές και θέτουν σε κίνδυνο την εικόνα του ελληνικού µήλου στια γορές του εξωτερικού.

Την κατάσταση επιβαρύνει και το γεγονός ότι Ιταλία και Πολωνία έχουν διοχετεύσει στις τρίτες χώρες, όπου απευθύνονται και οι Έλληνες, µεγάλες ποσότητες µήλων, τα οποία δεν µπορούν να προωθηθούν στη Ρωσία, λόγω εµπάργκο.

Άνοιγµα στη Σαουδική Αραβία

Με δεδοµένο ότι ο βασικός όγκος των πωλήσεων είναι το δίµηνο ∆εκεµβρίου-Ιανουαρίου, οι εξαγωγείς κάνουν προσπάθειες να ανοίξουν νέες αγορές. Μια τέτοια έγινε πριν από λίγες ηµέρες όταν 26 βορειοελλαδικές επιχειρήσεις εµπορίας φρούτων επισκέφθηκαν τη Σαουδική Αραβία, προκειµένου να προωθήσουν τα ελληνικά µήλα στα τοπικά σούπερ µάρκετ. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία